search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:57
MENU CLOSE

Σάλος με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

06.06.2016 08:57
Αποκάλυψη: Τριμερής στο Βερολίνο με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας (Video) - Media

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας για την καθημερινή ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμανων του Ραμαζανίου που ξεκινά σήμερα.

 

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας για την καθημερινή ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμανων του Ραμαζανίου που ξεκινά σήμερα. Η ανάγνωση αφορά την προσευχή κατά τη διάρκεια του πρώτου γεύματος της ημέρας κατά τη διάρκεια του μήνα, το οποίο λαμβάνει χώρα πριν την ανατολή του ηλίου.

Μάλιστα το κρατικό κανάλι TRT ανακοίνωσε πως πρόκειται να δημιουργήσει ειδική εκπομπή κατά τη διάρκεια του μήνα, σε συνεργασία με τη διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, η οποία θα επικεντρωθεί σε ζητήματα του Ισλάμ και η ανάγνωση του Κορανίου θα γίνεται στην Αγία Σοφία καθόλη τη διάρκεια της γιορτής, καθότι βάσει της ανακοίνωσης «η Αγία Σοφία είναι ένα ιερό μέρος τόσο για τους Χριστιανούς όσο και για τους Μουσουλμάνους».

Μετά την αντίδραση της επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει άμεσα δράση ώστε να αποτραπεί κάτι τέτοιο. 

Από την πλευρά του το Ποτάμι μιλά για προσβολή του πολιτισμού και της ιστορίας και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί επίσημα σε όλες τις απαιτούμενες, επίσημες διπλωματικές παραστάσεις «τόσο προς την τουρκική όσο και προς άλλες πρωτεύουσες αλλά και προς τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς, προκειμένου να προκαλέσει την ευαισθησία τους για τη βαρύτητα των τουρκικών αποφάσεων». Η ανακοίνωση του Ποταμιού τονίζει πως «Ο δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας επιβάλλει τη διατήρηση του χαρακτηρισμού της ως μουσείου. Ενός μεγάλου πολιτιστικού μνημείου που δέχεται, κάθε χρόνο, πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Θα είναι μία κίνηση σεβασμού όχι μόνο έναντι της ιστορίας αλλά και έναντι της ευρωπαϊκής οικογένειας, μέλος της οποίας προσδοκά να γίνει η Άγκυρα».

Από την πλευρά τους κύκλου του ΥΠΕΞ χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή « έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων». «Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών. «Τυχόν τέτοιες ενέργειες», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:56