search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:37
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Κάππα Research: Δεν επιθυμεί εκλογές η πλειοψηφία των πολιτών – Κλείνει την ψαλίδα ο ΣΥΡΙΖΑ

12.06.2016 07:24
Δημοσκόπηση Κάππα Research: Δεν επιθυμεί εκλογές η πλειοψηφία των πολιτών - Κλείνει την ψαλίδα ο ΣΥΡΙΖΑ - Media

Η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για «Το Βήμα της Κυριακής». Η δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δείχνει ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

 

 

Η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για «Το Βήμα της Κυριακής». Η δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δείχνει ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην ερώτηση «αν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,1%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,3%, το Ποτάμι με 2% και 1,2% η Λαϊκή Ενότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην ερώτηση «αν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,1%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,3%, το Ποτάμι με 2% και 1,2% η Λαϊκή Ενότητα.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της έναντι 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 29,1% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθέωρηση, το 58,9% των ερωτηθέντων τη θεωρούν «απαραίτητη ή μάλλον απαραίτητη», ενώ το 35,7% τη θεωρεί «περιττή ή μάλλον περιττή».

Τέλος, το 62,5% κρίνει θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με το 35,5% των ερωτηθέντων.

Το «Βήμα της Κυριακής» προλογίζοντας τη δημοσκόπηση εκτιμά ότι «ένα νέο πολιτικό τοπίο εκκολάπτεται, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας την εξουσία, διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι ευκαιρίες όμως είναι ανοιχτές για τη ΝΔ προκειμένου να ηγεμονεύσει πολιτικά αλλά και για τον μεσαίο χώρο ώστε να ενδυναμωθεί και να ανακάμψει εκλογικά. Μένει να ξεκαθαρίσει ποια πολιτική δύναμη θα κεφαλαιοποιήσει τη μεταστροφή της κοινωνίας και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα προκειμένου η χώρα να βγει οριστικά από τη δοκιμασία των τελευταίων ετών».

Σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «μαύρο κουτί» της αδιευκρίνιστης ψήφου: «Από το συνολικό ποσοστό του 32,4%, η πλειονότητα (36,9%) δηλώνει ότι οι απόψεις της κλίνουν προς το Κέντρο, το 32,2% ότι κλίνει προς την Αριστερά και το 32,4% προς τη Δεξιά. Υπάρχει και ένα ανένταχτο 18,7%. Τι θα καθορίσει τη στάση του; Η πορεία της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, απαντά το 37,6%, η πορεία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνει το 12,1%. Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αφορούν μόνο το 10,9%. Κάτι άλλο αναζητεί το 25,7%» σημειώνει και προσθέτει:

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι αν ο μεσαίος χώρος καταφέρει να αποκτήσει ενιαία και αξιόπιστη εκπροσώπηση, μπορεί να γίνει ο παράγοντας που θα αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι. Τι ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση; Αφενός σταθερότητα, ιδίως μετά το τέλος της αξιολόγησης που κρίνεται θετικά από το 62,5% και συμπαρασύρει προς τα πάνω το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να μείνει η χώρα στο ευρώ (67% έναντι 60,3% τον Απρίλιο). Και αφετέρου ενασχόληση με τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Και από την αντιπολίτευση; Να διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις, λέει το 63,4% – το 27% απαντά «να κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αυξήθηκε το ποσοστό όσων ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, από 48,1% σε 56,2%, ενώ στην προσφυγή στις κάλπες επιμένει το 35,5%(ήταν 41% πριν από δύο μήνες)» σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15