search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:03
MENU CLOSE

Ανοίγει τις πύλες του το φεστιβάλ «Αναιρέσεις» – Τρεις ημέρες με συζητήσεις και συναυλίες

03.06.2016 15:04
Ανοίγει τις πύλες του το φεστιβάλ «Αναιρέσεις» - Τρεις ημέρες με συζητήσεις και συναυλίες - Media

Ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής το πολιτικό-πολιτιστικό φεστιβάλ «Αναιρέσεις», που διοργανώνουν το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το φεστιβάλ, που αποτελεί σταθερό ραντεβού τα τελευταία χρόνια τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού, πραγματοποιείται στη Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, στην Αθήνα το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:

Την πρώτη μέρα Παρασκευή 3/6 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Της γης οι κολασμένοι: Για μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική απάντηση στη προσφυγική κρίση», για να συζητηθεί το ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, ένα θέμα που κυριαρχεί εδώ και αρκετό καιρό στην συζήτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Ομιλητές θα είναι οι:

  • Παύλος Αντωνόπουλος, μέλος της επιτροπής διεθνών του Ν.Α.Ρ. για την κομμουνιστική απελευθέρωση
  • Irfan Aktan, Τούρκος δημοσιογράφος στο Al monitor, ένα από τα μεγαλύτερα σάιτ ανάλυσης για τη μέση ανατολή
  • Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος (Εφημερίδα των Συντακτών)

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν και πρόσφυγες

Επίσης θα παρέμβουν με πεντάλεπτες τοποθετήσεις εκπρόσωποι του Συντονισμού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό Σωματείων, Συλλόγων και συλλογικοτήτων, της ΚΕΕΡΦΑ, του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, της Πρωτοβουλίας Αγώνα και Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα νότια και της κατάληψης του City Plaza.

Το Σάββατο 4/6 θα διεξαχθεί η εκδήλωση με τίτλο: «ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ. Η νέα εργατική βάρδια σηκώνει κεφάλι: Για το νικηφόρο εργατικό κίνημα της εποχής μας». Μια συζήτηση για την εμφάνιση και το ρόλο νέων αγωνιστικών ξεσπασμάτων της νεολαίας σε όλο τον κόσμο.

Ομιλητές θα είναι:

  • Μιχάλης Ρίζος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Ν.Α.Ρ. για την κομμουνιστική απελευθέρωση.
  • Μαραγκουδάκης Σταύρος, μέλος της attack στην ανεργία και την επισφάλεια.
  • Darletta Scruggs, πρωτοπόρα αγωνίστρια των κινημάτων «15$ and a union» και «Million Student March» και μέλος της οργάνωσης «Socialist Alternative» από την Αμερική.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και αγωνιστής από την Γαλλία.

Την Κυριακή 5/6 το φεστιβάλ θα κλείσει με την εκδήλωση «Τραβήξανε ψηλά, πολύ ψηλά. Δύσκολο πια να χαμηλώσουνε», 70 χρόνια από τον εμφύλιο, κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα», για να εξετάσουμε αυτήν την ιστορική περίοδο και να αντλήσουμε πολίτιμα ιστορικά διδάγματα.

Ομιλητές θα είναι:

  • Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός και μέλος της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
  • Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας
  • Αλέκος Αναγνωστάκης, μέλος της Π.Ε. και της ιδεολογικής επιτροπής του Ν.Α.Ρ. για την κομμουνιστική απελευθέρωση.
  • Γιάννης Σκαλιδάκης, ιστορικός και συγγραφέας.

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 19:30

Και τις τρείς μέρες του φεστιβάλ θα διεξαχθούν θεματικά εργαστήρια για το μαθητικό κίνημα, τα ΜΜΕ και τη πληροφόρηση από τα κάτω, την συνδικαλιστική οργάνωση στους χώρους του επισιτισμού, τη δράση στο στρατό, καθώς και την πολιτιστική παρέμβαση στις γειτονιές της Αθήνας. Τα workshop θα πραγματοποιηθούν από ομάδες εργασίας καθώς και εργατικές λέσχες και κινήσεις πόλης που θα φιλοξενούνται στο χώρο του φεστιβάλ.

Στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τη Παρασκευή 3/6 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο : «Οι προκλήσεις της εποχής μας και η αντικαπιταλιστική αριστερά». Μια αναγκαία συζήτηση στο σήμερα για τα καθήκοντα που θέτει η εποχή στις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και τη συμβολή τους στην αντεπίθεση του λαϊκού και εργατικού κινήματος.

Ομιλητές:

  • Άγγελος Χάγιος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
  • Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  • Σπύρος Σκαμνέλος, αρθρογράφος, ανένταχτος αριστερός

Το Σάββατο 4/6 θα διεξαχθεί η εκδήλωση με τίτλο: : «Της γης οι κολασμένοι: Για μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική απάντηση στη προσφυγική κρίση», για να συζητηθεί το ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, ένα θέμα που κυριαρχεί εδώ και αρκετό καιρό στη συζήτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Ομιλητές:

  • Ντίνα Ρέππα, γραμματέας του συλλόγου εκπαιδευτικών “ο Αριστοτέλης” και μέλος του Συντονισμού σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό Αθήνας
  • Irfan Aktan, Τούρκος δημοσιογράφος στο Al monitor, ένα από τα μεγαλύτερα σάιτ ανάλυσης για τη μέση ανατολή
  • Νίκος Νικήσιανης, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν και πρόσφυγες

Επίσης θα παρέμβουν εκπρόσωποι του Συντονισμού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό Σωματείων, Συλλόγων και συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή 5/6 το φεστιβάλ θα κλείσει με την εκδήλωση: «ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ. Η νέα εργατική βάρδια σηκώνει κεφάλι: Για το νικηφόρο εργατικό κίνημα της εποχής μας». Μια συζήτηση για την εμφάνιση και το ρόλο νέων αγωνιστικών ξεσπασμάτων της νεολαίας σε όλο τον κόσμο.

Ομιλητές :

  • Ειρήνη Θάνου, μέλος της ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια
  • Darletta Scruggs, πρωτοπόρα αγωνίστρια των κινημάτων «15$ and a union» και «Million Student March» και μέλος της οργάνωσης «Socialist Alternative» από την Αμερική.
  • Philippe Cabrera, αρθρογράφος στο ενημερωτικό site Révolution Permanente και μέλος του NPA (Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος)

Και τις τρεις μέρες του φεστιβάλ θα διεξαχθούν θεματικά εργαστήρια, για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγροτική παραγωγή, για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, όπως και workshop του ανυπόταχτου μαθητή με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα, η άνοδος της ακροδεξιάς & ο ρόλος του εκπαιδευτικού κινήματος».

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα

Μετά τις συζητήσεις θα ακολουθήσουν συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στην Αθήνα το πολιτιστικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:02