search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:20
MENU CLOSE

Οι Κουβανοί εκπαιδεύονται για υπηρέτες των αμερικανών τουριστών – Εγκαταλείπουν τις επιστήμες

30.05.2016 06:56
FED: Φτωχός ένας στους τρεις Αμερικάνους - Media

Δραματικές αλλαγές στην κουβανική κοινωνία επιφέρει το πολιτικό και οικονομικό «άνοιγμα» της χώρας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, οι κρατικοί υπάλληλοι της Κούβας εγκαταλείπουν τις θέσεις τους για τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις του ιδιωτικού τομέα.

Τι θέσεις είναι αυτές; Μπάρμαν, ξενοδοχοϋπάλληλοι και οδηγοί ταξί, εργαζόμενοι δηλαδή στην τουριστική βιομηχανία που στήνεται στη μεγαλόνησο της Καραϊβικής για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους αμερικανούς τουρίστες.

«Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Κούβα τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρήγαγε κάποιες σοβαρές ανισορροπίες μεταξύ αμοιβών και δεξιοτήτων. Ένας μπάρμαν με μερικούς γενναιόδωρους πελάτες από το εξωτερικό θα μπορούσε να βγάλει περισσότερα σε φιλοδωρήματα μέσα σε ένα σαββατοκύριακο από όσα ένας γιατρός, κρατικός υπάλληλος, βγάζει σε έναν μήνα», σημειώνει το Business Insider.

«Μια νέα μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε παροξυσμό αυτό το ζήτημα. Σύντομα η Κούβα θα νομιμοποιήσει τις μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το πλάνο οικονομικής ανάπτυξης που ενέκρινε το ΚΚ Κούβας τον προηγούμενο μήνα», σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, τονίζοντας πως οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις ήρθαν λίγο μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ομπάμα στην Κούβα, τον Μάρτιο, και την χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο.

Σύμφωνα με το BI σύντομα οι «αυτοαπασχολούμενοι» της Κούβας θα μπορούν να ανοίγουν επιχειρήσεις, συνεργαζόμενοι με κουβανικές τράπεζες, ξένους επενδυτές και κρατικές επιχειρήσεις. Οι μικρές εταιρείες θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της κουβανικής οικονομίας, ενώ οι μεγαλύτερες θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

Εξάλλου ήδη περίπου μισό εκατομμύριο κουβανοί έχουν άδεια «αυτοαπασχόλησης», ενώ ένα εκατομμύριο υπολογίζεται ότι εμπλέκεται σε παράνομες συναλλαγές με τον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως τα επαγγέλματα που απαιτούν πανεπιστημιακό τίτλο για την άσκησή τους δεν μπορούν ακόμα να ασκηθούν για ιδιωτικό όφελος. Οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, για παράδειγμα, δεν μπορούν να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις.  

Καταλήγοντας το Business Insider σημειώνει ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να φιλελευθεροποιήσουν τον υπάρχοντα ιδιωτικό τομέα της χώρας, που έχει ως βασική στόχευση τους τουρίστες. «Αυτό θα βοηθήσει την Κούβα να προετοιμαστεί για την αυξανόμενη εισροή αμερικανών τουριστών», σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο. «Αλλά θα αυξήσει και την ροή επαγγελματικά εκπαιδευμένων Κουβανών προς στις καλύτερα αμειβόμενες, που δεν απαιτούν όμως επαγγελματική εξειδίκευση, θέσεις εργασίας».

«Πρόκειται για την κατασπατάληση ενός ανοιχτού στην κοινωνία εκπαιδευτικού συστήματος που θα έχει ως αποτέλεσμα οικονομολόγοι να οδηγούν ταξί και να κάνουν τους ξεναγούς; Ίσως», καταλήγει το BI, σημειώνοντας όμως παράλληλα -εκφράζοντας την αμερικάνικη λογική- ότι «το να φτιάχνεις τούρτες μπορεί να έχει πλάκα. Ίσως περισσότερη από το να είσαι χημικός μηχανικός».

Επιμέλεια: Γιώργος Μουρμούρης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00