search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:10
MENU CLOSE

Τέσσερις άνθρωποι σε ένα κουτί για 6 μήνες – Με αυτό το πείραμα προσπαθεί η Κίνα να «κυνηγήσει» το Διάστημα

17.06.2016 12:25
Ένα βήμα πριν τον σφοδρό εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ - Έτοιμη να απαντήσει η Ευρώπη στους δασμούς του Τραμπ - Media

 

Τέσσερις Κινέζοι εθελοντές ξεκίνησαν σήμερα ένα πείραμα διαβίωσης για διάστημα 180 ημερών σε μια σφραγισμένη διαστημική κάψουλα, το οποίο θα θέσει σε δοκιμασία τεχνολογίες που θα υποστηρίξουν τα σχέδια της Κίνας για την εξερεύνηση του βαθύ διαστήματος.

Οι εθελοντές – τρεις άνδρες και μία γυναίκα – θα ζήσουν σε μια σφραγισμένη κάψουλα στην πόλη Σεντζέν της νότιας Κίνας. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το πείραμα θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το οξυγόνο, το νερό και η τροφή και να ανακυκλωθούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Το πείραμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να θέτει σε δοκιμασία το σύστημα υποστήριξης ελεγχόμενης ζωής , το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο διαστημικό σκάφος Σεντζού της Κίνας.

Η κάψουλα των 1.340 κυβικών μέτρων, με το εσωτερικό της να καταλαμβάνει έκταση 370 τετραγωνικών μέτρων, είναι χωρισμένη σε οκτώ χώρους.

Μέσα στην κάψουλα, οι επιστήμονες έχουν καλλιεργήσει 25 είδη φυτών, όπως σιτάρι, πατάτες, γλυκοπατάτες, σόγια, φιστίκια και μαρούλι. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα φράουλες και τομάτες.

Τα φυτά αποτελούν τμήμα ενός μεγαλύτερου συστήματος που θα βοηθήσει στην παραγωγή οξυγόνου και νερού, περιορίζοντας την εξάρτηση από εξωτερικές προμήθειες. Οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν επίσης πώς η παραμονή σε ένα τέτοιο περιβάλλον επηρεάζει τους βιολογικούς ρυθμούς, τις συνήθειες του ύπνου και την ψυχολογική κατάσταση των εθελοντών.

Στο πείραμα συμμετέχουν παραπάνω από 10 κινεζικά και ξένα ινστιτούτα, όπως το Διαστημικό Ινστιτούτο Νότιας Κίνας, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:10