search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:18
MENU CLOSE

Δημοσκοπικός πρωθυπουργός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1919
02-06-2016
04.06.2016 03:00
2_0.jpg

Πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης για τα… βολικά γκάλοπ

 

Πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης για τα… βολικά γκάλοπ

Με νωπά τα διαπιστευτήρια στην Άνγκελα Μέρκελ και αφού πέρασε τον κάβο της ευρωομάδας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να βρει ρυθμό και στο εσωτερικό του κόμματος. Προς το παρόν, δεν έχει διαφανεί κάποια νέα στρατηγική, εκτός από τον κομπασμό ότι η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσεις μόλις οκτώ μήνες μετά τις εκλογές και ότι οι ξένοι ηγέτες αναγνωρίζουν αυτή την πολιτική υπεροχή και σπεύδουν να τον συναντήσουν. 
 
Με παγωμένη την άμεση εκλογική προοπτική, ο Μητσοτάκης γνωρίζει ότι πρέπει να δείξει αντοχή στην πολιτική αντιπαράθεση και επιχειρεί όχι μόνο να αποδείξει ότι μπορεί αποτελεσματικά να αξιοποιήσει λάθη, παραλείψεις, αυτογκόλ και γκάφες της κυβέρνησης, αλλά ότι έχει και τις διασυνδέσεις στο εξωτερικό. 
Η αλήθεια είναι ότι το σπάσιμο του πρωτοκόλλου από την πλευρά του Βλάντιμιρ Πούτιν και η πρωτοβουλία του να συναντηθούν το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε έγινε δεκτή με πανηγυρικούς τόνους από τη Νέα Δημοκρατία. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι είναι κάτι που δεν συνηθίζει ο Πούτιν, να βλέπει δηλαδή ηγέτες της αντιπολίτευσης, και η διάκριση που έκανε επισημοποιεί την ένδειξη ότι ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός εν αναμονή. 
 
Η ατάκα 
Την Κυριακή ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έσπασε την παράδοση πολλών πολιτικών αρχηγών –και πολιτικών εν γένει– να μην εντοπίζουν την πολιτική τους στόχευση σε δημοσκοπήσεις, αναφέρθηκε σε πρωτοκαθεδρία με βάση μια νέα δημοσκόπηση και μάλιστα επανέφερε, έστω και έμμεσα, το θέμα των εκλογών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ισχύσει η λογική του ώριμου φρούτου, αφού η κυβέρνηση έχει σαπίσει και πρέπει να πέσει. 
Μπορεί η ατάκα να φάνηκε ευφυής στο κοινό και να έγινε αφορμή για θριαμβικό χειροκρότημα, ωστόσο η οδυνηρή πραγματικότητα είναι πως η Ν.Δ. δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές και είναι αναγκασμένη να υφίσταται μαζί με την κυβέρνηση τη δική της φθορά. 
 
Γερμανικά «χάδια» 
Τη Δευτέρα είχε ένα τετ-α-τετ (παρούσα και η Ντόρα Μπακογιάννη) με την Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο να βουλώσουν στόματα, κυρίως σε όσους θεωρούν ότι άλλα λέει στο εσωτερικό της χώρας και άλλα έξω, και πως οι εταίροι του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχουν σοβαρό ζήτημα ότι δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. 
 
Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη μεταφέρουν τη συνήθη εικόνα μιας γλυκιάς, υπομονετικής και ευπροσήγορης Μέρκελ, που άκουσε τις παρατηρήσεις του για την πορεία της υπερφορολόγησης και ευθυγραμμίστηκε με τις παρατηρήσεις Σόιμπλε, ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο των φόρων για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν η Μέρκελ τον ρώτησε ή ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη να αποκαλύψει, έστω στη Γερμανίδα καγκελάριο, τη δική του προσέγγιση απέναντι στη σημερινή οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία της χώρας. Πάντως, οι συνεργάτες του Μητσοτάκη επιμένουν ότι η Μέρκελ άκουσε με προσοχή, χωρίς όμως κανένα σχόλιο, την πρότασή του να κατέβει στο 2% η προσδοκία για πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, που μπορεί, όπως ισχυρίζεται, να επιφέρει ανάπτυξη 4% και ραγδαία αποκλιμάκωση της ανεργίας. 
 
Ξέχασε την λιτότητα
Κατά τα λοιπά, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Λουξεμβούργο, δεν βρήκε ούτε μία κουβέντα να πει για τον αιμοσταγή μονόδρομο της λιτότητας που επιβάλλουν τα αδελφά κόμματά του στην Ελλάδα και έχουν εξαφανίσει τα μεσαία και φτωχά κοινωνικά στρώματα. Αντιθέτως, σε πανηγυρικούς τόνους ζητωκραύγασε ότι «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει λαμπερός φάρος που κρατάει το ευρωπαϊκό όραμα της μεγάλης Ένωσης ζωντανό και σε σταθερή τροχιά. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ποτέ δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Είναι αλήθεια ότι έχουμε ακόμα μεγάλες πολιτικές μάχες μπροστά μας και πολύ δρόμο να διανύσουμε. Όμως, εμείς στο ΕΛΚ υπηρετούμε τον στόχο με αφοσίωση και συνέπεια παρά τα μεγάλα προβλήματα. Διότι πιστεύουμε έντονα ότι μέσα από μια ισχυρή ενωμένη Ευρώπη υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών».  
 
Υποστήριξε δε πως στην Ελλάδα ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ. είναι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και όχι η ασφυκτική λιτότητα. «Η χώρα μου ζει τα αποτελέσματα μιας λαϊκίστικης πλάνης, η οποία μας οδήγησε σε ασφυκτικές καταστάσεις για την οικονομία και την κοινωνία», είπε ο Μητσοτάκης «αθωώνοντας του αίματος» τους νεοφιλελεύθερους ταγούς. 
 
Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του κόμματος, πίσω από τις θριαμβολογίες για την αναδίπλωση της κυβέρνησης σχετικά με τη ρύθμιση για τις offshore εταιρείες και τη δυνατότητα σε πολιτικούς να μετέχουν σε αυτή, επικρατεί εκνευρισμός, γιατί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και η Ν.Δ., πιάστηκαν αδιάβαστα, αφού το θέμα το έβγαλε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». 
 
Μάλιστα, ο Νικήτας Κακλαμάνης κάρφωσε δημόσια την ηγεσία του κόμματός του, ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες, αφού ανήκε στις διατάξεις που αφορούσαν την αλλαγή του Πόθεν Έσχες. 
Προφανώς, η αστοχία του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, το οποίο με διαρροή του από την ψήφιση του νομοσχεδίου είχε δεσμευτεί να ξεψαχνίσει τις διατάξεις προκειμένου να δει κρυμμένες παγίδες, το εκθέτει. Έτσι, κυκλοφορούν πληροφορίες ότι επίκεινται αλλαγές στον «πρωινό καφέ» προκειμένου να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες, αργά πολιτικά αντανακλαστικά και καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. 
 
Στον «πρωινό καφέ» έως τώρα μετέχουν: ο πολιτικός σύμβουλος του Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Μιχάλης Μπεκίρης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Γιάννης Οικονόμου, ο επικοινωνιολόγος Χρήστος Βαλταδώρος, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Στυλιανός Πέτσας, ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Θανάσης Μπακόλας και ο Θανάσης Νέζης, ενώ συχνά καλούνται ανάλογα με το θέμα και οι δύο αντιπρόεδροι, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:17