search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:01
MENU CLOSE

Τουσκ: Να επικεντρωθούμε στους ευρωσκεπτικιστές

02.06.2016 10:42
Έκκληση Τούσκ στους Βρετανούς: Μείνετε μαζί μας - Media

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εγκαταλείψει τα «ουτοπικά όνειρα» της πλήρους ολοκλήρωσης για να επικεντρωθεί αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση των ευρωσκεπτικιστών. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εγκαταλείψει τα «ουτοπικά όνειρα» της πλήρους ολοκλήρωσης για να επικεντρωθεί αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση των ευρωσκεπτικιστών. 
Αυτήν τη θέση υιοθέτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο European Business Summit στις Βρυξέλλες.

«Για να αποφύγουμε ένα σενάριο θριάμβου των αντι-φιλελεύθερων και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ουτοπικά όνειρα και να επικεντρωθούμε σε πρακτικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα, είναι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ολοκλήρωση της Νομισματικής Ενωσης».

«Η προώθηση των λυρικών και στην πραγματικότητα αφελών θέσεων του ευρωπαϊκού ενθουσιασμού , παρά τις καλές προθέσεις αυτών που τις κομίζουν, δεν αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στα προβλήματά μας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε:« Πρώτον, διότι απλώς δεν είναι εφικτό και δεύτερον, διότι, παραδόξως, το μόνο αποτέλεσμα που έχει η προώθηση αυτών των θέσεων είναι η ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο». Πριν από τον Τουσκ, ο Υμπέρ Βεντρίν μίλησε για την ανάγκη ενός «time out» για την Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν είναι ο πρώτος που τις τελευταίες ημέρες διατυπώνει τέτοιες θέσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προηγήθηκε ο Υμπέρ Βεντρίν, ο στενός σύμβουλος του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν για την εξωτερική πολιτική και επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Ο Υμπέρ Βεντρίν υπήρξε ένθερμος ευρωπαϊστής και ενεργός παράγων, και όχι παρατηρητής, των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων κατά τις πολύ σημαντικές για τη διαμόρφωση της Ευρώπης δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Ο πραγματιστής Υμπέρ Βεντρίν, που δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθειά του προς τις επικολυρικές κορώνες στην πολιτική, λέει τώρα ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «time out». «Στις περισσότερες χώρες έχουμε σήμερα ένα 15% έως 20% των ψηφοφόρων που απορρίπτουν συνολικά την Ευρώπη και ένα άλλο 15% έως 20% που παραμένου ένθερμοι ευρωπαϊστές. Αυτό αφήνει ένα ενδιάμεσο 60% που είναι αυτό που θα αποκαλούσα “ευρω-αλλεργικοί…Και όμως βλέπετε ότι κυβερνήσεις και κόμματα χοροπηδάνε ζητώντας περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη Eυρώπη», δήλωνε χθες σε συνέντευξή του στο Politico, έπειτα από σειρά ομιλιών, άρθρων και συνεντεύξεων κατά το τελευταίο διάστημα που προκάλεσαν αντιδράσεις στους κύκλους των ευρωπαϊστών.

«Πιστεύω ότι η υπερβολική Ευρώπη θα σκοτώσει τελικά την Ευρώπη», είχε δηλώσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Der Spiegel. «Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η υπερβολικά λίγη Ευρώπη θα σκοτώσει την Ευρώπη», προειδοποίησε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:01