search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:49
MENU CLOSE

Νέο δείγμα ασυγκράτητης αυθαιρεσίας από την Τουρκία σε βάρος του χριστιανισμού και του ελληνισμού!

11.06.2016 13:46
Νέο δείγμα ασυγκράτητης αυθαιρεσίας από την Τουρκία σε βάρος του χριστιανισμού και του ελληνισμού! - Media

Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) έχει επανειλημμένα επισημάνει το μέγεθος της αυθαιρεσίας του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο κινείται σε ολοένα χειρότερες και εκμεταλλευτικότερες για τις δημοκρατικές αρχές και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θέσεις και στάσεις. 

 

Γράφει η Αλίκη Μαραγκοπούλου Γιωτοπούλου

Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) έχει επανειλημμένα επισημάνει το μέγεθος της αυθαιρεσίας του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο κινείται σε ολοένα χειρότερες και εκμεταλλευτικότερες για τις δημοκρατικές αρχές και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θέσεις και στάσεις. Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται για μια ακόμα φορά.

Πρόσφατα, ενημερωθήκαμε ότι ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο θα μεταδίδει σε ζωντανή σύνδεση καθ’όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, την ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία. Δεν μπορούμε παρά να παρέμβουμε και να διαμαρτυρηθούμε γι’αυτήν την απόφαση, κατά της οποίας εξέφρασε ήδη την αντίθεσή του και ο μεγάλος Ομπάμα.

Η Αγία Σοφία έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και το καθεστώς της αυτό δεν μπορεί να θιγεί. Αν πάντως αποφασιστεί η θρησκευτική της χρήση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει ως χριστιανικός ναός, όπως εξάλλου ήταν από την ανέγερσή της το 537 μ.Χ. μέχρι και την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453.

Ουσιαστικά, με την απαγγελία του κορανιού εντός της, η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί. Οι γνωρίζοντες την ιστορία και οι δημοκράτες εκφράζουν την οργισμένη αντίδρασή τους. Εμείς, είναι δυνατόν να το ανεχτούμε;

Η τωρινή χρήση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν δεν είναι εξάλλου το μόνο το οποίο κάνει η Τουρκία και προκαλεί το δημοκρατικό και χριστιανικό κόσμο σε όλη την υφήλιο. Γι’αυτόν το λόγο, οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως όλοι εμείς που στοιχειωδώς σεβόμαστε τον ελληνικό και χριστιανικό χαρακτήρα αυτού του υπέροχου ναού, που αποτέλεσε διαχρονικά αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού, ειδικότερα, δε, οι γνωρίζοντες τις ιστορικές εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έγιναν απαράδεκτα επιζήμιες για την Ελλάδα και, συγχρόνως, σκανδαλωδώς εκμεταλλευτικές από την Τουρκία σε βάρος της χώρας μας.

Είναι δικό μας καθήκον να μην υποχωρήσουμε ενώπιον αυτής της αδιάντροπης αυθαιρεσίας των αρπακτικών γειτόνων μας, βασιζόμενοι στη δημοκρατία, αλλά και στην ιερή υποχρέωση που μας επιβάλλει ρητά ο πατριωτισμός μας, όπως επιτάσσει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματός μας.

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2016

Βλ. ενδεικτικά το κείμενο της Προέδρου του ΙΜΔΑ, Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, με τίτλο «Ο νεοοθωμανισμός, μέσο της κατάργησης της ελληνικής ανεξαρτησίας και ελευθερίας» (23.7.2015), καθώς και την έκκλησή της προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα (27.11.2014).

 

 

* Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου είναι Ομότ. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και πρώην Πρύτανης  του Παντείου Πανεπιστημίου (πρώτη γυναίκα Πρύτανης στην Ελλάδα).

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Αριστείο της Ακαδημίας Αθηνών του έτους 2006, το Βραβείο Tocqueville 1992 της Association Internationale des Criminologues de Langue Française, το Βραβείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το Βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:48