29/03/2020 15:26:05

Το μεγάλο ρίσκο του Αντετοκούνμπο για τη συμμετοχή του στην Εθνική - Γιατί οι Μπακς έφερναν εμπόδια

Τα συγχαρητήρια του ΥΠΕΞ στον Giannis για τη συμμετοχή του στο All Star Game  του NBA (Photo) - Media

 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έρχεται στην Ελλάδα στις 16 Ιουνίου και θα ενσωματωθεί αυτόματα στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το Προ – Ολυμπιακό τουρνουά στο Τορίνο. Όπως γράφει το eurohoops.gr μετά από μια διαδικασία που μόνο εύκολη δεν ήταν εξασφάλισε άδεια από τους Μιλγουόκι Μπακς για να αγωνιστεί με το εθνόσημο στο στήθος και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί.

Πάνω από όλα γιατί οι Μπακς δεν ήθελαν να παίξει ο Γιάννης στην Εθνική φέτος και η αλήθεια είναι πως τον πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι υποχρεώσεις και η προετοιμασία ενός Franchise Player

Ο Greek Freak είναι ο παίκτης πάνω στον οποίο το Μιλγουόκι έχει αποφασίσει να χτίσει την ομάδα για όλα τα επόμενα χρόνια. Είναι δεδομένο, φαίνεται και θα αποδειχτεί και στην πράξη με το νέο πολυετές συμβόλαιο εκατομμυρίων που προτίθενται οι Μπακς να δώσουν στον Γιάννη.

Το να είσαι και… επίσημα ο Franchise παίκτης ενός οργανισμού στο ΝΒΑ διαφέρει πάρα πολύ σε απαιτήσεις, προσδοκίες, πίεση και… καθημερινότητα ζωής σε σχέση με το τι έχει συνηθίσει ως τώρα ο Γιάννης στις ΗΠΑ και στην ομάδα του.

Οι αγωνιστικές απαιτήσεις γιγαντώνονται, η ίδια η ομάδα σου, οι αντίπαλοι, ο κόσμος, τα Μ.Μ.Ε, οι πάντες περιμένουν από σένα να βγαίνεις κάθε βράδυ στο παρκέ στο παρκέ να “γράφεις” μεγάλα νούμερα και να κάνεις τη διαφορά.

Πέρα από το αγωνιστικό επίπεδο, όλα θα αλλάξουν και σε πνευματικό επίπεδο. Οι Franchise παίκτες πρέπει να μαθαίνουν να διαχειρίζονται πως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω τους, το ίδιο και η κριτική και ακόμα και μέσα στα αποδυτήρια και στην ίδια την ομάδα τους, οι ισορροπίες αλλάζουν με εμφατικό τρόπο.

Οι Franchise παίκτες είναι εκείνοι που πρέπει να έχουν τον πιο ισχυρό λόγο στα αποδυτήρια, να επηρεάζουν, να κινητοποιούν και να διαχειρίζονται σωστά τις σχέσεις με τους συμπαίκτες τους, ενώ στο ΝΒΑ είναι κοινό μυστικό πως απέναντί τους υπάρχει πολλές φορές ακόμα και φθόνος, ζήλια, αντιπάθεια μέσα από την ομάδα, ακόμα και από τους συμπαίκτες τους.

Για αυτό δεν ήθελαν οι Μπακς!

Ο βασικός λόγος, λοιπόν, που κανείς από τους ιδιοκτήτες, τους προπονητές και τα διοικητικά στελέχη των Μπακς δεν ήθελα να πάει ο Γιάννης στην Εθνική, είναι για να καθίσει όλο το καλοκαίρι στο Μιλγουόκι και να δουλέψει μαζί τους κυρίως στο κομμάτι της πνευματικής προετοιμασίας!

Να συνειδητοποιήσει και να προσαρμοστεί με την αρωγή ειδικών πως τα πράγματα θα αλλάξουν πάρα πολύ για τον ίδιο και να δουλέψει προκειμένου να είναι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προκύψουν στη ζωή και την καριέρα του από την επόμενη σεζόν. Να προετοιμαστεί για όσα αυτός πρέπει να διαφοροποιήσει στον χαρακτήρα και την προσέγγισή του, αλλά και τις αλλαγές που πιθανότατα θα βιώσει στις συμπεριφορές των άλλων με αποδέκτη τον Γιάννη.

Έτσι τους έπεισε!

Οι απαντήσεις και τα επιχειρήματα του Γιάννη στην συνάντηση με τον ιδιοκτήτη των Μπακς διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο. Ο Γιάννης ξεκαθάρισε πως στο αγωνιστικό κομμάτι δεν θα σταματήσει να δουλεύει και δεν θα χάσει κάτι από την συμμετοχή του στην εθνική.

