search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03
MENU CLOSE

Σερ Τόνι Άτκινσον: Δεν πρέπει να πουληθούν τα ασημικά της Ελλάδας με ζημία για να μειωθεί το χρέος

11.06.2016 09:15
Σερ Τόνι Άτκινσον: Δεν πρέπει να πουληθούν τα ασημικά της Ελλάδας με ζημία για να μειωθεί το χρέος  - Media

Ο Βρετανός οικονομολόγος απορρίπτει το μονόδρομο της λιτότητας και προτείνει την κρατική παρέμβαση για τη μείωση των ανισοτήτων και τον περιορισμό της φτώχειας. Ο Σερ Τόνι Άτκινσον θυμίζει ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να υπηρετούν τους ανθρώπους και όχι το αντίθετο. 

 

Ο Βρετανός οικονομολόγος απορρίπτει το μονόδρομο της λιτότητας και προτείνει την κρατική παρέμβαση για τη μείωση των ανισοτήτων και τον περιορισμό της φτώχειας. Ο Σερ Τόνι Άτκινσον θυμίζει ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να υπηρετούν τους ανθρώπους και όχι το αντίθετο. 

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Σερ Τόνι Άτκινσον επισημαίνει ότι «οι σημερινές πολιτικές λιτότητας στο μέλλον θα θεωρηθούν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη οικονομικής πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες». 
«Η αρχική αντίδραση των παγκόσμιων ηγετών στην κρίση του 2008 ήταν η σωστή, καθώς προσπάθησαν να συνεχιστεί η απασχόληση και αποδέχτηκαν ό,τι ήταν αναγκαίο με όρους δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτή όμως εγκαταλείφθηκε υπέρ των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες αποδείχτηκαν λανθασμένες και προκάλεσαν μεγάλα δεινά», σημειώνει. 

«Το σημείο-κλειδί είναι ότι υπάρχουν εναλλακτικές. Υπάρχουν επιλογές, οι οποίες έχουν σημαντικές συνέπειες στον τρόπο που επιδρά η ανισότητα», συμπληρώνει αναφέροντας χαρακτηριστικά ορισμένες από αυτές: αύξηση φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα, επιστροφή σε κατάλληλη δομή προοδευτικής φορολόγησης, φορολόγηση όλων των κινήσεων κεφαλαίου μέσω των δια βίου φορολογικών εσόδων, καθώς και ένα μεταρρυθμισμένο σύστημα φορολόγησης της περιουσίας όπως αυτό που λειτουργεί σε πολλές αμερικανικές πόλεις. 

Ο Βρετανός οικονομολόγος αναφέρει ότι «τα προγράμματα λιτότητας έχουν περικόψει πολλές από τις κοινωνικές παροχές από τις οποίες εξαρτώνται οι οικογένειες (…), κυρίωςόσον αφορά τα επιδόματα για τα παιδιά». 

Για το ελληνικό χρέος και την έξοδο από το αδιέξοδο, απαντά: «Δεν έχω άποψη ειδικά για το ελληνικό χρέος, αλλά πιστεύω ότι οι πολιτικές δημόσιων οικονομικών που ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως όλον είναι βαθύτατα λανθασμένες. Στην εξίσωση δόθηκε προσοχή στη μεριά του χρέους, ενώ αυτό που έχει σημασία είναι η ισορροπία ανάμεσα στο χρέος και στα περιουσιακά στοιχεία». 

«Δεν έχει νόημα να πουληθούν με ζημία τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους για να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Για να τελειώσω με μια γενική παρατήρηση, η μακροοικονομική και δημοσιονομική πολιτική αποτελούν μέσα για την επίτευξη ενός σκοπού και δεν είναι αυτοσκοποί. Φαίνεται ότι οι ηγέτες μας έχουν ξεχάσει το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική υπηρετεί τους ανθρώπους και όχι το αντίθετο», επισημαίνει μεταξύ άλλων. 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03