search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:38
MENU CLOSE

Στόχος η αλλαγή της ατζέντας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1918
26-05-2016
26.05.2016 03:00
pn2605tsakalot_0.jpg

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου ουσιαστικά έκλεισε παρά τις εκκρεμότητες που απομένουν προς διευθέ­τηση, ώστε να δοθεί από τον ESM το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τα μέσα Ιουνίου. 

 

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου ουσιαστικά έκλεισε παρά τις εκκρεμότητες που απομένουν προς διευθέ­τηση, ώστε να δοθεί από τον ESM το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τα μέσα Ιουνίου. Οι εκκρεμότητες αυτές δεν δείχνουν να ανησυχούν την κυβέρνηση, καθώς ήδη από τα μεσάνυχτα της Τρί­της οι κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν ότι δεν συνιστούν εμπόδιο, ενώ και ο επίτροπος Μοσκοβισί τις υποβάθ­μισε ως τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει τυπικά να κλείσουν. Άλλωστε, οι βασικοί παράγοντες του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα της Τετάρτης μίλησαν για «πλήρη συμφωνία» (staff level agreement).

Ο οδικός χάρτης για το χρέος ικανοποιεί ιδιαί­τερα την κυβέρνηση, η οποία έδειχνε ότι και μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν αρκετό, καθώς θα μπορού­σε να υποστηρίξει το «αφήγημα της επόμενης μέρας». Όπως σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, «ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές». Επιπλέον, «η χώρα μπαίνει σε φάση οι­κονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελ­ληνική οικονομία επιστρέφει σε θετι­κούς ρυθμούς».

Ωστόσο, προς στιγμήν χθες σύγ­χυση προκάλεσε ανακοίνωση της Κομισιόν, στην οποία γινόταν λόγος για «συμπληρωματικό μνημόνιο». Στη συνέχεια διευκρινίστηκε από αρμόδιες πηγές των Βρυξελλών ότι πρόκειται για παρεξήγηση που οφεί­λεται σε κακή απόδοση στα ελληνικά του όρου «συμπληρωματικό MoU» (Memorandum of Understanding), το οποίο αντιστοιχεί στους όρους του προγράμματος και όχι στο συνο­λικό πακέτο διάσωσης (bailout), το οποίο μεταφράζεται ως «μνημόνιο». Στο πλαίσιο των διευκρινίσεων αυ­τών, ειπώθηκε ότι η αναπροσαρμο­γή σε νέους όρους κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Ικανοποίηση

Η κυβέρνηση ήδη – από το Eurogroup της 9ης Μαΐου- εστιάζει στην επόμενη μέρα και την αλλαγή σελίδας και όλα δείχνουν ότι θα επι­χειρήσει να αξιοποιήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης σε μια «φυγή προς τα μπρος», ώστε να μη δώσει χώρο για συζητήσεις αναφορικά με τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας. Ακό­μη κι αν αυτό συμβεί, είναι έτοιμη να εξαπολύσει προς κάθε κατεύθυνση τη μομφή περί «αντιπολιτευτικής μι­ζέριας».

Σε αυτά τα ψιλά γράμματα θα μπο­ρούσε να συμπεριλάβει κανείς το Υπερταμείο, το οποίο η κυβέρνηση υποστήριζε τις προηγούμενες μέρες ότι θα βρίσκεται υπό ελληνικό έλεγ­χο. Ωστόσο, η απόφαση του Eurogroup αναφέρει ρητά ότι θα είναι «πλήρως ανεξάρτητο» (εννοείται από την κυβέρνηση και τις οποίες πολιτι­κές της σκοπιμότητες), ενώ επίσης εκ μέρους της κυβέρνησης δεν έχει γίνει σαφές ποιες είναι οι ακριβείς απαιτήσεις των δανειστών σε σχέση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα κόκκινα δάνεια, το ΕΚΑΣ και τις αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί και τεχνικά η αξι­ολόγηση. Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην επιλογή να μη ζητήσει πίσω τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, θα πρέπει το αντίστοιχο ποσό να αναζητηθεί από αλλού και όχι από τα πρωτογενές πλεόνασμα, όπως εξήγγειλε ο πρω­θυπουργός.

Προς το παρόν, το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία και αναμένει λεπτομε­ρή ενημέρωση για τις πτυχές της και το παρασκήνιο μέχρι τις τελικές υπο­γραφές, από τον υπουργό Οικονομι­κών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος επέστρεφε χθες αργά το βράδυ από τις Βρυξέλλες.

«Έρχεται ρευστότητα»

Η αποτίμηση που κάνουν στο επι­τελείο του πρωθυπουργού αναδει­κνύει ως πολύ σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας:

♦   Την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. από τα συνολικά 10,3 δισ., καθώς από αυτά, όπως υποστη­ρίζεται, τα 3,5 δισ. που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες θα κατευθυνθούν προς την πραγμα­τική οικονομία, «παρέχοντας πολύτι­μη ρευστότητα». Ωστόσο, τα χρήμα­τα αυτά θα δοθούν σε 5 δόσεις των 700 εκατ. ευρώ κατά τους μήνες Ιού­νιο έως Οκτώβριο.

♦  Την απελευθέρωση χρηματοδοτι­κών εργαλείων, όπως η επαναφορά του waiver, που επιτρέπει στις τρά­πεζες να έχουν πρόσβαση σε χρημα­τοδότηση κάνοντας χρήση των ελλη­νικών ομολόγων και την ένταξη του τραπεζικού συστήματος στην ποσο­τική χαλάρωση.

