search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:00
MENU CLOSE

Αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη η αυστριακή ακροδεξιά

18.06.2016 16:25
Εκπομπή - έρευνα της ΕΡΤ για την ακροδεξιά στην Ελλάδα - Media

Μετά τους πανηγυρισμούς της για το ενδεχόμενο επανάληψης των αυστριακών προεδρικών εκλογών κι ύστερα από την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος που κατέθεσε η ίδια, δυσκολεύουν τα πράγματα για την αυστριακή Ακροδεξιά. Κυρίως για τους εκλογικούς αντιπροσώπους της, που θα οδηγηθούν μάλλον απέναντι στη Δικαιοσύνη, καθώς είχαν επικυρώσει με την υπογραφή τους το άψογο της εκλογικής διαδικασίας και τώρα θυμούνται ξαφνικά, παρατυπίες και παραλείψεις.

 

Μετά τους πανηγυρισμούς της για το ενδεχόμενο επανάληψης των αυστριακών προεδρικών εκλογών κι ύστερα από την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος που κατέθεσε η ίδια, δυσκολεύουν τα πράγματα για την αυστριακή Ακροδεξιά. Κυρίως για τους εκλογικούς αντιπροσώπους της, που θα οδηγηθούν μάλλον απέναντι στη Δικαιοσύνη, καθώς είχαν επικυρώσει με την υπογραφή τους το άψογο της εκλογικής διαδικασίας και τώρα θυμούνται ξαφνικά, παρατυπίες και παραλείψεις.

Για κατάχρηση εξουσίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο επόμενο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού “Profil” που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς, άρχισε τη διεξαγωγή ερευνών σε σχέση με την προσφυγή κατά του αποτελέσματος του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου, που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Οι έρευνες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στρέφονται “κατά γνωστών και αγνώστων δραστών” με την υποψία της “κατάχρησης εξουσίας” όπως επίσης και της “έγγραφης πιστοποίησης και επικύρωσης εν υπηρεσία” (παράγραφος 311 του αυστριακού Ποινικού Κώδικα).

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού, στους υπόπτους συγκαταλέγονται μέλη των περιφερειακών εκλογικών αρχών, ανάμεσά τους οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του Κόμματος των Ελευθέρων, οι οποίοι με ένορκες καταθέσεις τους που περιέχονται στην προσφυγή του κόμματος κατά του εκλογικού αποτελέσματος, καταγγέλλουν παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, παρά το γεγονός πως οι ίδιοι είχαν επικυρώσει με τις υπογραφές τους στα σχετικά πρωτόκολλα των εκλογικών κέντρων, την άψογη διεξαγωγή της καταμέτρησης, κάτι που συνιστά προφανώς το αδίκημα της ψευδορκίας.

Προσφυγή 152 σελίδων

Την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος, που περιλαμβάνει 152 σελίδες, είχαν καταθέσει ο αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ένας “πολίτης ψηφοφόρος” και ο υποψήφιός τους στις εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος στο δεύτερο γύρο είχε συγκεντρώσει ποσοστό 49,7% , έναντι 50,3% του αντιπάλου του, του υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν αναδείχθηκε νικητής των εκλογών και ως εκ τούτου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, ο οποίος, κανονικά πρόκειται να ορκιστεί στις 8 Ιουλίου, διαδεχόμενος τον νυν ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, που αποχωρεί έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Το δεκατετραμελές Συνταγματικό Δικαστήριο πρόκειται να εξετάσει από την ερχόμενη Δευτέρα και επί ένα τετραήμερο, σε δημόσια ακρόαση στη Βιέννη, την προσφυγή – στην οποία το Κόμμα των Ελευθέρων επικαλείται “προβλήματα, λάθη και παρανομίες” κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων – καλώντας συνολικά 90 μάρτυρες και έχοντας στόχο να εκδώσει την απόφασή του στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων που προβλέπει ο νόμος από την κατάθεση της προσφυγής, δηλαδή στις 6 Ιουλίου, μόλις δύο ημέρες πριν την κανονική ημερομηνία ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, στις 8 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κόμμα των Ελευθέρων, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προπαγάνδας του, κάνει μεν λόγο για εκλογική νοθεία, ωστόσο, σε αυτή την ίδια την προσφυγή του δεν υπάρχει η παραμικρή σχετική αναφορά-καταγγελία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με την παρέμβαση τώρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς, τα δεδομένα αλλάζουν καθώς πολλοί από τους μάρτυρες που καλούνται από το Συνταγματικό Δικαστήριο υπήρξαν εκλογικοί αντιπρόσωποι του κόμματος στις εφορευτικές επιτροπές, και οι οποίοι, στο σύνολό τους, έχουν υπογράψει τα σχετικά πρωτόκολλα για το άψογο της εκλογικής διαδικασίας, και τώρα δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, βρέθηκε χθες βράδυ σε οικείο περιβάλλον, καθώς ήταν τιμώμενο πρόσωπο στη σύναξη των ακροδεξιών κομμάτων εννέα ευρωπαϊκών χωρών στην οποία είχε καλέσει ο αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, με “κορυφαία” παρουσία, εκείνη της αρχηγού του γαλλικού “Εθνικού Μετώπου” Μαρίν Λεπέν, η οποία ήταν μαζί με τον ίδιο οι κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση “Πατριωτική Ανοιξη”, σε προάστιο της Βιέννης.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:59