search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:39
MENU CLOSE

Οι ταραχές στην Βενεζουέλα απειλούν την πολιτική διευθέτηση της κρίσης – Κρίσιμες στιγμές για την χώρα

17.06.2016 20:47
Οι ταραχές στην Βενεζουέλα απειλούν την πολιτική διευθέτηση της κρίσης - Κρίσιμες στιγμές για την χώρα       - Media

   

Ταραχές, δεκάδες επιχειρήσεις κατεστραμμένες, εκατοντάδες συλλήψεις. Στην Βενεζουέλα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την έλλειψη τροφίμων γίνονται μέρα με την ημέρα βιαιότερες απειλώντας την επίτευξη μιας πολιτικής κι ειρηνικής λύσης στην κρίση που συνταράσσει την χώρα.

«Πεινάμε» φωνάζουν οι πολίτες εδώ και πολλούς μήνες και κατακλύζουν τους δρόμους σε πολλές περιοχές της Βενεζουέλας, όταν χάνουν την υπομονή τους έπειτα από ώρες αναμονής μπροστά από τα σούπερ μάρκετ όπου τελικά βρίσκουν τα ράφια άδεια.

Την Τρίτη εκατοντάδες διαδήλωσαν στην Κουμανά, μια πόλη με πληθυσμό 800.000 κατοίκων, που βρίσκεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων ανατολικά του Καράκας.

Οι διαδηλώσεις καταλήγουν σε λεηλασίες δεκάδων αρτοποιείων, σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων, ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται τους τελευταίους μήνες στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα που μαστίζεται ταυτόχρονα από πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση.

«Τα καταστήματα έχουν καταστραφεί, όχι μόνο τα προϊόντα αλλά και τα ίδια τα κτίρια. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρουμπέν Σαούδ, πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων της πόλης.

Μετά το χάος της Τρίτης, στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην πόλη και η ένταση παραμένει στο «κόκκινο» έως σήμερα: ορισμένοι κάτοικοι έχουν ταμπουρωθεί στα σπίτια τους με τον φόβο νέων λεηλασιών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν μπορεί να επικρατεί πλέον η ατιμωρησία. Πρόκειται για μία κατάσταση που δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται: ούτε εδώ ούτε πουθενά» δήλωσε ο Λουίς Ακούνια, κυβερνήτης της Πολιτείας Σούκρε- πρωτεύουσα της οποίας είναι η Κουμανά, ο οποίος πρόσθεσε ότι «περισσότεροι από 400 άνθρωποι» συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, η Γιανίρα και η Μαρί, οι δύο κόρες της Μαρί Φέμπρες, μιας 45χρονης κατοίκου.

«Οι κόρες μου βγήκαν αναζητώντας τροφή για τα παιδιά τους (…) τις έχουν συλλάβει και δεν έχω νέα τους» είπε στο AFP η γυναίκα, η οποία πρέπει τώρα να αναλάβει την φροντίδα των 6 εγγονιών της, δύο εξ αυτών είναι ακόμη βρέφη.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Αναταραχής της Βενεζουέλας, ένας μη κυβερνητικός οργανισμός, 254 λεηλασίες ή απόπειρες λεηλασιών καταγράφθηκαν τους 5 πρώτους μήνες του έτους.

Σε αυτήν την χώρα, η οικονομία της οποίας καταρρέει με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, το 80% των ειδών πρώτης ανάγκης είναι πλέον δυσεύρετο, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datanalisis.

Οι ταραχές και οι λεηλασίες λόγω των ελλείψεων έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Incide κάνει λόγο για τουλάχιστον 5 θανάτους, ένας εξ αυτών στην Κουμανά.

Σε αυτήν την πόλη, «η πλειονότητα των λεηλασιών ενορχηστρώνεται από συμμορίες…Οι πολίτες ακολουθούν στη συνέχεια» τόνισε η Εστελίν Κρίστεν, διευθύντρια του Incide.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:37