search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:09
MENU CLOSE

Η Αθήνα μας ανήκει: 9 Μαΐου – 30 Ιουλίου 2016

08.06.2016 13:42
Η Αθήνα μας ανήκει: 9 Μαΐου - 30 Ιουλίου 2016 - Media

Το Athens Fringe Live, από το οποίο έχουν παρελάσει τα τελευταία 7 χρόνια πάνω από 2.500 καλλιτέχνες, 500 παραστάσεις, 350 συναυλίες και 280 εκθέσεις, ξεκίνησε και συνεχίζεται τον Ιούνιο στο Βρυσάκι. Με πρωταγωνιστές τη δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση δημιουργού-κοινού, η έκφραση στις διάφορες μορφές της θα γεμίσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ και θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα της πόλης. 

 

Το Athens Fringe Live, από το οποίο έχουν παρελάσει τα τελευταία 7 χρόνια πάνω από 2.500 καλλιτέχνες, 500 παραστάσεις, 350 συναυλίες και 280 εκθέσεις, ξεκίνησε και συνεχίζεται τον Ιούνιο στο Βρυσάκι. Με πρωταγωνιστές τη δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση δημιουργού-κοινού, η έκφραση στις διάφορες μορφές της θα γεμίσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ και θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα της πόλης. 

Οι δράσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα την τρίτη  εβδομάδα του Ιουνίου (13/06-19/06) στο Βρυσάκι είναι:

1.Εισαγωγή στην κατασκευή Βιτρώ 

Αυτό το σεμινάριο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλους τους ανθρώπους που θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά και να μάθουν αυτή την υπέροχη τέχνη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης Βιτρώ. 

Διάρκεια σεμιναρίου: 13 Ιουνίου – 24 Ιουνίου, 2 εβδομάδες κάθε  Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή

Εισήγηση: Γιάννης Μπουζιούκος

Ώρα: 17:00 – 19:00

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ το μάθημα

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 32 10 179  

* Επικοινωνήστε με το γραφείο για λεπτομέρειες σχετικά με τα υλικά και εργαλεία που θα χρειασθούν.      

2. Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Η επιτυχημένη παράσταση του περσινού καλοκαιριού, επιστρέφει στο Βρυσάκι! Η παράσταση που κέρδισε θεατές, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, θεατρόφιλους και μη, το ασφυκτικό καλοκαίρι του 2015, επιστρέφει τον Ιούνιο στο  Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης: Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα θα ανοίξει την πόρτα του για τον Ιούνιο και Ιούλιο, κάθε  Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στην πιο όμορφη αυλή της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.

Η Υπόθεση

Ανδαλουσία. Μετά την κηδεία του άνδρα της, η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα, επιβάλλει στις πέντε κόρες της πολύχρονο κατ’οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο Έρωτας και τα ανατρέπει όλα…Μία βαλκανική τραγωδία εννέα γυναικών, με αέρα αλμοδοβαρικό.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Αυτό το καλοκαίρι, συμπληρώνονται 80 χρόνια από το θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ένας χρόνος μετά το Δημοψήφισμα. Επέτειοι που μας θυμίζουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά τίποτα δεν είναι όπως παλιά: σε μια ισχνή δημοκρατία, δίχως καμιά πίστη στο συνάνθρωπο, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα δεν είναι ένα έργο, που απλά μπορεί να μας αφορά, είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε.

