search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:16
MENU CLOSE

Κυβερνητική αντεπίθεση με αυστηροποίηση της διάταξης για τις «offshore»

31.05.2016 15:18
Την Πέμπτη παρουσιάζει η κυβέρνηση το πλάνο της για τη «δίκαιη ανάπτυξη» - Media

Με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα Τετάρτη όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αλλάζει η διάταξη που αφορά στο πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων και τη δυνατότητα να μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο ή το μετοχικό κεφάλαιο offshore εταιρειών εφόσον αυτές συνεργάζονται φορολογικά με την ΕΕ.

 

Με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα Τετάρτη όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αλλάζει η διάταξη που αφορά στο πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων και τη δυνατότητα να μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο ή το μετοχικό κεφάλαιο offshore εταιρειών εφόσον αυτές συνεργάζονται φορολογικά με την ΕΕ.

Αν και αρχικώς η κυβέρνηση έδειχνε να επιμένει στην θέση ότι η συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ενσωματώνει οδηγία της ομάδας κρατών GRECO κατά της διαφθοράς, η οποία τελεί υπό το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναδιπλώθηκε ύστερα από την κατακραυγή η οποία δεν προήλθε μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό της, με αποκορύφωμα το πρωτοσέλιδο του σημερινού φύλλου της «Αυγής» («Οφσάιντ με τις offshore») που ζητά την απόσυρση της διάταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση με το Μαξίμου, κατ’ άλλες πληροφορίες είχε ενημερωθεί αλλά δεν είχε αντιδράσει.

Η Κυβερνητική εκπρόσωπος κάνει λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης απέναντι στην οποία η κυβέρνηση δε θα μείνει απαθής. Ως εκ τούτου προχωρά στη γενική και καθολική απαγόρευση η οποία όπως διευκρίνισε δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες  ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Αλλά σε οποιαδήποτε εταιρεία με έδρα εκτός της χώρας.

Επί της ουσίας ωστόσο παραδέχεται ότι την κυβερνητική πρωτοβουλία να υπάρξει διορθωτική κίνηση με τροπολογία υπαγόρευσε η πολιτική πίεση.

Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία που διακινούνταν έως και λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση Γεροβασίλη, η διάταξη αυτή:

  • ήταν το αποτέλεσμα ενσωμάτωσης της παραπάνω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο η οποία περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο (το οποίο, μονότονα, υπενθυμίζουν οι  κυβερνητικοί, ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). Μάλιστα στελέχη της κυβέρνησης προς επίρρωσιν παρέπεμπαν και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής και μέλους της Επιτροπής Πόθεν Έσχες Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος δήλωσε ότι η διάταξη αυτή ήταν προαπαιτούμενο της τρόικας.
  • Ανταποκρινόταν στο αίτημα της ομάδας GRECO να καλυφθούν τα νομικά κενά διότι ο προηγούμενος νόμος που χρησιμοποιούσε τον όρο «εξωχώριες εταιρείες» (offshore) που δεν ορίζεται νομικά, αν και ήταν πιο αυστηρός, κατέληγε ανεφάρμοστος, επιτρέποντας την εκτεταμένη ατιμωρισία. Πλέον, ζητούνταν να αλλάξει η αναφορά στις εξωχώριες εταιρείες με τη διάκριση μεταξύ εταιρειών με έδρα σε φορολογικά συνεργαζόμενα ή μη φορολογικά συνεργαζόμενα κράτη.

 

Βάσει της παραπάνω επιχειρηματολογίας υπήρχε η άποψη ότι εφόσον πρόκειται για ενσωμάτωση οδηγίας η διάταξη δεν μπορούσε να αποσυρθεί, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα έδινε και την εντύπωση ότι η κυβέρνηση αποδέχεται και τις κατηγορίες που της προσάπτουν για επιχείρηση κάλυψης υπουργών της ή άλλων πολιτικών προσώπων.

Ωστόσο, σε σύσκεψη στο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι η διάταξη μπορούσε να μην αποσυρθεί αλλά να τροποποιηθεί επί το αυστηρότερο, με τροπολογία. Μάλιστα διαφαίνεται ότι η επιλογή της αυστηροποίησης έχει και χαρακτήρα αντεπίθεσης στην αντιπολίτευση. Το επιβεβαιώνει η ανακοίνωση Γεροβασίλη, η οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά και διαρροές που τονίζουν ότι «θα γελάσει ο κάθε πικραμένος» όταν φανεί πόσοι και ποιοι θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους (ή συγγενικών τους προσώπων) από εταιρείες του εξωτερικού και offshore.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν:

1.Ο νομικός ορισμός της “offshore” εταιρείας είναι αδύνατος. Γι αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη.

2.Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.

3.Επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρίας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό.

4.Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από  ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις.

5.Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:15