search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:44
MENU CLOSE

Όλγα Γεροβασίλη: Με το τρίτο Μνημόνιο «έχουμε γλιτώσει 20 δις μέτρων την τριετία»

03.06.2016 15:18
Όλγα Γεροβασίλη: Με το τρίτο Μνημόνιο «έχουμε γλιτώσει 20 δις μέτρων την τριετία» - Media

Η διαδικασία παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, μετά το Euro Working Group, εκτίμησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Κληθείσα να προβεί σε αποτίμηση συνολικά των διαπραγματεύσεων είπε ότι με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 «έχουμε γλιτώσει 20 δισ. στην τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα χρειαζόταν», ενώ από τη συμφωνία απορρέουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που «σημαίνει και δημοσιονομικός χώρος, για να ασκηθεί μια αναπτυξιακή πολιτική».

Είπε ότι ο πολίτης κέρδισε τη μη μείωση των κυρίων συντάξεων και την προστασία της πρώτης κατοικίας στα κόκκινα δάνεια, μέχρι το 2018.

«Μετά θα βγούμε από το μνημόνιο. Μετά είναι μια άλλη πραγματικότητα την οποία θα συζητήσουμε τότε. Προς το παρόν, συζητάμε για τα χρόνια του μνημονίου και τους όρους αυτούς», προσέθεσε σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε στα θετικά τις μη περαιτέρω απολύσεις και την μη περαιτέρω μείωση των μισθών, τονίζοντας ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει εξίσου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Τόνισε την αναγκαιότητα επενδύσεων, αναπτυξιακών εργαλείων και αναπτυξιακών νόμων. Είπε ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αναπτυξιακή κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί μετά την εκταμίευση της δόσης, οπότε και μέσω της αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα διοχετευθούν χρήματα στην αγορά.

Εκτίμησε ότι το πρώτο τμήμα, ύψους περίπου 2 δισ., θα αποπληρωθούν μετά την πρώτη εκταμίευση του Ιουνίου και τα υπόλοιπα που υπολογίζονται σε 4 δισ. θα αποπληρωθούν το φθινόπωρο.

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει «τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον» για την Ελλάδα, αναφέροντας τον πρωτογενή τομέα και εκείνους της ενέργειας, των μεταφορών και των δικτύων.

Είπε, επίσης, ότι σταδιακά θα αρχίσει η άρση των capital controls, εκτιμώντας ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν ελαφρύνσεις. Προσέθεσε, επιπλέον, πως «συζητείται το φρέσκο χρήμα να μην μπαίνει στους περιορισμούς».

Επισήμανε ότι αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν γίνεται με «παραχώρηση που θα γίνει για πέντε μήνες», καθώς «οι παραχωρήσεις έχουν κάποιους όρους και έχουν γίνει και άλλες παραχωρήσεις, τα χρόνια είναι είτε τα 49 είτε τα 99, αναλόγως τις επενδύσεις».

Είπε ότι για το τι και πώς θα αξιοποιηθεί έχει λόγο το ελληνικό κράτος «και οι άλλοι», ενώ απαντώντας σε δημοσιογραφικές παρατηρήσεις είπε «θα δεχθούμε ότι η χώρα μας είναι μια χώρα χρεοκοπημένη, υπερδανεισμένη, κλπ. Και σε επιτροπεία. Το έχουμε δεχθεί για να κάνουμε τη συζήτηση σε μια βάση. Η επιτροπεία μας είναι σίγουρα μέχρι να βγούμε από τη δίνη των μνημονίων».

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις offshore, είπε ότι «η πρώτη ρύθμιση είναι απολύτως σωστή», προσθέτοντας ότι αυτό που έγινε με τη δεύτερη ρύθμιση ήταν «να οριστούν οι εξωχώριες και οι συνεργάσιμες φορολογικά χώρες», ώστε να «μπορεί να είναι εφαρμόσιμη και η παλιά ρύθμιση, η οποία ενώ απαγόρευε τις εξωχώριες, έλεγε “ναι” στις αλλοδαπές».

Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για «επικοινωνική εξαιρετικά λαϊκίστικη διαχείριση» του όλου ζητήματος εκ μέρους της ΝΔ, δεν σχολίασε τη δημοσιογραφική ερώτηση αν υπήρξε λαϊκίστικη διαχείριση και από την εφημερίδα “Αυγή” και απέρριψε τα περί “υποχώρησης της κυβέρνησης”.

«Δεν υποχωρήσαμε. Αυστηροποιήσαμε κι άλλο. Δεν απαγορεύεται σε Έλληνες πολίτες, σε χώρες φορολογικά συνεργάσιμες να έχουν τα χρήματά τους. Για τον βουλευτή, τον πολιτικό κλπ, είναι ένα ζήτημα μείζον ηθικό, κατά την άποψή μου, και βεβαίως δεν θα πρέπει να υπάρχει κακή συμπεριφορά εκ μέρους των πολιτικών. Τουλάχιστον εκ των πολιτικών», τόνισε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για ύπαρξη προβλήματος στη ΝΔ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, προσθέτοντας ότι «ουδείς πιστεύει πως η Αριστερά δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα και το έχει η ΝΔ». «Η Αριστερά είχε και διατηρεί το ηθικό της πλεονέκτημα. Και αποδεικνύεται καθημερινά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέρριψε, επίσης, το ότι “κάποιος ξεπλύθηκε” με την πρώτη ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις Παρασκευόπουλου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα σχετικά είπε ότι «η ΝΔ αποχώρησε διότι αφενός είχε προβλήματα τα οποία δεν είχε λύσει εσωτερικά της. Και αφετέρου ήταν αυτό το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ισχύει: ότι ο επικεφαλής του επικοινωνιακού τομέα, τους συνέστησε αυτό για να μην φθαρεί πολιτικά. Εν πάση περιπτώσει μια επιλογή κατά την οποία κρύβεται. Κατά την άποψή μου, η ΝΔ επέλεξε την αναχώρηση και το “στρίβειν δια του αρραβώνος” απ` αυτή τη συζήτηση, διότι προφανώς ήξερε ότι αυτό το οποίο προκάλεσε όλες αυτές τις ημέρες, δεν πατούσε πουθενά και στο τέλος έβαλε και το αυτογκόλ. Αυτό εμάς δεν μας στεναχωρεί»,

Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε την αναγκαιότητα συναινέσεων για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, ενώ σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα είπε ότι «δεν πρέπει να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ενός. Ούτε εμείς θέλουμε να ράψουμε το κοστούμι για τον εαυτό μας». Προσέθεσε ότι το εκλογικό σύστημα θα κλείσει συντομότατα, και όλα γύρω από αυτό το ζήτημα θα συζητηθούν.

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι «η διαδικασία έχει ξεκινήσει με τον υπάρχοντα νόμο και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο».

Χαρακτήρισε “τεράστιο θέμα” τις καθυστερήσεις στη δίκη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, και θεωρώντας ως σοβαρότερη αιτία της καθυστέρησης την απεργία των δικηγόρων, σημείωσε ότι «θα πρέπει και ο νομικός κόσμος της χώρας μας ο ίδιος να πάρει θέση απέναντι σε αυτό, μαζί με όλα τα αιτήματα της απεργίας». Σε ό,τι αφορά τον ορισμό του χώρου της δίκης είπε «προχωρά ο υπουργός Δικαιοσύνης τη διαδικασία, και πραγματικά δεν είναι προς τιμήν του πολιτικού μας συστήματος η δικαιοσύνη να μην αποδίδεται στην ώρα της».

Αναφορικά με το προσφυγικό, είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το ζήτημα, ενώ μέχρι στιγμής οι όροι της συμφωνίας «Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ έχουν εφαρμοστεί με αρκετά προβλήματα στα ζητήματα του ασύλου, γιατί και εκεί δεν ήμασταν και εμείς πολύ ευέλικτο,ι ούτε είχαμε την απαραίτητη υποδομή. Ωστόσο, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες. Οι ροές έχουν ελαττωθεί και τα κυκλώματα των διακινητών έχουν σταματήσει. Αυτά είναι τα δεδομένα μέχρι σήμερα».

Η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι αυτό «είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού».

Ερωτηθείσα για το αν είναι μέτοχος της Ομόρρυθμης Εταιρείας (ΟΕ) “Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο Άρτας”, είπε ότι «από πέρσι τον Αύγουστο που πήρα υπουργική θέση, σε λίγες μέρες είχα μεταβιβάσει τις μετοχές μου ως όφειλα. Δεν έχω λοιπόν μετοχές», ενώ ανέφερε ότι ασκεί το επάγγελμα του ακτινολόγου από το 1994.

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ συνδέεται το γεγονός πως δεν δουλεύει ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου με το εν λόγω ακτινοδιαγνωστικό κέντρο και την κ. Γεροβασίλη, ώστε οι ασθενείς να πηγαίνουν σε αυτό, είπε ότι «τα μηχανήματα χαλάνε και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα». Υπενθύμισε ότι το θέμα είναι παλιό και χαρακτήρισε “αστείο θέμα” τους ισχυρισμούς ότι «η κ. Γεροβασίλη χαλάει το μηχάνημα».

«Το Δ.Σ. του νοσοκομείου, η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου και ο αναπληρωτής -ο εκτελών χρέη διοικητή αυτό το διάστημα- αποφάσισαν για την επιδιόρθωση της βλάβης του μηχανήματος (η οποία ήταν ύψους 140 χιλ. ευρώ)- δεν συνέφερε να μπουν 140 χιλ. σε ένα παλιό μηχάνημα, το οποίο ενδεχομένως σε 10 ημέρες να σου βγάλει το ίδιο πρόβλημα. Έτσι αποφάσισαν και ξεκίνησε ταχύτατα η διαδικασία από το υπουργείο και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια η διαδικασία διαγωνισμού για καινούργιο τομογράφο. Βεβαίως, αυτό δημιουργούσε κενό, διότι όπως ξέρουμε υπάρχει ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί μια διαγωνιστική διαδικασία, και οι ανάγκες του νοσοκομείου είναι πολλές και δη το καλοκαίρι. Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυξάνονται τα επείγοντα περιστατικά, τροχαία και πολλά άλλα. Έτσι μετά από μεγάλη προσπάθεια των τοπικών φορέων -διότι δεν υπήρχαν χρήματα και για το καινούργιο και για τη βλάβη-, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση έμαθα και εγώ και ο αρτινός λαός ότι η Περιφέρεια έδωσε τα χρήματα, εννοώ η Περιφέρεια της Αυτοδιοίκησης, και γίνεται και η αποκατάσταση βλάβης του παλιού μηχανήματος» αποσαφήνισε, καταλήγοντας, η κ. Γεροβασίλη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:44