23/01/2019 10:32:49

Ο «φουσκωτός» πρόσφυγας ύψους 7 μέτρων έφτασε στην Κοπεγχάγη (Videos)

Ο «φουσκωτός» πρόσφυγας ύψους 7 μέτρων έφτασε στην Κοπεγχάγη (Videos) - Media

 

Ο «Φουσκωτός Πρόσφυγας», σύμβολο της κρίσης του προσφυγικού που διέρχεται η Ευρώπη έφτασε στην Κοπεγχάγη ενώ πριν, είχε ταξιδεύσει στην Αμβέρσα, στην Ουπσάλα, στη Βενετία και πολύ σύντομα θα αποπλεύσει, για Ρότερνταμ και έπειτα, για Μελβούρνη.

Η γιγαντιαία κατασκευή, ύψους 7 μέτρων, περιοδεύει σε όλη την Ευρώπη για να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει. Η κρίση του προσφυγικού είναι εδώ. Στην Ευρώπη. Είναι ογκώδης. Και δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει σύντομα.Αυτό θέλουν να θυμίσουν τα μέλη της κολεκτίβας Βέλγων καλλιτεχνών Schellekens & Peleman με τη γιγάντια εγκατάστασή τους, τον «Φουσκωτό Πρόσφυγα».

Μία φιγούρα του πρόσφυγα είναι κατασκευασμένη από το υλικό των Zodiac, των σκαφιδίων με τα οποία καταφθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους. Η φιγούρα φορά ένα σωσίβιο, όπως ακριβώς θα έπρεπε να φορούν αυτοί που δεν έχουν πια στον ήλιο μοίρα, καθώς διασχίζουν τη Μεσόγειο αναζητώντας μοίρα σε μία καινούργια πατρίδα.

Η Δανία δεν στάθηκε ιδιαίτερα φιλόξενη στο κύμα προσφύγων. Οι Schellekens & Peleman φιλοδοξούν να κρούσουν κάποιες ευαίσθητες χορδές, εκεί. Σε ένα άλλο πρότζεκτ τους, το «Moving Stories», συνεργάζονται με πρόσφυγες που ζουν στην πόλη όπου έχει καταπλεύσει ο «Φουσκωτός Πρόσφυγας», τους προσκαλούν να γράψουν ένα γράμμα σε άλλους πολίτες που είναι ήδη μέλη της κοινότητας της πόλης, καιρό τώρα. (http://www.movingstories.world/)

 

Τα γράμματα τυπώνονται σε τόσα αντίγραφα όσες και οι εθνότητες που είναι καταγεγραμμένες στην κάθε πόλη (στην Αμβέρσα τυπώθηκαν σε 166 αντίγραφα γιατί τόσες είναι ακριβώς οι εθνότητες που έχουν καταγραφεί στη βελγική πόλη). Οι Schellekens & Peleman ταχυδρομούν τα γράμματα σε τυχαίες διευθύνσεις, μαζί με μία κάρτα για να μπορεί ο παραλήπτης της επιστολής να απαντήσει στον αποστολέα, ερχόμενος μ' αυτόν τον τρόπο σε επαφή μαζί του.

Ναι,να έρθει ο ντόπιος σε επαφή με τον «ξένο» που ήρθε, πριν λίγο, απροσκάλεστος. Να μην έρχεται στο νου η λέξη «απροσκάλεστος», όταν στεκόμαστε μπροστά τους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.