search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:58
MENU CLOSE

Νοσοκομείο «κολαστήριο»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1919
02-06-2016
05.06.2016 03:00
pn0206kol.jpg

Για την ευρωπαϊκή επιτροπή κατά των βασανιστηρίων (CTP) το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» είναι «χωματερή». Για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, η «θανατική (τους) ποινή». Για την κυβέρνηση, είναι απλώς Πέμπτη.

 

Για την ευρωπαϊκή επιτροπή κατά των βασανιστηρίων (CTP) το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» είναι «χωματερή». Για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, η «θανατική (τους) ποινή». Για την κυβέρνηση, είναι απλώς Πέμπτη.
 
Σχεδόν έξι μήνες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού – σύμφωνα με την οποία «η χρόνια παραμέληση του “σωφρονιστικού συστήματος” δεν μπορεί να αναστραφεί σε μια-δυο μέρες» – οι κρατούμενοι του «Κολαστηρίου» περιμένουν να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις, προεκλογικές και μετεκλογικές, βλέποντας συγκρατούμενούς τους να… φεύγουν όχι επειδή εφαρμόζεται ο νόμος – όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν μέσα από τους λογαριασμούς τους στα social media –, αλλά επειδή πεθαίνουν.
 
Κάνοντας λόγο για έξι νεκρούς μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες, ζητούν από τον Άρειο Πάγο να παρέμβει για να εφαρμοστούν οι νόμοι – η μη εφαρμογή των οποίων «κοστίζει ζωές και αποφέρει μόνιμες βλάβες», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε οχτασέλιδη επιστολή τους προς την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον περασμένο Μάρτιο, κρατούμενοι και νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» καταγγέλλουν τις δικαστικές αρχές Πειραιά για «αδιανόητη και εξωπραγματική κακοποίηση του Δικαίου και της Δικαιοσύνης στην περίπτωση των ασθενών κρατουμένων (…) με βεβαιωμένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%», με παθήσεις χρόνιες και μη αναστρέψιμες, ούτε χρονικά ούτε ιατρικά. Επισημαίνουν ότι δικαστές και εισαγγελείς έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν ιατρικές γνωματεύσεις επικαλούμενοι την «κοινή πείρα» και τονίζουν πως με πρόσχημα τη μη αναγραφή πρόσκαιρης ή μόνιμης αναπηρίας απέχουν αποφάσεων ή απορρίπτουν αποφυλακίσεις. Αντίθετα με περιπτώσεις κατηγορουμένων του «λευκού κολάρου», όπου ο νόμος έχει εφαρμοστεί κατά γράμμα.
 
Κακές συνθήκες
 
Όπως οι ίδιοι λένε, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί συγκριτικά με το 2013, ωστόσο παραμένουν κακές αφού η αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών –όπως τα δικά τους – είναι αδύνατη και η περίθαλψη,
όπως ομολογεί σε υπογεγραμμένο έγγραφό της η διευθύντρια του Νοσοκομείου Κρατουμένων, «προσφέρει μόνο πρωτοβάθμια περίθαλψη και εξυπηρετείται από κατ’ επίσκεψη γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων». Το προεδρικό διάταγμα του 2009 που ορίζει την ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων και τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου τον Φεβρουάριο του 2015 ότι «δεν φαίνεται να χρειάζεται ιδιαίτερο νομοθετικό πλαίσιο για την ένταξη του ΝKΚ στο ΕΣΥ». Το «Κολαστήριο» εξακολουθεί να μη διαθέτει δικό του ασθενοφόρο και το ΕΚΑΒ σπάνια δίνει προτεραιότητα σε φυλακισμένους ασθενείς. «Οι κρατούμενοι μεταφέρονται σε δημόσια νοσοκομεία την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα κάποιοι να μη γυρίζουν πίσω» καταγγέλλουν.
 
Την ώρα που το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει, μέσα από διάφορες ανακοινώσεις του, πως «θα συνεχίσει ακλόνητα την πολιτική αναβάθμισης του σωφρονιστικού συστήματος» και πως ένας από τους στόχους της επόμενης τριετίας «πάνω στο τρίπτυχο Ασφάλεια, Ανθρωπισμός, Επανένταξη» είναι και η «βελτίωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα καταστήματα κράτησης και αναμόρφωσης του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου Κρατουμένων», 30 βαριά ασθενείς με αναπηρία άνω των 67% (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, τυφλός, με κίρρωση ήπατος, παραπληγικοί, καρκινοπαθείς, οροθετικοί) εξακολουθούν να διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή.
 
