search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:28
MENU CLOSE

Αραχνιάζει η δίκη των χρυσαυγιτών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1919
02-06-2016
02.06.2016 03:00
diki_hrysis_aygis.jpg

Στις 17 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη δολο­φονία του Παύλου Φύσσα, ενώ στις 20 Απριλίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.

 

Στις 17 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη δολο­φονία του Παύλου Φύσσα, ενώ στις 20 Απριλίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η ακροαματική διαδικασία, μετά από περισσότερες από 400 ημέ­ρες διαρκών αναβολών και μα­ταιώσεων – αρχικά με την ακα­ταλληλότητα της αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού να αντεπεξέλθει από άποψη υποδομών στις απαιτήσεις μιας τέ­τοιας δίκης και στη συνέχεια λόγω της παρα­τεινόμενης για πέντε και πλέον μήνες αποχής των δικηγόρων και την άρνηση της προεδρί­ας του ΔΣΑ να εξαιρέσει τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής και τους συνηγόρους υπε­ράσπισης από τις κινητοποιήσεις- έχει μετα­τρέψει την πιο σημαντική ελληνική δίκη της Μεταπολίτευσης σε διαδικασία-παρωδία εκθέτοντας τόσο τη φυσική όσο και την πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Όπως λένε παρατηρητές της διαδικασίας, αν και εφόσον η δίκη επαναλαμβανόταν αύριο και συνεχιζόταν με εντατικό ρυθμό και δίχως νέα… απρόοπτα, θα απαιτούνταν επιπλέον τουλάχι­στον 18 μήνες για την ολοκλήρωσή της.

Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς καθυ­στέρησης στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι αυτή έχει διακοπεί στην εξέταση του 17ου από τους 182 μάρτυρες κατηγορίας και απομένουν οι τουλάχιστον 100 μάρτυ­ρες υπεράσπισης της νεοναζιστικής οργάνω­σης, οι απολογίες των 69 κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, προτού οι δικαστές αποχωρήσουν προκειμένου να συνεδριάσουν για την έκδοση της τελικής απόφασης.

Μόνο λόγια

Άλλωστε δεν είναι μόνο οι κατηγορούμε­νοι, οι οποίοι χάρη στην πρωτοφανή -συγκριτικά με τη σοβαρότητα της δίκης – ανοχή της Πολιτείας όσον αφορά την υποχρεωτική τους παρουσία κατά τη διάρκεια της ακροαματι­κής διαδικασίας, δεν έχουν πατήσει καν το πόδι τους, κυκλοφορώντας οι περισσότεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, με μόλις έξι από τους συνολικά 69 (!) υπόδικους να είναι συνεπείς, αλλά κυρίως η προκλητική αδιαφο­ρία των θεσμών.

Έκθετος, πρώτα απ’ όλα, είναι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος, ενώ είχε δεσμευθεί ότι μετά τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ειδικής αί­θουσας στο κτήριο του Εφετείου Αθηνών για τη μεταφορά της διαδικασίας εκεί, σχεδόν δέκα μήνες μετά έχει μείνει μόνο σε λόγια και υποσχέσεις.

Έκθετη είναι όμως και η διοίκηση του Εφε­τείου Αθηνών, αφού, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις -μάλιστα στις 30 Μαΐου δημοσίως από το βήμα της έδρας – της προέδρου Μ. Λεπενιώτη για την επίσπευση της διαδικασί­ας, όρισε μόλις τέσσερις δικάσιμους (στις 3, 9, 13 και 24) μέσα στον Ιούνιο.

«Πραγματικά, έχουμε μείνει έκπληκτοι από την αδυναμία της ελληνικής Δικαιοσύνης να σταθεί συνεπής απέναντι στην ιστορική της ευθύνη συγκριτικά με τη βαρύτητα και ση­μασία της δίκης για τις δολοφονίες και τα άλ­λα εγκλήματα μίσους της νεοναζιστικής ορ­γάνωσης», υποστηρίζουν οι δικηγόροι πολιτι­κής αγωγής των θυμάτων, οι οποίοι σήμερα το μεσημέρι παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ (12.30 μ.μ.).

Παρόντες θα είναι και οι γονείς του Παύλου Φύσσα, προκειμένου με τη σειρά τους να εκ­φράσουν την αγανάκτησή τους, αλλά και να ζητήσουν εκ νέου την επίσπευση και εντατι­κοποίηση των διαδικασιών, ώστε να απονε­μηθεί δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό του παι­διού τους, και την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της στυ­γερής δολοφονίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής:

«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της δίκης της ναζιστικής εγκληματι­κής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, μιας από τις πιο σημαντικές δίκες στα ποινικά χρονικά της χώρας μας και, ενώ η ανάγκη για ταχεία διεξαγωγή της είναι προφανής, τα αρμόδια θεσμικά όργανα (υπουργείο Δικαιοσύνης και Διοίκηση του Εφετείου), με τις πράξεις τους την ακυρώνουν.

Μετά και τη δήλωση της προέδρου του Δι­καστηρίου κ. Μαρίας Λεπενιώτη, κατά την τε­λευταία συνεδρίασή του, η οποία ενημέρωσε από έδρας ότι οι δικάσιμοι που αποφάσισε η Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής τον μήνα Ιούνιο είναι μόλις τέσ­σερις (4), τη στιγμή που οι ανάγκες της δίκης απαιτούν τουλάχιστον διπλάσιες δικασίμους, ενώ παράλληλα υπενθύμισε την αθέτηση των υποσχέσεων του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου τον Μάιο του 2015 για πα­ραχώρηση αίθουσας που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της δίκης και για την αναχωροθέτησή της στο Εφετείο Αθηνών, δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών υπονομεύουν απροσχημάτιστα, με τις πράξεις τους, την εύ­ρυθμη και ταχεία διεξαγωγή της δίκης.

Η απόφαση για ταχεία διεξαγωγή της δίκης είναι ξεκάθαρα ευθύνη θεσμική, του υπουρ­γείου Δικαιοσύνης και της Διοίκησης του Εφε­τείου, το ίδιο και οι πράξεις που την τορπιλί­ζουν. Οι μεθοδεύσεις καθυστέρησης της δί­κης της Χρυσής Αυγής από πλευράς των χρυσαυγιτών κατηγορουμένων ήταν και είναι ανα­μενόμενες. Όμως η υπονόμευσή της από την κυβέρνηση και τα ίδια τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας πρέπει να σημάνει συναγερμό.

Η άμεση και οριστική μεταφορά της δί­κης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετεί­ου Αθηνών, η αποκλειστική χρήση της για τη δίκη, καθώς επίσης και η αποκλειστική απα­σχόληση των μετεχόντων στη σύνθεση δικα­στικών λειτουργών για τη δίκη αυτή, αποτε­λούν στοιχειώδεις όρους για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ταχείας διεξαγωγής της και πρέπει να αποτελέσουν απαίτηση κάθε δημοκρατικού φορέα και πολίτη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:28