search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου – Ανακαλεί η Τουρκία τον πρεσβευτή της στην Γερμανία

02.06.2016 12:24
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου - Ανακαλεί η Τουρκία τον πρεσβευτή της στην Γερμανία - Media

 

«Φωτιές» άναψε η απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, καθώς με απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακαλείται ο πρεσβευτής της γειτονικής χώρας στη Γερμανία.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής Βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε πως το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές και που χαρακτηρίζει τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις “γενοκτονία”, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Νωρίτερα, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε αναγνωρίσει σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και ότι παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.

Τσαβούσογλου: Αβάσιμη η απόφαση της Γερμανίας για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη οτι οι «ανεύθυνες και αβάσιμες» αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι Γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

«Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.

Να ρίξει τους τόνους προσπαθεί η Γερμανία

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει «υπερβολικά» στην απόφαση των Γερμανών βουλευτών να αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων, μια ψηφοφορία που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

«Πρόκειται για μια απόλυτα ανεξάρτητη απόφαση της γερμανικής Μπούντεσταγκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία αντέδρασε επί αυτού του ζητήματος και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αργεντινή.

Ο υπουργός, ο οποίος δεν είχε κρύψει τον προβληματισμό του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σχετικά με την χρησιμότητα μιας τέτοιας διαδικασίας, τόνισε ότι η Γερμανία, όπου διαμένουν περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι τουρκικής καταγωγής, έχει «πολύ στενούς δεσμούς με την Τουρκία», αναφερόμενος επιπλέον στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ήθελε να εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου η Αρμενία και η Τουρκία «να μην μιλούν η μία για την άλλη αλλά η μία με την άλλη».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:53