search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:17
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: Υπάρχουν ακόμα αγκυλώσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης (Video)

27.05.2016 08:00
Η ατζέντα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου-Στο επίκεντρο η β

“Πήραμε κάτι για το χρέος. Είχαμε ένα αφήγημα από την αρχή, ότι ήταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς” σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαϊου.

 

“Πήραμε κάτι για το χρέος. Είχαμε ένα αφήγημα από την αρχή, ότι ήταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς” ανέφερε οΕυκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαϊου.

“Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος” προσέθεσε.

“Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά  χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. Άρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει.Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. Άρα, αυτό είναι καλό…” συμπλήρωσε.

“Η δέσμευση είναι να τηρήσουμε την συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση”, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Για τα μέτρα που ψηφίστηκαν

“Το είπα ότι τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο. Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε «Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία», διότι καταλαβαίνω ότι δεν έχει αντίκρισμα στην καθημερινότητα της”, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Όπως υπογράμμισε “δεν είναι καινούρια μέτρα. Είναι στην συμφωνία του καλοκαιριού. Έλεγαν οι δανειστές να αυξήσουμε 10% τους φόρους στο ηλεκτρικό και το νερό. Αυτό δεν γινόταν. Εμείς είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα για μικρή αύξηση σε πάρα πολλά πράγματα για να καταμεριστεί το βάρος.

Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι επιπλέον 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω.

Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη, 1400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα”.

Ερωτώμενος ωστόσο ότι δεν ισχύει το ίδιο για τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ήταν συνεπείς στις εισφορές τους, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού “για να είναι βιώσιμο”.

Για τα «αγκάθια» που κρατούν ανοιχτή την αξιολόγηση

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι εξακολουθεί η διαπραγμάτευση για να απαλειφθούν οι αγκυλώσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, εμφανιζόμενος αισιόδοξος για την έκβαση των πραγμάτων, σε ότι αφορά τα ανοιχτά μέτωπα, όπως η διευθέτηση των “κοκκινων δανείων”.

Για το ΕΚΑΣ

ο Υπουργός Οικομομικών είπε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το ΕΚΑΣ, τόνισε ωστόσο ότι αν χρειαστεί να επιστραφούν αναδρομικά ποσα από τους δικαιούχους, από τους οποίους θα κοπεί το βοήθημα, το εισόδημα που θα χάσουν “θα βρεθεί τρόπος να τους επιστραφεί”.

Για το νέο ΤΑΙΠΕΔ

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αποτελεί μια πρόκληση η σωστή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα υπάγονται στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει υποχρέωση πώλησης όσων μεταβιβάζονται σε αυτό.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει μεταξύ άλλων να εξυγιανθούν ΔΕΚΟ, αν χρειασεί ακόμη και να πωληθούν κάποιες εξ αυτών, όμως εκτός από τις «κομβικές ΔΕΚΟ», όπως αυτές που αφορούν πχ. την ύδρευση.

Ανέφερε πάντως ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσει να αποδίδει όσα περισσότερα μπορεί η δημόσιο περιουσία, καθώς τα έσοδα από την αξιοποίηση της θα πηγαίνουν κατά το ήμισυ στην εξυπηρέτηση του χρέους και τα υπόλοιπα θα ξαναπέφτουν στην οικονομία για την ενίσχυση επενδύσεων.

Για το αφορολόγητο

Σχετικά με το αφορολόγητο, για το οποίο ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για εκείνον και “αιτία παραίτησής του”, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι επέμενε για αφορολόγητο στις 9.100 ευρώ, διότι το ΔΝΤ πίεζε για αφορολόγητο 6.000 ευρώ και η Κομισιόν για μείωση αφορολογήτου σε τρία στάδια, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι είχε κάνει την δήλωση αυτή στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής του έναντι των δανειστών που είχε στόχο να μην μειωθεί το όριο.

“Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται απο την μείωση του αφορολόγητου, αλλά  λίγο”, είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια “της δύσκολης συμφωνίας που κάναμε το καλοκαίρι”.

