search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:38
MENU CLOSE

Δήμαρχος Βιέννης: «Τα όσα λέει ο ΥΠΕΞ μας, για τους πρόσφυγες και τη Λέσβο, είναι παράνομα και αντισυνταγματικά»

07.06.2016 16:43
Βέλγιο: 20 μετανάστες βρέθηκαν σε δύο φορτηγά - Media

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ είχε μιλήσει για «Αυστραλιανό μοντέλο» αντιμετώπισης του προσφυγικού και για μετατροπή της Λέσβου σε ένα τεράστιο στρατόπεδο για πρόσφυγες.

 

Οι γκάφες του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών δεν έχουν τελειωμό. Ο Δήμαρχος της Βιέννης του επιτέθηκε σφοδρά για τα όσα έχει πει.

Δριμεία κριτική, καταγγέλοντάς τες ως “εξαιρετικά παράτολμες”, άσκησε το μεσημέρι ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, στις προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, του “αυστραλιανού μοντέλου” στο προσφυγικό ζήτημα και για τη μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα απομόνωσης προσφύγων.

Ο ίδιος ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Ντι Πρέσε” διαμηνύει πως : “για εμάς οι προτάσεις ενός μεμονωμένου υπουργού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική της ΕΕ, συνιστούν κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα”.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, “οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών, ενώ οι ιδέες του προδίδουν πλήρη άγνοια και λογική ασυναρτησία”, καθώς αυτός από τη μία πλευρά προειδοποιεί για εκβιασμό από την Τουρκία και από την άλλη θέλει να στείλει πίσω εκεί τους “παράνομους μετανάστες”.

Όπως επισημαίνει ο Σπύρος Γαληνός, η Λέσβος είναι τμήμα των ευρωπαϊκών ανατολικών συνόρων και είναι τμήμα της ανεξάρτητης και προπάντων κυρίαρχης Ελλάδας, ένα νησί με πάνω από 1.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, 85.000 κατοίκους και χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής παράδοσης, δεν είναι ένα νησί Ελις, το οποίο αναφέρει επίσης ως πρότυπο, στις προτάσεις του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, σε δηλώσεις του το μεσημέρι, παρατήρησε πως “η Αυστραλία δεν έχει καν υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία είναι θεμελιωμένη και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Αυστριακό Σύνταγμα”.

Πρόσθεσε δε, πως “ο ίδιος ο κύριος υπουργός Εξωτερικών θα γνωρίζει ποια συστατική επιστολή χορηγεί στον εαυτό του, κάνοντας τέτοιες προτάσεις, που βρίσκονται πολύ έξω από τις διατάξεις του Συντάγματος της Αυστριακής Δημοκρατίας”.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης, “πέραν του ότι αυτές είναι παράνομες και αντισυνταγματικές”, σε τέτοιες προτάσεις ο ίδιος δεν δίνει απολύτως καμία σημασία.

Σε ιδιαίτερα οξύ τόνο ήταν και η κριτική που άσκησε σήμερα στον Σεμπάστιαν Κουρτς, η δημοτική σύμβουλος και υπουργός κοινωνικών υποθέσεων της τοπικής κυβέρνησης της Βιέννης, Σόνια Βέζελι, σημειώνοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να ανοίξει λίγο τα βιβλία ιστορίας της Αυστρίας για να διαπιστώσει πως χιλιάδες Αυστριακοί αλλά και Γερμανοί που αναγκάστηκαν σε φυγή από τους ναζιστές, κρατούνταν σε τέτοια στρατόπεδα απομόνωσης (ΣΣ “αυστραλιανό μοντέλο”) μπροστά από τη Βρετανία.

“Αυτό το μοντέλο, το οποίο ήταν εξαιρετικά κακό ήδη πριν από 75 χρόνια, σίγουρα δεν μπορεί να είναι μοντέλο για τη σημερινή Ευρώπη”, τόνισε η Σόνια Βέζελι.

Εναντίον του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ασκείται από χθες δριμεία κριτική, από διάφορες πλευρές, ως προς τις αιτιάσεις του για άσκηση σκληρότερης πολιτικής από την ΕΕ στο προσφυγικό θέμα, για υιοθέτηση από μέρους της ΕΕ του “αυστραλιανού μοντέλου” με μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, αλλά και για εφαρμογή μέτρων απώθησης των προσφύγων από την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως η πόλη της Βιέννης έδειξε υποδειγματική στάση στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, όταν, κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, υποδέχθηκε και περιέθαλψε πολλές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, τόσο από τις εκατοντάδες χιλιάδες (συνολικά 880.000) που διήλθαν από την Αυστρία με τελικό προορισμό τη Γερμανία και τη Σουηδία, όσο και από τις 90.000 που παρέμειναν και υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, η συντριπτική πλειονότητά τους στη Βιέννη.

Η φιλοπροσφυγική πολιτική του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ έχει βρεθεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες αντιμέτωπη με την σκλήρυνση της πολιτικής στο Προσφυγικό από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – ιδιαίτερα από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν αυτή θέσπισε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, συνολικά μόνον 37.500 μέσα στο 2016 — που ένα από τα αποτελέσματά της ήταν το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, με συνέπεια τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.

Αυτή η συνεπής φιλοπροσφυγική πολιτική, ήταν, σύμφωνα με τους αναλυτές, εκείνη που έδωσε για μία ακόμη φορά στον Μίχαελ Χόιπλ (ΣΣ που είναι δήμαρχος και κυβερνήτης από το 1994) τη νίκη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη, τον περασμένο Οκτώβριο, οι οποίες, τον έφεραν τελικά να προηγείται εννέα μονάδες του αντιπάλου του, του αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, του οποίου το κόμμα επί μήνες προπαγάνδιζε ξενοφοβία και ρατσισμό, και με τον οποίο όλες τις δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μία μάχη “στήθος με στήθος”. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:32