16/09/2019 15:03:28

Πως μπορούμε να ρίξουμε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα

Πως μπορούμε να ρίξουμε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα - Media

 

Όσο πιο χαμηλή είναι η κακή χοληστερόλη τόσο πιο καλή είναι η υγεία της καρδιάς . Το μήνυμα αυτά έδωσε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Γιαννακούλας, με αφορμή εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη της δυσλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη που αρχίζει στις 27 Μαΐου.

Ο Γ. Γιαννακούλας εξήγησε πως μπορούμε να "ρίξουμε" τη χοληστερόλη χωρίς φάρμακα και γιατί τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης δεν είναι για όλους.

Γιατί ο στόχος είναι μείωση της κακής χοληστερίνης;

Αυτό το οποίο μάθαμε μέσα από το χρόνο είναι ότι ο βασικός στόχος είναι η LDL δηλαδή η κακή χοληστερόλη. Αυτή τη χοληστερόλη πρέπει “να κυνηγάμε”. Βρήκαμε ότι όσο πιο χαμηλή είναι η LDL τόσο πιο χαμηλός είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Αυτός ο στόχος δεν είναι ίδιος για όλους τους ασθενείς. Εκεί ο γιατρός θα πρέπει να κάνει μια εξατομίκευση πχ ο ασθενής ο οποίος έχει υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να έχει στόχο πολύ χαμηλή τιμή της LDL, θα πρέπει να είναι κάτω από 70mg/dl. Αντίθετα, σε άλλους ασθενείς που είναι χαμηλού κινδύνου, ο στόχος αυτός είναι υψηλότερος, είναι 115mg/dl. Ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τα καρδιαγγειακά είναι η LDL . Από κει και πέρα υπάρχουν και δευτερογενείς παράγοντες όπως είναι τα τριγλυκερίδια και οι απολιποπρωτεϊνες οι οποίοι όμως χρησιμοποιούνται λιγότερο .

Πως μπορούμε να ρίξουμε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα;

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να ρίξουμε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα με αλλαγή του τρόπου ζωής. Η πτώση της LDL χοληστερόλης σε χαμηλού κινδύνου ασθενείς θα πρέπει να γίνεται με αλλαγή των υγιεινο-διαιτητικών συνηθειών. Αυτό σημαίνει άσκηση αν είναι δυνατόν καθημερινή 30-45 λεπτά ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν 3-4 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών, δηλαδή μείωση της κατανάλωσης λίπους και αυξημένη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και λευκού κρέατος ψάρι ή κοτόπουλο. Στους χαμηλού κινδύνου ασθενείς δεν πρέπει να χορηγούνται φάρμακα. Η χορήγηση φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από τουλάχιστον 3-6 μήνες αλλαγής του τρόπου ζωής. Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να δώσουμε φάρμακα στους χαμηλού κινδύνου ασθενείς. Αντίθετα οι υψηλού κινδύνου ,δηλαδή αυτοί που έχουν υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να ρίξουν την LDL χοληστερόλη τους όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.