«Έναν χρόνο μετά τον νόμο 4322/15 και έξι μήνες μετά τον 4356/15» κρατούμενοι του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», σε μια ύστατη προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση και να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους, ενεργοποίησαν στο Twitter τα hashtag #end_kolastirio και #close_kolastirio.
 
Τα μηνύματα πολιτών, που εν αντιθέσει με τους αρμόδιους διακρίνουν την πολλαπλή τιμωρία των κρατούμενων στο ΝΚΚ, είναι δηλωτικά:
 
◆ «Η θανατική ποινή συνεχίζει να ισχύει. Απλά η αστική δικαιοσύνη δεν έχει το θάρρος να το παραδεχτεί στα ίσια. #end_kolastirio».
◆ «Μάλλον η βαρύτητα κι αξία της ανθρώπινης ζωής διαφέρει αναλόγως τόπου παραμονής #close_kolastirio».
◆ «Σε ποιο λεξικό σωφρονισμός σημαίνει θάνατος #close_kolastirio».
◆ «Όσο παραμένει ανοιχτό το @kolastirio δεν έχουμε το δικαίωμα να λεγόμαστε άνθρωποι #close_kolastirio».
◆ «Ελλάδα η χώρα του πολιτισμού. Παλιά. #close_kolastirio».
 
Αιτήματα στο Twitter
 
Τα αιτήματα των ασθενών – κρατουμένων – οι οποίοι δηλώνουν καταδικασμένοι να πεθάνουν σε μια χώρα που η θανατική ποινή έχει καταργηθεί – βρίσκονται αναρτημένα στον λογαριασμό που διατηρούν στο Twitter οι ασθενείς – κρατούμενοι του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού:
 
1Να γίνει άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που μπορεί να γίνει με ελάχιστο ή καθόλου κόστος αν αξιοποιηθεί ο εθελοντισμός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Ερυθρός Σταυρός κ.λπ., και να συμπληρωθούν επειγόντως οι υποδομές του σε εξοπλισμό και ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
 
2Να γίνει άμεση μετεγκατάσταση του ΝΚΚ σε κάποιο από τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει, με τις προδιαγραφές του ΕΣΥ και την ένταξή του σ’ αυτό, και το υφιστάμενο κτήριο, αφού γίνουν οι αναγκαίες υποδομές, να χρησιμοποιείται ως αναρρωτήριο και μονάδα βραχείας νοσηλείας.
 
3Αφού κατά τις διατάξεις του Νόμου (Σωφρονιστικός Κώδικας κ.λπ.) όλα τα δημόσια νοσοκομεία είναι και Νοσοκομεία Κρατουμένων, να υποχρεωθούν στη διαρκή νοσηλεία των βαρέων και χρόνιων περιπτώσεων νοσηλείας και να μη στοιβάζονται όλοι αυτοί στο ΝΚΚ, όπου δεν μπορεί να τους παρασχεθεί καμία βοήθεια και βιώνουν την αθλιότητα και την εγκατάλειψή τους.
 
4Για τον τελικό υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας των κρατουμένων και την υπαγωγή τους στις διατάξεις των άρθρων 105 επ. του Ποινικού Κώδικα να ισχύει και να εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 28, παρ. 5 ΑΝ 1846/1951, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 27, Ν 1902/1990 και 12, Ν 1976/1991, για την πλασματική προσαύξηση του ποσοστού αναπηρίας μέχρι 17 ποσοστιαίες μονάδες.
 
5Οι ασθενείς κρατούμενοι (πολύ περισσότερο οι νοσηλευόμενοι) να έχουν το δικαίωμα της ελεγχόμενης υφ’ όρον απόλυσης (βραχιολάκι) με τους ίδιους όρους, εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.
 
6Οι ασθενείς κρατούμενοι που νοσηλεύονται στο ΝΚΚ με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και εκτίουν ποινή μεγαλύτερη της δεκαετούς κάθειρξης, να απολύονται με όρους εφόσον συμπληρώνουν το 1/3 της ποινής τους με οποιονδήποτε τρόπο.
 
7Κρατούμενοι που έχουν απολυθεί με το άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, πριν την τροποποίησή του με το άρθρο 6 του Ν 4322/2015 και συνεχίζουν να κρατούνται επειδή ανακλήθηκε η υφ’ όρον απόλυσή τους για παραβίαση των όρων που τους επιβλήθηκαν, δικαιούνται να απολυθούν με διάταξη του Εισαγγελέα συνεχίζοντας την αρχική άνω των υφ’ όρων απόλυση τους εάν η ανάκλησή της έγινε για παραβίαση τεθέντων όρων που δεν προβλέπονται στην τροποποίηση-συμπλήρωση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα με το άνω άρθρο 6 Ν 4322/2015.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:58