16/01/2019 03:13:33

Απομακρύνθηκαν από το Εθνικό Θέατρο Κατερίνα Χέλμη και Γιώργος Στεφανάκης

Απομακρύνθηκαν από το Εθνικό Θέατρο Κατερίνα Χέλμη και Γιώργος Στεφανάκης - Media

 

Με την υπ΄ αριθμ. 1373/2016 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας παραμένουν οριστικά εκτός του Εθνικού Θεάτρου ο τέως πρόεδρός του Γεώργιος Εμμ. Στεφανάκης και το τέως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κατερίνα Χέλμη, ενώ δύο εβδομάδες πριν το ίδιο Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε επικυρώσει και την οριστική αποπομπή από το εν λόγω θέατρο του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Σωτήρη Χατζάκη.

Υπενθυμίζεται ότι με την υπ΄αριθμ. 1291/2016 απόφαση του Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ απορρίφθηκε η αίτηση του κ. Χατζή που ζητούσε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση αποπομπής του από το Εθνικό Θέατρο.

Ο κ. Χατζής έχασε τη δικαστική μάχη καθώς, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, κατά την διετία 2014-2015 κατέχοντας τη θέση του διευθυντή υπέγραψε συμβάσεις έργου (σκηνοθεσίας θεατρικών έργων, κ.λπ.) πάνω από το επιτρεπόμενο από το νόμο όριο. Να σημειωθεί ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μπορεί ετησίως να υπογράφει δυο συμβάσεις έργου με τον κρατικό φορέα.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ  απέρριψε την προσφυγή του κ. Στεφανάκη και της κυρίας Χέλμης που ζητούσαν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία παύθηκαν από τα καθήκοντά τους στο Εθνικό Θέατρο, τον Απρίλιο του 2015 με απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά και Νικολάου Ξυδάκη.

Από το Εθνικό Θέατρο απομακρύνθηκαν ο κ. Στεφανάκης και κυρία Χέλμη, καθώς ανατέθηκαν στον κ. Χατζή συμβάσεις πλέον του επιτρεπομένου ανωτάτου ορίου των δύο, ανεξάρτητα εάν για ορισμένες από αυτές δεν έλαβε αμοιβή.

Τέλος, το ΣτΕ έκρινε ότι ο υπουργός Πολιτισμού μπορεί να αποφασίζει με αιτιολογημένη απόφασή του, την πρόωρη λήξη της θητείας του των μελών του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και «για οποιονδήποτε άλλο σοβαρό λόγο» και στην προκειμένη περίπτωση η υπουργική απόφαση αιτιολογεί νομίμως τους λόγους της πρόωρης λήξης της θητείας τους.

Ο κ. Στεφανάκης, γνωστός δικηγόρος και συγγραφέας, τον Ιούνιο του 2014, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, ενώ στη θέση που κατείχε η Κίττυ Αρσένη, (έως τον θάνατό της), τοποθετείται ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου η καταξιωμένη ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη.

Ο δικηγόρος Γεώργιος Εμμ. Στεφανάκης έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1977-1979), πρόεδρος ΔΣ της Ορχήστρας των Χρωμάτων (από το 1994 έως σήμερα), αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος «Ψύχα» (που επιδοτεί τις αρχαιολογικές ανασκαφές), εκπρόσωπος της Αντιπολιτεύσεως στη Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ (1977), αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EPT (1979-1981) και πρόεδρος του Ινστιτούτου των φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (2002- 2005).

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.