search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:02
MENU CLOSE

Η Αθήνα μας ανήκει: 9 Μαΐου – 30 Ιουλίου 2016

21.06.2016 14:26
Η Αθήνα μας ανήκει: 9 Μαΐου - 30 Ιουλίου 2016 - Media

Το Athens Fringe Live, από το οποίο έχουν παρελάσει τα τελευταία 7 χρόνια πάνω από 2.500 καλλιτέχνες, 500 παραστάσεις, 350 συναυλίες και 280 εκθέσεις, ξεκίνησε και συνεχίζεται τον Ιούνιο στο Βρυσάκι. Με πρωταγωνιστές τη δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση δημιουργού-κοινού, η έκφραση στις διάφορες μορφές της θα γεμίσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ και θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα της πόλης. 

 

Το Athens Fringe Live, από το οποίο έχουν παρελάσει τα τελευταία 7 χρόνια πάνω από 2.500 καλλιτέχνες, 500 παραστάσεις, 350 συναυλίες και 280 εκθέσεις, ξεκίνησε και συνεχίζεται τον Ιούνιο στο Βρυσάκι. Με πρωταγωνιστές τη δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση δημιουργού-κοινού, η έκφραση στις διάφορες μορφές της θα γεμίσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ και θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα της πόλης. 

Οι δράσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου (27/06-30/06) στο Βρυσάκι είναι:

1. Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Η επιτυχημένη παράσταση του περσινού καλοκαιριού, επιστρέφει στο Βρυσάκι! Η παράσταση που κέρδισε θεατές, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, θεατρόφιλους και μη, το ασφυκτικό καλοκαίρι του 2015, επιστρέφει τον Ιούνιο στο  Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης: Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα θα ανοίξει την πόρτα του για τον Ιούνιο και Ιούλιο, κάθε  Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στην πιο όμορφη αυλή της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.

Η Υπόθεση

Ανδαλουσία. Μετά την κηδεία του άνδρα της, η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα, επιβάλλει στις πέντε κόρες της πολύχρονο κατ’οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο Έρωτας και τα ανατρέπει όλα…Μία βαλκανική τραγωδία εννέα γυναικών, με αέρα αλμοδοβαρικό.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Αυτό το καλοκαίρι, συμπληρώνονται 80 χρόνια από το θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ένας χρόνος μετά το Δημοψήφισμα. Επέτειοι που μας θυμίζουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά τίποτα δεν είναι όπως παλιά: σε μια ισχνή δημοκρατία, δίχως καμιά πίστη στο συνάνθρωπο, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα δεν είναι ένα έργο, που απλά μπορεί να μας αφορά, είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε.

Η Μπερνάρντα, η Αδέλα, η Πόνσια, η Μαρτύριο, η Ανγκούστιας, η Αμέλια, η Μαγδαλένα, η Προυντένσια κι ο πανταχού παρών, και γι’ αυτό απών, Πέπε, είναι σάρκα από τη σάρκα μας. Μιλούν τη λογοκριμένη γλώσσα μας, ενώ η στεγνή, από τη στέρηση και τον εγκλεισμό, όψη τους καταμαρτυρά όσα οι λέξεις κρύβουν. Από τη μια κοινωνία σε κρίση, ας πούμε, την ισπανική, τις μέρες του ’36 λίγο πριν το πραξικόπημα, στην ελληνική κοινωνία του 2016.

Από το δυτικό άκρο της Μεσογείου, έως τις απότομες ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας έως τις ηρωίδες του Αλμοδόβαρ, οι ίδιες ακούραστες νότες, οι ίδιες υγρές και μεστές φωνές, οι ίδιες υποσχέσεις και το ίδιο σκληρό παιχνίδι με το θάνατο. Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα είναι μια ανδαλουσιανή τραγωδία, με άλλα λόγια μια βαλκανική τραγωδία, που λαμβάνει χώρα στις εσχατιές του πολιτισμένου κόσμου. Η άνυδρη και διψασμένη γη, καθρεφτίζεται στα στερημένα από έρωτα γυναικεία πρόσωπα του έργου. Αφόρητη ζέστη δοκιμάζει τα όρια της ύπαρξης τους σε εγκλεισμό, ενώ μια πιθαμή έξω από το σπίτι – φυλακή, μοιάζει να απλώνεται ένα σύμπαν διαποτισμένο από αισθησιακές μουσικές και οσμές, κάθιδρων από το χορό, σωμάτων, που δεν παύουν ποτέ να ερωτεύονται. Αλήθεια ή ψέματα; Μια φαντασίωση που στήνει μοιραίες παγίδες στα θύματά της, ή μια αλήθεια, που όμως η κατάκτησή της χρειάζεται τόλμη και πόθο ή, ακόμα καλύτερα, duente;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα

Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Δραματολογική Επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη

Κοστούμια και Επιμέλεια Σκηνικού Χώρο: Χριστίνα Κωστέα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Χριστόπουλος

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Κομμώσεις: Τάσος Καστανιάς

Επιμέλεια/ μακιγιάζ: Make up lab by Yanniυ:s Marketakis

Ερμηνεύουν:

Ιωάννα Μαυρέα / Μπερνάρντα Άλμπα

Μαρία Σκαφτούρα/ Πόνθια

Δήμητρα Κολλά–Ανγκούστιας

Φαμέλη Χριστίνα – Αδέλα

Βίκυ Παπαδοπούλου / Μαρτίριο

Αγάπη Παπαθανασιάδου / Μαγκνταλένα

Βέφη Ρέδη / Μαρία Χοσεφα

Φρύνη Θετάκη / υπηρέτρια

Ξανθή Κρανίδη /Αμέλια

Παραγωγή: Λυκόφως

** Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχινόν (Ασκληπιού 17)

Πρεμιέρα: Δευτέρα, 6 Ιουνίου

Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη               

Από 6 Ιουνίου έως 29 Ιουνίου 2016.

