search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:41
MENU CLOSE

Θρίλερ με το νέο έτος για τα επιδόματα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

08.06.2016 09:17
Θρίλερ με το νέο έτος για τα επιδόματα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα - Media

 

Το θρίλερ για την μείωση του βασικού μισθού συνεχίζεται παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για το αντίθετο. Σύμφωνα  με τον νόμο 4093/2012 που ήδη μείωσε τον κατώτατο στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 και στα 510 για τους νέους ως 25 ετών προβλέπεται κατάργηση όλων των επιπλέον επιδομάτων και έτσι υπάρχει κίνδυνος για την κατάργηση και των επιδομάτων αδείας, Πάσχα, Χριστουγέννων του 13ου και του 14ου μισθού δηλαδή.

 Άλλωστε και η ΕΝΥΠΕΚΚ επισημαίνει ότι  στον ίδιο νόμο είχε προβλεφθεί ειδικός μηχανισμός αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού ετησίως και με έναρξη την 1-1-2017. Έτσι κι αλλιώς η   ρύθμιση πάντως  είναι σαφής και σύμφωνα με το  άρθρο 103 «Διατάξεις για τον κατώτατο μισθό» ορίζεται ότι:

1.α.Έπειτα από διαβούλευση, που διεξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας.

β. Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

2.Η νέα διαδικασία-μηχανισμός διαμόρφωσης νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας τίθεται σε ισχύ μετά τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, δηλαδή όχι πριν από την 1.1.2017.

3.Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

4.α.Για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων και το συντονισμό από επιτροπή, που ορίζεται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

Επίσης ήδη έχει ψηφιστεί στη βουλή διάταξη που προβλέπει σύγκλιση του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με τις ανταγωνίστριες χώρες, δηλαδή, Πορτογαλία, αλλά και Βουλγαρία κλπ αφήνοντας ανοιχτές τις εξελίξεις για νέες μειώσεις και μάλιστα από την αρχή του επόμενου χρόνου, σε έξι μήνες από τώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33