search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:37
MENU CLOSE

Ελεύθερη η μεταβίβαση δανείων με εγγύηση Δημοσίου

02.06.2016 14:10
19/6/2019 - Media

 

Για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου οι ενδιαφερόμενοι προστατεύονται, δεδομένου ότι υπάρχει αυτή ακριβώς η εγγύηση, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή.

«Ανησυχούσαμε αν ξαφνικά υπάρξουν μεγάλες πληρωμές, μήπως περάσουμε τον στόχο στα πλεονάσματα και ενεργοποιηθεί ο κόφτης», τόνισε. Όπως είπε, στο τεχνικό MoU έχει συμφωνηθεί ότι οποιαδήποτε επίδραση για τον προϋπολογισμό από καταπτώσεις δανείων δεν θα επηρεάζει τον κόφτη.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε, καταργείται η διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση των πάσης φύσεως δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την ανάθεση της διαχείρισης και την πώληση και μεταβίβαση.

Εκτός από την πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οικονομικό επιτελείο, προέβη και σε μερική απελευθέρωση των δανείων που εξαιρούνται από τις διαδικασίες πώλησης, δηλαδή, αυτών που συνδέονται με υποθήκη προσημείωση της πρώτης κατοικίας, με αντικειμενική αξία ύψους 140.000 ευρώ.

Με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, για τα δάνεια αυτά, συνεχίζεται η προστασία από τη δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης έως τις 31/12/2017, αλλά παύει η προστασία από ως προς τη δυνατότητα ανάθεσης και διαχείρισης αυτών. Δηλαδή, τα πιστωτικά ιδρύματα θα διατηρούν την κυριότητα των δανείων αυτών, αλλά τη διαχείρισή τους μπορούν να τη μεταβιβάζουν σε εταιρείες διαχείρισης.

Επιπρόσθετα, οι αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση χθες βράδυ προς ψήφιση προβλέπουν:

Τόσο στα «κόκκινα» όσο, κυρίως, στα ενήμερα «πράσινα» δάνεια, η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο» εξαιρέσεων στην γενική απαγόρευση στα funds να αυξάνουν το επιτοκιακό περιθώριο που πλήρωνε ο δανειολήπτης στην τράπεζά του. Αυτή η εξαίρεση στοχεύει περιπτώσεις κυρίως μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, των οποίων οι συμβάσεις περιέχουν ήδη όρους που καθορίζουν συγκεκριμένους δείκτες για την αυξομείωση του περιθωρίου (π.χ σύνολο δανείων προς λειτουργικά αποτελέσματα).

Καταργείται η υποχρέωση των ξένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και παροχής πιστώσεων να καταθέτουν σε μετρητά το μετοχικό τους κεφάλαιο (4,5 εκατ. ευρώ) στις ελληνικές τράπεζες όταν διευρύνουν την δραστηριότητα τους στην δανειοδότηση δανειοληπτών. Η υποχρέωση θα ισχύει μόνο για τις ελληνικές εταιρείες, ενώ οι εταιρείες με έδρα χώρα του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου θα μπορούν να το καταβάλουν σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα κράτους μέλους του ΕΟΧ. Επίσης εναρμονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις με εκείνο των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, ενώ θεσμοθετείται η αναλογική επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:36