search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 00:07
MENU CLOSE

Ο… χαμαιλέων επιβίωσε

24.09.2009 18:10

Επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Μπαρόζο

Τελικά ο Μπαρόζο  τα κατάφερε. Ο πολιτικός χαμαιλέων  κατόρθωσε να επανεκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για άλλη μία πενταετία, εξασφαλίζοντας την ψήφο  382 ευρωβουλευτών. Εναντίον του ψήφισαν 219 βουλευτές  και 117 απείχαν.

Φαινομενικά πρόκειται  για θρίαμβο, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ο Μπαρόζο, αν και είχε  εξασφαλίσει  την ομόφωνη στήριξη και των 27 ευρωπαίων  ηγετών, χρειάστηκε  να αναβάλει για τρεις  μήνες  την ψηφοφορία στο  Eυρωκοινοβούλιο για να εξασφαλίσει  την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Οι πολιτικοί  του αντίπαλοι  (σοσιαλιστές, πράσινοι και  αριστεροί) τον καταψήφισαν, αλλά και πολλοί κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές είχαν έντονες αντιρρήσεις, λέγοντας  σε  όλους  τους  τόνους  ότι ο Μπαρόζο ήταν μια εσφαλμένη επιλογή  για την ηγεσία  της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Άλλωστε, η ψηφοφορία για  την επανεκλογή Μπαρόζο  ήταν προγραμματισμένη να γίνει στα μέσα Ιουλίου, αλλά τότε δεν υπήρχε  η  απαιτούμενη  κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όλο  αυτό το διάστημα, οι ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος δέχτηκαν  σκληρή πίεση να μην αντιταχθούν στην υποψηφιότητα  Μπαρόζο.

Δεν έπεισε

«Ο Μπαρόζο δεν έπεισε ούτε με βάση το πρόγραμμά του αλλά ούτε με όρους πολιτικής» τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ο Μπαρόζο δεν έχει ούτε θάρρος  ούτε όραμα» δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας  των Φιλελευθέρων  στην Eυρωβουλή, Γκάχαμ Γουάτσον.  Ο Μπαρόζο  είναι ένας πολιτικός χαμαιλέων» λέει  ο επικεφαλής  των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίντ. «Προσαρμόζει τον εαυτό  του ώστε να ταιριάζει  με  όλους». Ως φοιτητής ήταν μαοϊκός. Έκανε καριέρα στο Πορτογαλικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το  οποίο ανήκει  στην κεντροδεξιά πτέρυγα και ως εκ τούτου μετέχει στο Ευρωπαικό  Λαϊκό κόμμα.

Ο  Γάλλος πρόεδρος Νικολά  Σαρκοζί και  η Γερμανίδα  καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στήριξαν την υποψηφιότητά  του για έναν απλό λόγο: Είναι ένας υπάκουος και προπαντός πρόθυμος «μαθητής», που κάνει πάντα ό,τι προστάζουν οι ισχυροί  της Ευρωπης.

Το γερμανικό  περιοδικό «Σπίγκελ» αποκάλυψε μάλιστα μια απίστευτη  σκηνή, που δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει τον Μπαρόζο  η Μέρκελ. Ένα πρωινό –γράφει το «Σπίγκελ»- εκείνος τηλεφώνησε  στην καγκελάριο  Μέρκελ. Eπειδή όμως ήταν απασχολημένη, ζήτησε από τους συνεργάτες της να του πουν «ότι δεν  πρέπει να με παίρνει συνεχώς  στο τηλέφωνο», δείχνοντας με έναν μορφασμό πόσο ενοχλητικός  είναι ο Μπαρόζο.

Και  πραγματικά, ο Μπαρόζο κατάφερε να ενοχλήσει τόσο πολύ φίλους και εχθρούς, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, που το όνομά του έγινε… ανέκδοτο. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας έλεγε μάλιστα ειρωνικά ότι  μια ημέρα  ο Μπαρόζο  της τηλεφώνησε τρεις φορές για ασήμαντη  αφορμή, προκείμενου να εξασφαλίσει την στήριξη  των Σουηδών ευρωβουλευτών.


Eνας «yes man»

Το  ερώτημα  είναι  φυσικά  γιατί επελέγη  και πάλι ο Μπαρόζο  για την προεδρία  της Κομισιόν αν είναι τόσο ενοχλητικός; Γιατί απλώς είναι ένας αδύναμος «yes man», όπως  δήλωσε ένας Γερμανός διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην  κατονομαστεί. Και τι δεν έκανε όμως ο Μπαρόζο για να επανεκλεγεί…

Υποσχέθηκε στους Φιλελεύθερους  ότι  θα τους δώσει τη θέση  του  επιτρόπου για τα  Θεμελιώδη Δικαιώματα.

Στους Πράσινους έταξε  τη θέση  του επιτρόπου για  την κλιματική αλλαγή, μη διστάζοντας να «αδειάσει» τον ομολογουμένως πιο επιτυχημένο επίτροπο για το Περιβάλλον, τον  Δήμα. Στους Σοσιαλδημοκράτες υποσχέθηκε επίσης  τον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων. «Με τη συμπεριφορά  του  αυτή ο Μπαρόζο έχει αναμφίβολα ζημιώσει οριστικά τη θέση του» λέει ο Γερμανός διπλωμάτης. Όμως, οι κυβερνήσεις πολλών  χωρών μελών της ΕΕ  δεν φαίνεται  να… λυπούνται  και τόσο που θα έχουν έναν τέτοιο πρόεδρο στην Κομισιόν.

Ιδιαίτερα οι «τρεις  μεγάλοι» -Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία- θέλουν πολύ έναν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής που δεν θα τους προκαλεί προβλήματα. Ακόμη κι αν αυτός είναι ένα «σφάλμα». Όπως τόνισε  ένας Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, «ουδείς ήθελε να διακινδυνεύσει μια θεσμική κρίση», με άλλα λόγια την πρόκληση  προβλημάτων στις σχέσεις  της ΕΕ με τις κυβερνήσεις».

«Οθωμανικό παζάρι»

Το  κακό είναι ότι οι αντίπαλοι του Μπαρόζο  δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε έναν εναλλακτικό υποψήφιο. Σύμφωνα με  πληροφορίες πάντως, παίχτηκε και ένα «οθωμανικό παζάρι», καθώς ακούγεται  ότι υπάρχει  συμφωνία να αναλάβει το νέο αξίωμα του  υπουργού Εξωτερικών  της ΕΕ κάποιος «κεντροαριστερός» υποψήφιος. Αυτό φυσικά θα  συμβεί με την προϋπόθεση ότι οι Ιρλανδοί  δεν θα καταψηφίσουν για δεύτερη φορά τη Συνθήκη  της Λισσαβόνας στο δημοψήφισμα  της 2ας Οκτωβρίου. Ήδη ο Μπαρόζο δεν δίστασε  να απειλήσει τους Ιρλανδούς πως αν  ψηφίσουν «όχι» και στο δεύτερο δημοψήφισμα, η χώρα τους θα χάσει το δικαίωμα να ορίζει αυτόματα ένα Ευρωπαίο επίτροπο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03