Η Μπερνάρντα, η Αδέλα, η Πόνσια, η Μαρτύριο, η Ανγκούστιας, η Αμέλια, η Μαγδαλένα, η Προυντένσια κι ο πανταχού παρών, και γι’ αυτό απών, Πέπε, είναι σάρκα από τη σάρκα μας. Μιλούν τη λογοκριμένη γλώσσα μας, ενώ η στεγνή, από τη στέρηση και τον εγκλεισμό, όψη τους καταμαρτυρά όσα οι λέξεις κρύβουν. Από τη μια κοινωνία σε κρίση, ας πούμε, την ισπανική, τις μέρες του ’36 λίγο πριν το πραξικόπημα, στην ελληνική κοινωνία του 2016. Από το δυτικό άκρο της Μεσογείου, έως τις απότομες ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας έως τις ηρωίδες του Αλμοδόβαρ, οι ίδιες ακούραστες νότες, οι ίδιες υγρές και μεστές φωνές, οι ίδιες υποσχέσεις και το ίδιο σκληρό παιχνίδι με το θάνατο.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα είναι μια ανδαλουσιανή τραγωδία, με άλλα λόγια μια βαλκανική τραγωδία, που λαμβάνει χώρα στις εσχατιές του πολιτισμένου κόσμου. Η άνυδρη και διψασμένη γη, καθρεφτίζεται στα στερημένα από έρωτα γυναικεία πρόσωπα του έργου. Αφόρητη ζέστη δοκιμάζει τα όρια της ύπαρξης τους σε εγκλεισμό, ενώ μια πιθαμή έξω από το σπίτι – φυλακή, μοιάζει να απλώνεται ένα σύμπαν διαποτισμένο από αισθησιακές μουσικές και οσμές, κάθιδρων από το χορό, σωμάτων, που δεν παύουν ποτέ να ερωτεύονται. Αλήθεια ή ψέματα; Μια φαντασίωση που στήνει μοιραίες παγίδες στα θύματά της, ή μια αλήθεια, που όμως η κατάκτησή της χρειάζεται τόλμη και πόθο ή, ακόμα καλύτερα, duente;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα

Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Δραματολογική Επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη

Κοστούμια και Επιμέλεια Σκηνικού Χώρο: Χριστίνα Κωστέα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Χριστόπουλος

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Κομμώσεις: Τάσος Καστανιάς

Επιμέλεια/ μακιγιάζ: Make up lab by Yanniυ:s Marketakis

Ερμηνεύουν:

Ιωάννα Μαυρέα / Μπερνάρντα Άλμπα

Μαρία Σκαφτούρα/ Πόνθια

Δήμητρα Κολλά–Ανγκούστιας

Φαμέλη Χριστίνα – Αδέλα

Βίκυ Παπαδοπούλου / Μαρτίριο

Αγάπη Παπαθανασιάδου / Μαγκνταλένα

Βέφη Ρέδη / Μαρία Χοσεφα

Φρύνη Θετάκη / υπηρέτρια

Ξανθή Κρανίδη / Αμέλια

Παραγωγή: Λυκόφως

** Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχινόν (Ασκληπιού 17)

Πρεμιέρα: Δευτέρα, 6 Ιουνίου

Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη               

Από 6 Ιουνίου έως 29 Ιουνίου 2016.

Ώρα Έναρξης: 21.30

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Είσοδος: 12 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο για κατόχους ανεργίας ΟΑΕΔ)

Κρατήσεις: 210 32 10 179 (καθημερινές 12.00-19.00)

3. Ciner nights by Cinekra

Το Cinekra για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Athens Fringe Festival κάνει kra in public, και τι καλύτερο από κινηματογραφικές προβολές.

Και θα μου πεις τώρα εσύ, τί είναι το Cinekra, βρε αδερφέ;

Το Cinekra είναι μια νέα persona στον ιντερνετικό κόσμο που ήρθε να σου μεταφέρει αφιερώματα και κριτικές ταινιών όπως πραγματικά είναι. Αποτινάζει κάθε έννοια καθωσπρεπισμού και καθιερώνει το δικό του μετρικό σύστημα, το ¨κρα¨ που λειτουργεί αντίστροφα. Όσο λιγότερα ¨κρα¨ τόσο καλύτερη η ταινία.

It’s summer time!

Ο καιρός άνοιξε και εμείς έχουμε την κατάλληλη λύση για τις καλοκαιρινές σου βραδιές στην Αθήνα. Το Ciner Nights παίρνει τον κρυφό σου πόθο για τον κινηματογράφο και τον μετατρέπει στο απόλυτο καλοκαιρινό event για αποδράσεις μέσα στην πόλη, με προβολές όλο τον Ιούνιο.