Σε ότι αφορά την κριτική από την αντιπολίτευση και από ΜΜΕ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι “η απαισιοδοξία και η καταστροφολογία είναι μέρος του προβλήματος”, σημειώνοντας ότι “αυτό δεν βοηθά την κατάσταση, την περίοδο που δημιουργούνται οι συνθήκες για “αλλαγή του φαύλου κύκλου σε ενάρετο  κύκλο”.

Για τον ΦΠΑ στα νησιά

Σχετικά με την κριτική που ασκείται και από τον Πρόεδρο της Βουλής και από κυβερνητικά στελέχη όπως ο Πάνος Καμμένος για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα φανεί αν το μέτρο είναι συνταγματικό ή όχι, λέγοντας ότι έχει ακούσει και την μία και την άλλη άποψη από συνταγματολόγους.

“Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε πχ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ότι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών”, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

“Αυτό είναι ένα από τα σημεία, τα λίγα σημεία, στα οποία συμφωνώ με τους δανειστές”, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας “δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ. Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι στα νησιά. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική για όλους”.

Για τον “κόφτη”

Σε ότι αφορά την ενεργοποίηση του “κόφτη”, ο Υπουργός Οικονομικών είπε δεν είναι ορατή, καθώς εκτός των ήδη καλών αποτελεσμάτων του Προϋπολογισμού εν μέσω ύφεσης, η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, μεγεθύνοντας έτσι το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Για το αφορολόγητο των βουλευτών

Ερωτηθείς απο τον Γιώργο Παπαδάκη για την ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου των βουλευτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ιστορικά ήταν υψηλοί οι μισθοί των βουλευτών, αλλά έχουν μειωθεί.

Συμπλήρωσε ότι από αυτές τις αποδοχές πληρώνονται και διάφοροι συνεργάτες τους, αναφέροντας ότι θα πρέπει να μπορούν οι βουλευτές να κάνουν την δουλειά τους, κάτι που όπως είπε ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει αποτελεσματικά όντας στην αντιπολίτευση, λόγω της έλλεψης σχετικών πόρων για συνεργάτες.

Πάντως, δεσμεύθηκε να επανεξεταστεί το θέμα του αφορολόγητου της βουλευτικής αποζημίωσης, αφού όμως, όπως είπε, πρώτα διαχωριστεί το εισόδημα τους που πηγαίνει σε τρίτους, από αυτό που μένει στους ίδιους.

Για την φοροδιαφυγή

Σε ότι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή είναι αυτό για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, κυρίως αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καπνού.

Για τις σκέψεις του να παραιτηθεί

“Αυτή η Αριστερά έχει κάνει πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανος ο κόσμος της Αριστεράς, όπως το Προσφυγικό και το αφορολόγητο, δεν σας έπεισα, αλλά εγώ το πιστεύω ότι θα ήταν χειρότερα τα πράγματα χωρίς την διαπραγμάτευση μας”, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

“Εγώ ταλαντεύτηκα το καλοκαίρι, αν θα συνεχίσω, υπήρχε έντονο ρεπορτάζ γι΄ αυτό. Με έπεισε ένας άνθρωπος που μου είπε “Ευκλείδη, δεν σας χρειαζόμαστε όταν ο καπιταλισμός θα έχει 5% ανάπτυξη, αλλά τώρα που η ανεργία είναι στο 25%”, όπως μου είπε”, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε ότι “όλα αυτά γίνονται για να ξεδιπλωθεί το παράλληλο πρόγραμμα. Είπαμε ότι χρειάζεται να κόψουμε την συμφωνία σε τρία μέρη. Αυτά που διαπραγματευτήκαμε, δεύτερον αυτά που “παρκάραμε”: για τους μισθούς και τις συντάξεις (σημείωση συντάκτη: προφανώς εννοεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά της 13ης σύνταξης). Τρίτον, το παράλληλο πρόγραμμα που πρέπει να ενεργοποιηθεί”.

“Πρέπει να κριθούμε από τον κόσμο, αλλά όχι την στιγμή που πήραμε αυτά τα μέτρα, αλλά όταν θα περάσει ο καιρός. Αυτά τα μέτρα ήταν αναγκαία το περασμένο καλοκαίρι. Η Αριστερά λέει εμείς έχουμε στρατηγική, έχουμε ένα πρόγραμμα και πρέπει να γίνει”, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Πηγή: antenna.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:16