♦  Τον οδικό χάρτη για το χρέος, που, όπως αναφέρεται από κυβερ­νητικά στελέχη, για πρώτη φορά εί­ναι σαφής και δεσμευτικός, καθώς θέτει στόχους και ορίζει δέσμες πα­ρεμβάσεων σε βραχυπρόθεσμο, με­σοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο εν λόγω οδικός χάρτης μέ­σω της «τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης» και της «εξάλειψης της οικονομικής αβεβαιότητας» ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές.

Επίσης, σημαντικό θεωρεί η κυ­βέρνηση τον «προληπτικό μηχανι­σμό» (ή «μηχανισμό έκτακτης ανά­γκης») για το χρέος, o οποίος θα τε­θεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και ο οποίος, όπως αναφέρει η δήλωση του Eurogroup, «θα δια­σφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέ­ους σε μακροχρόνιο ορίζοντα ακό­μη και στην περίπτωση που υπάρξει το χειρότερο σενάριο».

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό κυβερνη­τικών πηγών ότι ο μηχανισμός αυτός θα ρυθμίζει το προφίλ της εξυπηρέ τησης του χρέους αυτόματα, η από­φαση αναφέρει ότι θα τελεί υπό την αίρεση του Eurogroup, το οποίο θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα συμμορ­φώνεται με τις δεσμεύσεις της απέ­ναντι στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Επί της ουσίας, το κλείσιμο της αξιολόγησης, μέχρι νεωτέρας, δίνει στο κυβερνητικό σχήμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον πολιτικό χρόνο που χρει­άζεται για να σταθεροποιηθεί στο εσωτερικό (θα δούμε αν αυτή σταθε­ροποίηση θα έχει «κοντά ποδάρια» ή όχι) δίνοντας την αίσθηση ότι επανα­φέρει τη χώρα και την οικονομία σε ρυθμούς «κανονικότητας», αφήνο­ντας πίσω τις αναταράξεις που προ­κάλεσε η μακρά διαπραγμάτευση από τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια από τις εκλογές του Σεπτεμ­βρίου του 2015.

Το κυβερνητικό έργο

Τους αμέσως επόμενους μήνες και ως την εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων για τη δεύτερη εκταμίευση και αμέσως μετά την έναρξη της δεύτε­ρης αξιολόγησης που περιλαμβάνει τα εργασιακά, το άνοιγμα επαγγελ­μάτων κ.λπ. αλλά και την αποτίμη­ση της υλοποίησης της συμφωνίας, ειδικά ως προς το σκέλος των ιδιω­τικοποιήσεων και της απελευθέρω­σης της αγοράς των κόκκινων δανεί­ων, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να τρέξει για να προλάβει τον χαμένο χρόνο. Στόχος είναι να υπάρξει γρή­γορα η αίσθηση ότι παράγεται κυ­βερνητικό έργο που δεν αφορά σε εκπλήρωση δεσμεύσεων του μνη­μονίου, η οικονομία ξεμπλοκάρει και η αγορά κινείται, ώστε να αντιστρα­φεί το αρνητικό κλίμα από τη συσ­σωρευμένη κούραση της κοινωνίας και της αγοράς.

Την ίδια ώρα το πολιτικό κέντρο βάρους αναμένεται να μετατοπιστεί στο εσωτερικό και στην εγχώρια αντιπαράθεση με την αντιπολίτευ­ση – έτσι κι αλλιώς, παρά την κόντρα με το ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες, συνολικά οι υψηλοί τόνοι με τους δανειστές έχουν υποχωρήσει, αφού οι τελευταίοι θεωρούν ότι πλέον έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των δύο μερών, κάτι που τονίστηκε αρκε­τές φορές και στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup από τους Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί.

Τις προσεχείς μέρες η κυβέρνη­ση αναμένεται να αναδιατυπώσει τις προτεραιότητες του επόμενου δια­στήματος – έναν ακόμη (αναπτυξια­κό) οδικό χάρτη – με βάση και τα ορι­στικά πλέον δεδομένα από το κλείσι­μο της αξιολόγησης και να θέσει τα χρονοδιαγράμματα βάσει των οποί­ων θα πρέπει να κινηθούν τα υπουρ­γεία εντός του καλοκαιριού, ώστε να μη χαθεί ούτε μία μέρα. Ενδεχομέ­νως αυτό να γίνει σε υπουργικό συμ­βούλιο, το οποίο πάντως δεν αναμέ­νεται να συνεδριάσει ως το τέλος της εβδομάδας.

Για την προώθηση των νομοθετημάτων που θα έχουν ανα­πτυξιακό χαρακτήρα, όπως έχει προ­αναγγελθεί άλλωστε, η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζο­νται αφορούν την καθημερινό­τητα του πολίτη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Πρώτος σε σειρά προτεραιότητας έχει προαναγγελ­θεί ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποί­ος βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση, ενώ ακολουθούν και νομοσχέδια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις αδήλωτες καταθέσεις στο εξω­τερικό, τις συμβάσεις των δημοσί­ων έργων, την κινητικότητα των δη­μοσίων υπαλλήλων, την πρωτοβάθ­μια βαθμίδα της υγείας κ.ά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28