search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:43
MENU CLOSE

Εργασιακό Αρμαγεδδώνα ετοιμάζουν οι δανειστές – «Στο τραπέζι» οι ομαδικές απολύσεις, «στον γύψο» ο συνδικαλισμός

28.05.2016 18:06
Συντάξεις: Ποιοι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν από τα νέα όρια ηλικίας (Πίνακας) - Media

Τις προθέσεις των δανειστών αναφορικά με τις ανατροπές στα εργασιακά, που θα τεθούν στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης του μνημονίου, αποκαλύπτει ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων ότι μόνο το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και «τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργιών, τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τον περιορισμό της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης».

«Τη Δευτέρα στις 30 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η δεύτερη κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που έχει συσταθεί με στόχο την υποβολή πορίσματος για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά διάφορα θέματα, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο ισχύων συνδικαλιστικός νόμος (Ν.1264/1982), οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, προκειμένου εν συνεχεία να προωθηθούν αλλαγές και στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στις δηλώσεις του μένει κυρίως στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, χαρακτηρίζοντας «ιδεοληπτική» τη θέση του ΔΝΤ, παρότι στο τραπέζι έχουν πέσει θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2014 για την ολοκλήρωση της τότε 5ης αξιολόγησης. Πλέον, η μνημονιακή υποχρέωση νομοθέτησης των αλλαγών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα συμπέσει με την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Τα εργασιακά αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πλέον δύσκολα και σοβαρά σημεία τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν και ενδοκυβερνητικές τριβές, καθώς και κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι αλλαγές στον θεσμό των ομαδικών απολύσεων δεν θεωρούνται από τους ειδικούς αλλά και από πρώην στελέχη του υπουργείου Εργασίας που συμμετείχαν στο παρελθόν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τόσο κρίσιμες όσο οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Και τονίζουν ότι η διαδικασία αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς τα συγκεκριμένα ζητήματα καλείται να τα διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η «Κ» αποκαλύπτει σήμερα τις προτάσεις των δανειστών για το θέμα, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να θίξει τον σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό της πυρήνα:

• Δυνατότητα του εργοδότη για μη αποδοχή και μη πληρωμή όλων των εργαζόμενων του σε περίπτωση απεργίας, όταν αυτή, για παράδειγμα, συνοδεύεται από κατάληψη του εργοστασίου ή από παρεμπόδιση προσέλευσης στην εργασία (lock out).

• Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών.

• Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

• Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, περιορισμό των αμειβόμενων αδειών στις απολύτως απαραίτητες, καθώς και περιορισμό των προσώπων που δικαιούνται άδειες.

• Δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.

• Δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο.

• Περιορισμό των συνδικαλιστών που απολαμβάνουν προστασία, κατάργηση της δυνατότητας παροχής προστασίας μέσω του καταστατικού των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μείωση του αριθμού των προστατευόμενων ιδρυτικών μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.»

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15