Τι κοινό έχουν 9 νέοι καλλιτέχνες, το Cinekra και μια παραδοσιακή κατοικία στην Πλάκα;

Θέμα μας η σύγχρονη ελληνική δημιουργία όπως εκφράζεται μέσα από ποικίλες και πολύπλευρες οπτικές. Όλα τα παραπάνω θα τα δείτε και θα βιώσετε σε ένα παραδοσιακό πλακιώτικο σπίτι, το Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα).

”O Xειμώνας (The Winter)”

Ο Νίκος ένας νέος, ρομαντικός συγγραφέας από την Ελλάδα, ζει στο Λονδίνο ώσπου τον χτυπά η οικονομική κρίση. Αποφασίζοντας να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, βρίσκει καταφύγιο στην ορεινή Σιάτιστα και στο παλιό, εγκαταλελειμμένο αρχοντικό του 16ου αιώνα των παιδικών του χρόνων που κουβαλάει μια περίεργη κληρονομιά γεμάτη φήμες, προκαταλήψεις και μυστήριους θανάτους. 

Σκηνοθεσία: Kωνσταντίνος Κουτσολιώτας

Διάρκεια: 105′

Ημερομηνία: 16 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21.30

Είσοδος ελεύθερη

4. AtticaTerraWalks_ Αθηναϊκές αναμνήσεις του Αδριανού

Η AtticaTerraWalks σε μία νέα δημιουργική “συνέργεια” με το “Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης” συνδιοργανώνουν μία σειρά πολιτιστικών δράσεων από τις (15 Ιουνίου ως τις 31 Ιουλίου  2016) για μη “ευφησυχασμένο κοινό”.

Όραμα της νέας αυτής “συνέργειας” είναι η δημιουργία ποιοτικών, πρωτότυπων, πολιτιστικών δράσεων (όπως πολιτιστικών περιπάτων, σεμιναρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αφηγήσεων παραμυθιών, καλλιτεχνικών εργαστηρίων) με μία  συμβολική συμμετοχή, ώστε να μπορεί ν’ανταποκριθεί και το ευρύτερο κοινό.

Σκοπός των πολιτιστικών μας δράσεων, μέσα από  μια δια-πολιτισμική και κυρίως διεπιστημονική ματιά, είναι ν’αναδειχθεί  η πόλη της Αθήνας σε πηγή έμπνευσης για “δημιουργία” και να γίνει η αφορμή  για “επικοινωνιακό μοίρασμα” καθώς  και  το κίνητρο να “ξανα-ανακαλύψουμε” κάτι  που έχουμε λησμονήσει…!

Ο περίπατός μας ξεκινά από την Παζαρόπορτα, δηλαδή την Πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας. Εδώ θα περιηγηθούμε σημαντικά μνημεία, όπως το ηλιακό ρολόι – Πύργο των Ανέμων με τις αναπαραστάσεις των τελευταίων. Σε αυτό το μνημείο οφείλει την ονομασία ‘Αέρηδες” η γνωστή γωνιά της Πλάκας.

Στη συνέχεια, θα διασχίσουμε την πανάρχαια οδό Αδριανού, και περνώντας από ερείπια ιερών που θεμελίωσε  αυτός ο φιλαθήναιος και φιλέλληνας αυτοκράτορας, του οποίου το όνομα φέρει η προαναφερόμενη οδός, κατευθυνόμαστε προς το Ολυμπιείο, έργο και αυτό δικό του. Μπροστά από τον μνημειώδη ναό του Δία, θα θαυμάσουμε την Πύλη του Αδριανού,  που οι Αθηναίοι έκτισαν προς τιμή του αυτοκράτορα, τον οποίο λάτρευαν ως θεό,  για να τον ευχαριστήσουν και να τον τιμήσουν για τις τόσες ευεργεσίες προς την πόλη.

Η μεγάλη Γαλλίδα συγγραφέας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, περιγράφει στο έργο της «Μνήμες του Αδριανού», τη λαμπρή τελετή των εγκαινίων του ναού του Διός, παρουσία του ίδιου του αυτοκράτορα, εκεί, στο ειδυλλιακό περιβάλλον του παριλίσσιου τοπίου, του οποίου η ομορφιά είχε ήδη υμνηθεί από τον Πλάτωνα στο έργο του «Φαίδρος».

