search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:57
MENU CLOSE

«Οι χειρισμοί του Ευ. Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών κράτησαν όρθια τη χώρα»

25.05.2016 17:56
Βενιζέλος για Novartis: Επίθεση κατά του πολιτεύματος - Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ - Media

Με υψηλές και πολυπληθείς παρουσίες έγινε το απόγευμα η παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – Διδάγματα της οικονομικής κρίσης – Η ελληνική περίπτωση».

Στην κατάμεστη πλατεία του θεάτρου Αλίκη, το παρόν έδωσαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο νυν και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Προβόπουλος, οι βουλευτές και τα στελέχη του το ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαππας, οι πρώην υπουργοί Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ , Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη και Νότης Μηταράκης, οι βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς, ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες καθώς και πρώην στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Παρόντες ήσαν επίσης, οι Πέτρος Τατσόπουλος και Χρήστος Χωμενίδης και ο Θόδωρος Τσουκάτος.

Προσερχόμενος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ρωτήθηκε για τις χθεσινές αποφάσεις του Εurogroup και τόνισε ότι «ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουρίου του 2015, η χώρα αγωνίζεται να γυρίσει στον Δεκέμβριο του 2014. Έχει προκληθεί μεγάλη βλάβη και αυτό φαίνεται στη χθεσινή απόφαση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι η χώρα πρέπει να απελευθερωθεί και να βρει τη ισοτιμία της στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. «Δυστυχώς, με την παρούσα πολιτική κατάσταση, οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν». Ειδικότερα για το χρέος, ανέφερε ότι «η απόφαση δεν θα αλλάξει το κλίμα στις αγορές – και για να αλλάξει το κλίμα στις αγορές και οι όροι του παιχνιδιού, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες στη χώρα».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το βιβλίο δεν είναι πολιτική κατάθεση για όσα έζησε αλλά προσέγγισε με επιστημονικό ενδιαφέρον τις εκφάνσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Η οικονομική κρίση ανέδειξε όλα τα προβλήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις αβυσσαλέες ανισότητες στο εσωτερικό της».

Κατά τον κ. Βενιζέλο η μεγαλύτερη ανισότητα είναι οι χώρες που είναι δημοσιονομικά χωρίς προβλήματα και μπορούν να δανείζονται κι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν. «Πρόκειται για θεσμική ανισότητα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ευχαρίστησε τους Τάκη Θεοδωρόπουλο, τον καθηγητή Γιώργο Ιωακειμίδη, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασίλη Σκουρή, και τον σύμβουλο επιχειρήσεων Γιώργο Προκοπάκη που παρουσίασαν το βιβλίο.

Οι παρόντες χειροκρότησαν με θέρμη τη αναφορά του καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη, πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους χειρισμούς του ως υπουργός Οικονομικών, κράτησε όρθια τη χώρα, ενώ ο κ. Σκουρής σημείωσε τις επισημάνσεις του συγγραφέα για τις σύγχρονες προκλήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:57