24/01/2019 09:50:22

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης:«Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε»

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης:«Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε»  - Media

 

Έκθεση με θέμα τους πρόσφυγες και με τίτλο «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε» ξεκινά από αύριο Σάββατο 11 και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου, στην αυλή του ιστορικού κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Η έκθεση διοργανώνεται από τους τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας Νάσσια Χουρμουζιάδη.

Αφορμή της είναι η προσφυγική κρίση, έτσι όπως τη βίωσαν και τη βιώνουν οι φοιτητές, ζώντας στη Λέσβο όλο αυτό το διάστημα. Η διοργάνωση της δε, αποτέλεσε αντικείμενο ενός εξαμηνιαίου μαθήματος, στο πλαίσιο του οποίου δεν αναζητήθηκαν απλώς τα εργαλεία και οι τεχνικές που απαιτούνται για την πραγματοποίησή της, αλλά κυρίως το πώς μπορεί κανείς να παρουσιάσει μια πολυεπίπεδη κρίση τη στιγμή που αυτή εξελίσσεται, κρατώντας τις δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στη συναισθηματική φόρτιση και την κριτική ματιά.  

 Έτσι, αν και η έκθεση έχει ως αφετηρία το σημερινό πρόβλημα, θίγει γενικότερα ζητήματα προσφυγιάς και μετανάστευσης, κάνοντας νύξη ακόμη και για την προσωπική αποξένωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Δεν εστιάζει στους πρόσφυγες και το δράμα τους αντιμετωπίζοντάς τους ως «έκθεμα» που προσφέρεται για εύκολη συγκίνηση, αλλά επιχειρεί να δώσει μια συνολική εικόνα που περιλαμβάνει επιπλέον τους ντόπιους, τις πολιτικές αρχές, τους επαγγελματίες διαχειριστές του προβλήματος, όλους εμάς» λέει η κ. Χουρμουζιάδη.

Στην έκθεση αξιοποιούνται φωτογραφικό υλικό, βίντεο, ψηφιακές εφαρμογές, γραφιστικές συνθέσεις και κατασκευές, που έγιναν από τους ίδιους τους φοιτητές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.