Στην προετοιμασία για το Τορίνο θα υπάρχει πάντα ένας προπονητής των Μπακς που θα βρίσκεται σε όλες τις προπονήσεις της Εθνικής μας ομάδας και θα… συμπληρώνει ώρες προπόνησης στον Αντετοκούνμπο, όπου και όταν αυτός κρίνει ότι χρειάζεται. Μάλιστα, αν η Εθνική τα καταφέρει και προκριθεί στο Ρίο, κάτι που σημαίνει πως ο Γιάννης θα συνεχίσει με την “επίσημη αγαπημένη” για ενάμιση μήνα ακόμα, το πιθανότερο είναι να προστεθούν άλλα δύο μέλη των Μπακς και να παρακολουθείται ο Greek Freak από τρεις προπονητές του Μιλγουόκι.

Σε ότι αφορά στη μεγάλη ανησυχία του οργανισμού του Μιλγουόκι, το πνευματικό κομμάτι, ο Γιάννης τους έπεισε εξηγώντας πως το συγκεκριμένο καλοκαίρι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Εθνική, θα είναι η… τέλεια και η πιο σκληρή προπόνηση στο πνευματικό κομμάτι και στο κατά πόσο είναι έτοιμος να λειτουργήσει ως Leader!

Σε μια ομάδα που σταμάτησαν πρόσφατα ο Βασίλης Σπανούλης και ο Νίκος Ζήσης, που οι λύσεις στα γκαρντ είναι πολύ λίγες, που πλην του Γιάννη Μπουρούση όλοι είναι νεαροί σε ηλικία, το περιβάλλον είναι ιδανικό για να πάρει πολλές πρωτοβουλίες και ηγετικό ρόλο ο Γιάννης. Η προσπάθεια που θα κάνει στην Εθνική παρουσιάστηκε και στα αλήθεια είναι ένα καλό Crash Test για το βαθμό ετοιμότητάς του να κάνει την διαφορά σε μια ομάδα που περιμένει κάτι τέτοιο από το Γιάννη και αυτή η προσέγγιση άρεσε στους Μπακς και τους έπεισε να αλλάξουν γνώμη και να του ανάψουν τελικά το “πράσινο φως”.

Το ρίσκο που πήρε συνειδητά ο Γιάννης…

Πάμε και στο πιο… ζουμερό κομμάτι της υπόθεσης, που δείχνει και την βαρύτητα της απόφασης του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση και το νέο πολυετές συμβόλαιο που θα προσφέρουν οι Μπακς στον παίκτη (και θα ξεκινήσει να ισχύει από την σεζόν 2017-18) είχαν ξεκινήσει.

Αν ο Γιάννης δεν κατέβαινε να παίξει με την Ελλάδα, μετά τις 5 Ιουλίου που επιτρέπεται να υπογράφονται οι επεκτάσεις συμβολαίων στο ΝΒΑ, το πιθανότερο είναι (αν όλα πήγαιναν καλά και τα έβρισκαν οι δύο πλευρές) να είχαμε Deal. Έτσι, ο Αντετοκούνμπο θα υπέγραφε το πολυετές συμβόλαιο εκατομμυρίων και θα γινόταν και επίσημα ο νέος Franchise Player των Μιλγουόκι Μπακς.

Ο σύλλογος δέχτηκε να αφήσει τον παίκτη να παίξει, αφού το ήθελε τόσο.

Αλλά, οι συζητήσεις θα “παγώσουν” και θα συνεχιστούν όταν ο Γιάννης τελειώσει τις υποχρεώσεις του με την Ελλάδα και επιστρέψει στις ΗΠΑ (αν δεν προκριθεί στο Ρίο μετά τις 10 Ιουλίου, αν προκριθεί μετά τις 21 Αυγούστου) και αφού πρώτα υποβληθεί σε λεπτομερείς ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις από τους Μπακς και αποδειχτεί πως είναι 100% υγιής.

Η δυνατότητα υπογραφής επέκτασης υφίσταται με βάση τους κανονισμούς του ΝΒΑ μέχρι τις αρχές Οκτώβρη.

Η στάση των Μπακς είναι απόλυτα λογική (πιο τρανταχτό παράδειγμα η Ιντιάνα με τον Πολ Τζορτζ που υπέγραψε νέο συμβόλαιο και λίγο μετά υπέστη τον σοβαρό τραυματισμό στην πρώτη προπόνηση των ΗΠΑ ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2014) ο Γιάννης το δέχτηκε και ουσιαστικά παίρνει το ρίσκο να “παγώσουν” οι διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν ξανά μετά το τέλος των υποχρεώσεών του με την Εθνική Ελλάδας…

Πηγή: Eurohoops

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.