search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:17
MENU CLOSE

Παίρνει κεφάλι, έστω και οριακά η “παραμονή” έναντι του BREXIT, μετά τη δολοφονία της Κοξ

19.06.2016 06:44
Παίρνει κεφάλι, έστω και οριακά η "παραμονή" έναντι του BREXIT, μετά τη δολοφονία της Κοξ - Media

 

Η εκστρατεία που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται να επανακτά οριακό προβάδισμα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες.

Μια σφυγμομέτρηση της δημοσκοπικής εταιρείας YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% – 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit).

“Μπαινουμε στην τελευταία εβδομάδα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (Πέμπτη 23 Ιουνίου) και παρατηρείται μια μεταστροφή της δυναμικής η οποία εμφανίζονταν να κυριαρχεί”, δήλωσε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής της YouGov.

Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την εφημερίδα όμως να σχολιάζει ότι η μεταστροφή αυτή δεν αποτύπωσε τις αντιδράσεις από την δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανοδική τάση των ποσοστών υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ αποτελεί μια αντανάκλαση των αυξανόμενων ανησυχιών ανάμεσα στους ψηφοφόρους για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit.

Μια άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο και διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη κατέγραψε μειωμένο προβάδισμα δύο μονάδων υπέρ του Brexit.

Σε μια τρίτη δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».

Παράλληλα, μια τέταρτη δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.

Η εφημερίδα Mail τάχθηκε δημοσίως υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενώ η Sunday Times κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Τηλεοπτικά Διαγγέλματα

Τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Βρετανίας , η οποία βρίσκεται ακόμη υπό το κράτος του σοκ που προκάλεσε η δολοφονία μιας βουλευτίνας, πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παρεμβαίνουν σήμερα σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Όσο για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού απευθείας στο BBC το βράδυ.

Ωστόσο η προεκλογική εκστρατεία, η οποία αναστάληκε μετά τη δολοφονία στη μέση του δρόμου της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, δεν αναμένεται ουσιαστικά να επαναληφθεί πριν από την Τρίτη, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με ένα ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Γουέμπλεϊ ενώπιον 6.000 ανθρώπων.

Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη δολοφονία της βουλευτίνας, η οποία είχε έντονη εμπλοκή στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, η συγκίνηση είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλή.

Στο Μπίρστολ, το οποίο επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Ντέιβιντ Κάμερον, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Εργατικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, οι κάτοικοι, συχνά με δάκρυα στα μάτια, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (χθες) στο κέντρο της πόλης για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Η οικογένεια του θύματος ήρθε για να τους συναντήσει και να ευχαριστήσει για τις αμέτρητες εκδηλώσεις συμπάθειας.

Στέκοντας ανάμεσα στους γονείς της, η μικρότερη αδελφή του θύματος διάβασε μια δήλωση στην οποία αποτίει φόρο τιμής σε «μία απίστευτη γυναίκα». «Ήταν ένα ανθρώπινο πλάσμα , ήταν τέλεια», είπε.

Από το Λίβερπουλ μέχρι τη Γλασκόβη, αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις.

Στο Λονδίνο, μπουκέτα λουλούδια εναποτέθηκαν στη μαούνα κοντά στην Tower Bridge όπου ζούσε με τον σύζυγό της, Μπρένταν, και τα δύο παιδιά τους, τριών και πέντε ετών.

Πολλοί ανώνυμοι απέτισαν φόρο τιμής στη βουλευτίνα, που υποστήριξε ένθερμα τα δικαιώματα των προσφύγων.

Ανάμεσά τους, η Άλις Πουλ, 40 ετών, η οποία δηλώνει ότι «διερχόμαστε μια δύσκολη περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο ως εάν το μίσος να έχει απελευθερωθεί». Η Τζο Κοξ «αγωνιζόταν πάντα κατά αυτών των σκοτεινών δυνάμεων», προσθέτει.

“Θάνατος στους προδότες”

 «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στο Ηνωμένο Βασίλειο»: με αυτά τα λόγια ο φερόμενος ως δολοφόνος της Τζο Κοξ εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Τόμας Μέιρ, 52 ετών, είπε τα λόγια αυτά όταν κλήθηκε να πει το όνομά του ενώπιον του δικαστηρίου του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Με το κεφάλι ξυρισμένο, φορώντας χειροπέδες και γκρι αθλητική φόρμα, ο Μέιρ παρέμεινε στη συνέχεια σιωπηλός όταν η δικαστής ζήτησε τη διεύθυνση και την ημερομηνία γέννησής του.

Οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, νοτιοανατολικά του Λονδίνου, και αναμένεται να εμφανιστεί και πάλι τη Δευτέρα ενώπιον του Ολντ Μπέιλι αυτή τη φορά.

Η δικαστής διέταξε επίσης τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Σε βάρος του Τόμας Μέιρ απαγγέλθηκε το βράδυ της Παρασκευής κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 41χρονης βουλευτίνας των Εργατικών, η οποία σκοτώθηκε την Πέμπτη στην εκλογική περιφέρειά της στο Μπίρστολ, στη βόρεια Αγγλία, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μητέρα δύο μικρών παιδιών, δέχθηκε πυροβολήθηκε πολλές φορές και μαχαιρώθηκε από τον δράστη στη μέση του δρόμου.

Τα λόγια του υπόπτου ενώπιον του δικαστηρίου μοιάζει να ενισχύουν τις διαφορετικές αποκαλύψεις και μαρτυρίες που εμφανίστηκαν από την Πέμπτη.

Ωστόσο με βάση μια ιδιαιτερότητα της βρετανικής νομοθεσίας, η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του υπόπτου σημαίνει ότι τα ΜΜΕ δεν μπορούν πλέον να δημοσιεύουν αυτά τα στοιχεία, κυρίως για τα πιθανά κίνητρα του δράστη

Οι δύο μήνες της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκαν από έντονη επιθετικότητα. Το πρωί της μοιραίας ημέρας, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος Ukip, είχε αποκαλύψει μια αφίσα όπου εμφανίζονται πλήθη προσφύγων και πλάι το σύνθημα “Breaking Point” (Σημείο κατάρρευσης). Κρίθηκε αηδιαστικό ακόμη και από το στρατόπεδο του Brexit.

Ο τόνος αναμένεται να αλλάξει στο εξής, εκτίμησαν αναλυτές με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο. Όμως κανείς από αυτούς δεν επιχείρησε να προβλέψει τις συνέπειες αυτού του δράματος στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν πριν από τη δολοφονία, δίνουν το προβάδισμα τους υποστηρικτές του Brexit.

Το Σάββατο, τα δύο στρατόπεδα, “Vote Leave” (Ψήφος για την έξοδο) και “Britain Stronger In” (Ισχυρότερη Βρετανία μέσα στην ΕΕ) ακύρωσαν δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Το Κοινοβούλιο θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία τη Δευτέρα για να αποτίσει φόρο τιμής σε “ένα από τα πιο λαμπρά και πιο φλογερά μέλη του”, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κάμερον. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:17