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουμε εδώ, δίπλα  στην αρχαία κοίτη του Ιλισσού, όπου και ο ναός της Αγίας Φωτεινής, χτισμένος στο αρχαίο ιερό της θεάς του σκότους (!!!) Εκάτης.

H διαδρομή σχεδιάστηκε από τη Χρύσα Κοντογεωργοπούλου (Δρ. Αρχαιολόγος – Ξεναγός) για την AtticaTerraWalks σε συνεργασία με την Έμμη Γραμμένου (Ιστορικός Τέχνης – Δημιουργός της AtticaTerraWalks)

Ημερομηνία: Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, ώρα 11:00

Σημείο συνάντησης: “Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης”, Bρυσακίου 17

Δήλωση Συμμετοχής Απαραίτητη

Διάρκεια: περίπου 3 ώρες

Συμμετοχή στην πολιτιστική δράση: 15€

Για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.eventbrite.co.uk/e/25815064553?aff=efbevent

*Η εγγραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί εναλλακτικά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (Αριθμ. Λογ. 104 480 46515, Εθνική Τράπεζα) ή στον Χώρο Τέχνης και Δράσης, Βρυσάκι, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Επικοινωνία:

www.atticaterrawalks.com

email: [email protected]

Tηλ: +30 6932 74 44 90

5. Συναυλία στην αυλή από το τμήμα φωνητικής Αλληλεγγύης

Η ομάδα του τραγουδιού από το πρόγραμμα της αλληλεγγύης θα παρουσιάσει μέρος της δουλειάς της από όλη τη χρονιά, ταξιδεύοντας σε τραγούδια με τη συνοδεία κιθάρας.

Ημερομηνία: 17 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21.30

Είσοδος : 10  €

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 32 10 179

6. Καλλιτεχνικός Οργανισμός «Κοχύλι» _­ Ανάγνωση στα πλαίσια στης έκθεσης Ξέφωτο

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός «Κοχύλι» συναντιέται με τον ζωγράφο Ηλία Τολιάδη και δημιουργεί μια εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο του Maeterlinck Maurice «Η νοημοσύνη των φυτών».

Η δουλειά του Τολιάδη αναφέρεται στον μετανάστη κι ειδικά στον καλλιτέχνη μετανάστη και στη διαδικασία ένταξης του σε άλλες σύγχρονες κοινωνίες. Βασισμένος και σε προσωπικά βιώματα και μέσα από τελετουργία δημιουργείτε ένας χώρος για συζήτηση ή αφήγηση διάφορων ιστοριών και μνήμων  που οι μετανάστες κουβαλούνε μαζί τους και ενώνονται με τις καινούριες εμπειρίες στο μέρος όπου φτάνουν. Και με την μέθοδο που αναπτύσσετε στην ζωγραφική δράση και διαμέσου των εικόνων που δημιουργούνται προκύπτει μια μορφή λύτρωσης. Και μια αίσθηση ανακούφισης ότι κάποιες ιστορίες και μνήμες  βρίσκονται πια στο χαρτί ή στον καμβά και δεν θα ξεχαστούνε. Στη συγκεκριμένη έκθεση, σε μια εποχή κρίσης και ανακατατάξεων και μέσα από την ματιά του μετανάστη καλλιτέχνη που επιστρέφει, ψάχνει ένα «ξέφωτο» όπου θα συναντήσει ανθρώπους για να  θυμηθούνε πώς ήτανε και πώς φτιάχνονταν τα σκαμνάκια των παλιότερων χρόνων, όπου καθήμενοι μπορούνε να ακούσουν ιστορίες είτε από άλλους που διαβάζουν είτε θυμούνται είτε αν θέλουν κάποιοι να πούνε κάποιες δικές τους. Περιτριγυρισμένοι με σχέδια και πίνακες φτιαγμένους μέσα από μνήμες που δραπέτευσαν από το παρελθόν και ήρθαν να συναντήσουν τα υλικά που θα τους ενώσουν με το νέο για να συνεχιστεί η βασική ιστορία της ανθρώπινης συνύπαρξης.    

Ημερομηνία: 18 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 18:00

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες- Κρατήσεις : 210 32 10 179

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:08