search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:09
MENU CLOSE

Αυξάνονται τα ποσοστά επιδότησης επιχειρήσεων

06.06.2016 15:23
Σε ισχύ τα μέτρα στήριξης και για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με click away - Media

Το δικαίωμα της Ελλάδας να αυξήσει τα ποσοστά επιδότησης επιχειρήσεων που υπάγονται στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου αλλά και σε άλλα προγράμματα, πχ του ΕΣΠΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

 

Το δικαίωμα της Ελλάδας να αυξήσει τα ποσοστά επιδότησης επιχειρήσεων που υπάγονται στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου αλλά και σε άλλα προγράμματα, πχ του ΕΣΠΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τον νέο Αναπτυξιακό που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή , ανακοίνωσε ότι από το 2017 ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων θα αναθεωρηθεί, για να λάβει υπόψη τα δεδομένα των νέων περιφερειακών ΑΕΠ. Και καθώς η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση, θα δικαιούται μεγαλύτερα ποσοστά ενισχύσεων….

Επίσης, στον νέο Αναπτυξιακό ανακοίνωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα δοθούν κίνητρα 3,6 δισ. ευρώ, αλλά τα 2,6 δισ. ευρώ θα πάνε για αποπληρωμή των “παλαιών” έργων/επενδύσεων. Και εκτίμησε ότι μέσω των νέων επενδύσεων του αναπτυξιακού, θα δημιουργηθούν 15.200 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2022 (αριθμός μικρός συγκριτικά με το ύψος των κινήτρων).

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, προανήγγειλε την αύξηση στο 1 δισ. ευρώ το 2017 (από 750 εκατ ευρώ φέτος) της εθνικής συμμετοχής σε επενδύσεις (εθνικό σκέλος ΠΔΕ). Σημειώνεται ότι η εθνική συμμετοχή έχει υποστεί συνεχή καθίζηση λόγω του μνημονίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επαρκείς πόροι για την αποπληρωμή επιδοτήσεων, όχι μόνο του Αναπτυξιακού, αλλά και άλλων δράσεων που χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους (π.χ. αντιπλημμυρικά έργα, μικρές τοπικές υποδομές κλπ).

Για τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι θα ληφθούν υπόψη νεώτερα στοιχεία περιφερειακού ΑΕΠ (σήμερα υπολογίζεται η κατανομή με βάση τις επιδόσεις της περιόδου 2008-2009), αλλά επισήμανε ότι ακόμη γίνονται διαπραγματεύσεις.

Έκανε, επίσης, σαφές ότι για να ενεργοποιηθεί ο Αναπτυξιακός, απαιτούνται ακόμη 3-4 μήνες, ώστε να ενωθούν όλες οι εφαρμοστικές διατάξεις που προβλέπει (προκηρύξεις των 8 καθεστώτων ενίσχυσης αλλά και πάνω από 30 υπουργικές αποφάσεις)

Αναφορικά με την αξία των κινήτρων του νέου νόμου, έγινε λόγος από την ηγεσία του Υπουργείου, για κίνητρα 3,6 δισ. ευρώ (όχι όμως μόνο από επιδοτήσεις αλλά και από μόχλευση κεφαλαίων, φοροαπαλλαγές, leasing κλπ). Και διευκρίνισαν ότι το πιο μεγάλο μέρος των κινήτρων (2,6 δισ. ευρώ) θα οδεύσει σε 6.300 επενδυτικά σχέδια προηγούμενων ετών. Το συνολικό ποσό των κινήτρων που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, στα 6,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Γ.Γ. Στρατηγικών Επενδύσεων, Λ. Λαμπριανίδη, αλλά γίνεται “ξεκαθάρισμα” σχεδίων, με δυνατότητα στους επενδυτές να μειώσουν το φυσικό αντικείμενο.

Εκκρεμεί, ακόμη και σήμερα, ένα στα δύο έργα που υπήχθησαν στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου, την περίοδο 2004 – 2011, και έχουν το περιθώριο να ολοκληρωθούν έως το μέσο του 2018, αρκεί έως το τέλος του 2016 να έχουν φθάσει στο ήμισυ της υλοποίησης, όσα έχουν χαμηλότερες επιδόσεις θα απενταχθούν. 

Το “ξεκαθάρισμα” θα γίνει και με τη συνδρομή μηχανικών/αξιολογητών (300 άτομα) που προαναγγέλθηκε ότι θα προσληφθούν.

Για τον νέο νόμο από το ΕΣΠΑ, θα διαθέτουν 262 εκατ. ευρώ και για τα παλαιά έργα υπάρχει προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο να απορροφηθούν 543 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που έχει λήξει (2007-2013), ενώ ακόμη 120 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το ΠΔΕ…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:09