search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:12
MENU CLOSE

ΟΗΕ: Οι μάχες στο Μανμπιτζ της Συρίας μπορεί να εκτοπίσουν περισσότερους από 200.000 αμάχους

06.06.2016 13:37
Τούρκοι στρατιώτες αναγκάζουν Σύρους πρόσφυγες να φορέσουν γυναικεία εσώρουχα - Media Gallery

Οι σκληρές και αιματηρές μάχες στη Συριακή πόλη Μανμπιτζ μπορεί να δημιουργήσουν ένα τεράστιο κύμα εκτοπισμένων αμάχων. Την ίδια στιγμή η Ρωσία, θα συνδράμει τον στρατό στο Χαλέπι.

 

 

Οι σκληρές και αιματηρές μάχες στη Συριακή πόλη Μανμπιτζ μπορεί να δημιουργήσουν ένα τεράστιο κύμα εκτοπισμένων αμάχων. Την ίδια στιγμή η Ρωσία, θα συνδράμει τον στρατό στο Χαλέπι.

Επίθεση που έχει εξαπολυθεί με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανακατάληψη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος της συριακής πόλης Μανμπίτζ έχει εκτοπίσει περίπου 20.000 αμάχους και θα μπορούσε να ξεριζώσει άλλους 216.000 εάν συνεχιστεί, ανέφερε σήμερα η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σύροι μαχητές έχουν περικυκλώσει τη Μανμπίτζ από τρεις πλευρές συνεχίζοντας τη σφοδρή επίθεσή τους εναντίον των τζιχαντιστών κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των μαχητών.

Η έκθεση του Γραφείου για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) αναφέρει πως είναι πιθανό οι άνθρωποι να “συναντήσουν εμπόδια” στη μετακίνησή τους έξω από ελεγχόμενες από το ΙΚ περιοχές και πως έχουν κρίσιμη ανάγκη για καταφύγια, πόσιμο νερό, τρόφιμα και υγειονομική φροντίδα.

Οι άμαχοι κινούνται κυρίως βόρεια προς κοντινές πόλεις και προς το πέρασμα Τζαραμπλούς στη μεθόριο με την Τουρκία ή δυτικά προς περιοχές τις οποίες ελέγχουν άλλες ανταρτικές οργανώσεις, ενώ σε μικρότερους αριθμούς έχουν κατευθυνθεί νότια σε χωριά κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη.

Το OCHA ανέφερε πως άνθρωποι που ξεριζώθηκαν πρόσφατα από τις εστίες τους μπορεί να προσπαθήσουν να κατευθυνθούν προς την Αλ-Μπαμπ ή την Αζάζ, δύο πόλεις δυτικά της Μανμπίτζ, ή νότια προς την πεδιάδα Μασκάναχ κοντά στη Λίμνη Άσαντ.

Οι επιθέσεις που έχουν σκοπό να απωθήσουν τους μαχητές του ΙΚ από την περιοχή της Τάμπκα, μπορεί να προκαλέσουν επίσης εκτοπισμούς, ανέφερε το OCHA. Η Τάμπκα, που βρίσκεται κοντά στο Φράγμα του Ευφράτη στην άλλη άκρη της Λίμνης Άσαντ από τη Μανμπίτζ, είναι προφανώς ο στόχος μιας επίθεσης συριακών φιλο-κυβερνητικών δυνάμεων με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Η έκθεση του OCHA δεν αναφέρει αριθμούς ή λεπτομέρειες για τους ενδεχόμενους εκτοπισμούς που προκλήθηκαν από τη μάχη αυτή.

Τόσο η επιχείρηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ όσο και εκείνη που υποστηρίζεται από τη Ρωσία φαίνεται να απειλούν τη Ράκα, προπύργιο του ΙΚ και πρωτεύουσά του στη Συρία. Και οι δύο ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης του ιρακινού στρατού με σκοπό την ανακατάληψη της υπό τον έλεγχο του ΙΚ πόλης Φαλούτζα στο Ιράκ.

Εκπρόσωπος των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων δήλωσε σήμερα πως μαχητές του ΙΚ διαφεύγουν από τη Μανμπίτζ με τις οικογένειές τους καθώς οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν φθάσει σε απόσταση 6 χλμ. από τη Μανμπίτζ σε μια επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 150 τζιχαντιστές.

Στο μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η Πολεμική Αεροπορία της θα παράσχει “την πιο ενεργή” υποστήριξη στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας προκειμένου να μην αφήσουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χαλέπι και τη γύρω περιοχή να πέσουν στα χέρια “τρομοκρατών”.

“Αυτό που συμβαίνει μέσα και γύρω από το Χαλέπι τώρα είναι αυτό για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς από πριν – και το ξέρουν: ότι θα υποστηρίξουμε με τον πλέον ενεργό τρόπο τον συριακό στρατό από αέρος ώστε να μην επιτρέψουμε την κατάληψη αυτής της περιοχής από τρομοκράτες”, είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 17 άμαχοι, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορικές επιδρομές σε αγορά σε μία πόλη της ανατολικής Συρίας η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι επιδρομές στην πόλη Αλ-Σάαρα, στην επαρχία Ντέιρ Έζορ, πραγματοποιήθηκαν είτε από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία είτε από εκείνην της Συρίας, κατά την πρώτη ημέρα της νηστείας του Ραμαζανιού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:10