search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:20
MENU CLOSE

Παρέμβαση του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου (στο κείμενο της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία του κ. Λιάκου στον κ. Φίλη)

01.06.2016 10:56

 

Διάβασα το κείμενο με τις νέες προτάσεις της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που προφανώς συνέστησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Φίλης, το οποίο δημοσιεύθηκε όχι μόνο στο «Πρώτο Θέμα», αλλά γενικότερα στο ελληνικό Διαδίκτυο.

Θα συνιστούσα, με αγάπη και δημοκρατικά ανθρωπιστικό προσανατολισμό, ως παλιός – συνταξιούχος – πανεπιστημιακός δάσκαλος, να ψάξουμε εκεί στη θάλασσα όπου πήγε για μπάνιο (όπως έγραψε μάλλον χαριτολογώντας) ο πρόεδρος του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία κ. Αντώνης Λιάκος και οι συνεργάτες του και, αφού τον εντοπίσουμε, να ρωτήσουμε για τις σχέσεις του κειμένου προτάσεων της Επιτροπής του με τον Βραζιλιάνο «κεντρο-αριστερό» διανοούμενο Paulo Freire, (1921-1977), στέλεχος του Κόμματος των Εργατών της Βραζιλίας (The WorkersParty, πορτογαλικά Partido dos Trabalhadores, PT) και τα θεωρητικά του δημιουργήματα για «ανθρωπιστική και δημοκρατική παιδεία».

Με άλλα λόγια, όπως κρίνω, αυτά που προτείνονται για την αναμόρφωση (;) της Ελληνικής Παιδείας έχουν ιστορία και παρελθόν πολλών δεκαετιών…

Παρόμοιες προτάσεις θα βρείτε στην αναμόρφωση που επιχειρείται στη Σερβία στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με απαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης των Βαλκανίων.

http://facta.junis.ni.ac.rs/pas/pas201201/pas2012-04.pdf

Περισσότερα για το όλο θέμα – ενδεικτικά μόνο γιατί η βιβλιογραφία είναι τεράστια – εδώ:

http://eepat.net/doku.php?id=humanistic_education

https://www.sensepublishers.com/media/299-education-and-humanism.pdf

Εκτός εάν είμαι «εντελώς λάθος», ίσως θα ήταν ακαδημαϊκά σωστό ο κ. Αντώνης Λιάκος να κάνει και ΕΚΤΕΝΗ αναφορά στις θεωρίες του μακαρίτη Βραζιλιάνου Paulo Freire και στους λόγους που οδήγησαν αυτόν και την Επιτροπή του να κάνουν τις συγκεκριμένες προτάσεις ενώ θα μπορούσαν να γίνουν προτάσεις με βάση τα ιστορικά δεδομένα (εξαιρούνται οι ιστορικές αναφορές στην… Βασιλεία) μιας χώρας η οποία δημιούργησε την έννοια ΠΑΙΔΕΙΑ (η συγκεκριμένη λέξη αποτελεί το ετυμολογικό υπόβαθρο στις περισσότερες γλώσσες του Πλανήτη μας…).

 

 O Γιώργος Πιπερόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής του Παν. Μακεδονίας, Επισκέπτηςκαθηγητής στο City College, Dept of Business and Economics, Sheffield University International Faculty και Επισκέπτης καθηγητής στο Business School, Newcastle University

 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:19