search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:15
MENU CLOSE

Αυστρία: Την κατάσχεση του σπιτιού του Χίτλερ προβλέπει νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Εσωτερικών

27.05.2016 18:21
Ο Αδόλφος Χίτλερ ζει και μόλις εξελέγη στη Ναμίμπια (Photo) - Media

Την κατάσχεση του σπιτιού του μεγαλύτερου εγκληματία της ανθρωπότητας, του Αδόλφου Χίτλερ προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς πραγματογνωμοσύνη το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

 

Την κατάσχεση του σπιτιού του μεγαλύτερου εγκληματία της ανθρωπότητας, του Αδόλφου Χίτλερ προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς πραγματογνωμοσύνη το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο τονίζει πως με τον τρόπο αυτό η Αυστριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη της να αποτρέψει σε αυτό το σημείο μία επαναδραστηριοποίηση και εκδηλώσεις μνήμης υπέρ του εθνικοσοσιαλισμού.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών, από το 1972 νοικιάζει το σπίτι από τους ιδιοκτήτες του, καταβάλλοντας προσπάθειες για να μην γίνει το σπίτι ένα είδος “μνημείου και τόπου προσκύνησης” για ανθρώπους με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, ωστόσο, στο πλαίσιο του ενοικιοστασίου, αυτό δεν είναι μακροπρόθεσμα εφικτό.

Σημειώνεται επίσης ότι, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από τους ιδιοκτήτες του στο επίσημο κράτος, το δικαίωμα ιδιοκτησίας θα μεταβιβαστεί τώρα στη Αυστριακή Δημοκρατία μέσω κατάσχεσης, για την οποία στον ομοσπονδιακό νόμο που θα ψηφιστεί μετά την πραγματογνωμοσύνη και τις σχετικές διαδικασίες, θα προβλέπεται η καταβολή της αναλογούσας αποζημίωσης.

Με τον ομοσπονδιακό νόμο για την κατάσχεση, θα δοθεί ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια του κτιρίου, που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα έχουν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

Το μόνο στοιχείο που συνδέει το σπίτι με το παρελθόν είναι η μαρμάρινη πλάκα από πέτρωμα από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, την οποία είχε τοποθετήσει το 1989 έξω από το σπίτι ο δήμος του Μπρανάου αμ Ιν με χαραγμένο το μήνυμα “Ποτέ ξανά φασισμός. Στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών”.

Κάθε χρόνο, την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ, διοργανώνονται αντιφασιστικές διαδηλώσεις μπροστά στο σπίτι, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει, από την άλλη, τους οπαδούς του ναζισμού να προσέρχονται στη διάρκεια του χρόνου στο σημείο αυτό για “προσκύνημα”.

Μπορεί να μην ήταν έγκλημα εκείνο που συνέβη στις 20 Απριλίου του 1889 στο σπίτι με τη διεύθυνση “Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15” στη μικρή πόλη Μραουνάου αμ Ιν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, η γέννηση δηλαδή ενός ανθρώπου, όμως επειδή επρόκειτο για τον Αδόλφο Χίτλερ που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της, και ο οποίος γεννήθηκε και έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, η πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της “κληρονομιάς”.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ και χρόνια σχετικά με τη μελλοντική χρήση του σπιτιού στη μικρή πόλη Μπραουνάου της Ανω Αυστρίας, εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό μέχρι και την τωρινή απόφαση της αυστριακής πολιτείας, και αντιμέτωπες στο ερώτημα αυτό βρίσκονται οι δημοτικές αρχές της πόλης με την Πρωτοβουλία Πολιτών.

Σύμφωνα με τις, κατά καιρούς, προτάσεις από τους πολιτικούς του Δήμου, στο κτίριο, το οποίο είναι προστατευόμενο μνημείο, θα πρέπει να εγκατασταθούν, ένα δημοτικό σχολείο και το τοπικό τμήμα της αυστριακής φιλανθρωπικής οργάνωσης “Λαϊκή Βοήθεια”, πρόταση που στηρίζεται, όπως αναφέρεται, ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Από την άλλη πλευρά, η Πρωτοβουλία Πολιτών επιμένει στη μετατροπή του κτιρίου σε ένα “Σπίτι της Ευθύνης”, όπου θα έχουν τη θέση τους “το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον”, και του οποίου, όπως τονίζει ο ιστορικός Αντρέας Μάισλινγκερ, θα προσδιοριστεί επακριβώς η αποστολή με την οποία θα ξεφεύγει πλέον από το στίγμα “του σπιτιού του Χίτλερ”, που, σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχίσει να παραμένει.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο των προσπαθειών για να απαλλαγεί η πόλη Μπραουνάου από τη μαύρη κηλίδα της “γενέτειρας του Χίτλερ”, το δημοτικό συμβούλιο της, είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν έξι χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του “επίτιμου δημότη” που φέρεται να είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933.

“Αν και δεν υπάρχουν αρχειακά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η πόλη Μπραουνάου αμ Ιν απένειμε στον Αδόλφο Χίτλερ τον τίτλο του επίτιμου δημότη, ο τίτλος συμβολικά και για προληπτικούς λόγους ανακαλείται”, αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, ενώ η πόλη είχε επίσης ανακαλέσει την “άδεια παραμονής” που είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1938, χρονιά κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15