Ώρα Έναρξης: 21.30

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Είσοδος: 12 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο για κατόχους ανεργίας ΟΑΕΔ)

Κρατήσεις: 210 32 10 179 (καθημερινές 12.00-19.00)

2. AtticaTerraWalks: «Οι λόφοι των Αθηνών»

Η AtticaTerraWalks σε μία νέα δημιουργική “συνέργεια” με το “Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης” συνδιοργανώνουν μία σειρά πολιτιστικών δράσεων από τις (15 Ιουνίου ως τις 31 Ιουλίου  2016) για μη “εφησυχασμένο κοινό”.

Όραμα της νέας αυτής “συνεργίας” είναι η δημιουργία ποιοτικών, πρωτότυπων, πολιτιστικών δράσεων (όπως πολιτιστικών περιπάτων, σεμιναρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αφηγήσεων παραμυθιών, καλλιτεχνικών εργαστηρίων) με μία  συμβολική συμμετοχή, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και το ευρύτερο κοινό.

Σκοπός των πολιτιστικών μας δράσεων, μέσα από  μια δια-πολιτισμική και κυρίως διεπιστημονική ματιά,  είναι ν’αναδειχθεί  η πόλη της Αθήνας σε πηγή έμπνευσης για “δημιουργία” και να γίνει η αφορμή  για “επικοινωνιακό μοίρασμα” καθώς  και  το κίνητρο να “ξανα-ανακαλύψουμε” κάτι  που έχουμε λησμονήσει…!

Δυτικά της Ακρόπολης, τέσσερις λόφοι υψώνονται πάνω από το σημερινό αστικό τοπίο: ο Λόφος των Μουσών (Φιλοπάππου), η Πνύκα, ο Λόφος των Νυμφών (Αστεροσκοπείου) και ο Άρειος Πάγος. Σήμερα είναι από τους λίγους χώρους πρασίνου της πόλης, αλλά στην αρχαιότητα αποτελούσαν μέρος του οικιστικού ιστού της αρχαίας Αθήνας, και σώζουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως μαρτυρούν το πλήθος των θεμελίων, πηγαδιών και αρχαίων οδεύσεων που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

Με ύψος 147 μέτρα, λόφος των Μουσών είναι ο ψηλότερος μετά την Ακρόπολη και στην αρχαιότητα φιλοξενούσε ιερό των Μουσών. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστός για το επιτάφιο μνημείο που έχτισε στην κορυφή του ο Γάιος Ιούλιος Αντίοχος, απόγονος των Σελευκιδών. Περισσότερο γνωστός ως Φιλόπαππος, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα και, το 115 μ.Χ., τάφηκε στην κορυφή του Λόφου, σε ένα μνημείο που, παρά τα Ελληνικά και Ρωμαϊκά του στοιχεία, απηχεί τις ταφικές παραδόσεις της πατρίδας του.

Το σημαντικότερο και γνωστότερο στοιχείο του λόφου της Πνύκας αποτελεί ο χώρος της Εκκλησίας του Δήμου, ο οποίος, από τον 5ο αιώνα και για περίπου 200 χρόνια, αποτελούσε το σημείο συνάντησης των πολιτών της Αρχαίας Αθήνας. Σε αυτό το χώρο, περίπου 40 φορές το χρόνο, χιλιάδες Αθηναίοι συναθροίζονταν για να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις για τα δημόσια πράγματα της πόλης τους. Επίσης εκεί μπορούσαν να εφαρμόσουν το δημόσιο έλεγχο για τις πράξεις των αξιωματούχων του κράτους και ν’ αποδώσουν ευθύνες για τα πεπραγμένα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Δίπλα της, ο Λόφος των Νυμφών, φιλοξενεί το Αστεροσκοπείο, το οποίο χτίστηκε με δωρεά του Γεωργίου Σίνα πάνω σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και εγκαινιάστηκε στις 26 Ιουνίου 1842, ημέρα έκλειψης του ήλιου. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο ναός της Αγ. Μαρίνας, θεμελιωμένος πάνω σε παλαιότερο, του 8ου αιώνα μ.Χ. και τα θεμέλια του αρχαίου Ναού του Διός Υψίστου.

Τέλος, ο Άρειος Πάγος, ήταν η έδρα της Βουλής του Αρείου Πάγου, δικαστικού σώματος με αρμοδιότητα την εκδίκαση σοβαρών εγκλημάτων. Δεν είναι τυχαίο πως εκεί βρισκόταν και το ιερό των Ευμενίδων, πιθανότατα σε βορειοδυτική κοιλότητα του βράχου. Στο λόφο ανασκάφηκε νεκροταφείο της μυκηναϊκής και γεωμετρική περιόδου με θολωτούς και λαξευτούς τάφους, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Αθήνας. 

Η διαδρομή σχεδιάστηκε από τον Αριστοτέλη Κοσκινά (Αρχαιολόγος – Ξεναγός) για την AtticaTerraWalks σε συνεργασία με την  Έμμη Γραμμένου (Ιστορικός Τέχνης-Δημιουργός της AtticaTerraWalks) στο πλαίσιο νέας δημιουργικής συνεργασίας με το “Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης”(Βρυσακίου 17,Πλάκα).

Ημερομηνία: Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, ώρα 17:30 

Σημείο συνάντησης: “Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης”                               Τέλος διαδρομής: Λόφος Φιλοπάππου

Διάρκεια: 3 ώρες περίπου

Συμμετοχή στη πολιτιστική  δράση: 15 €

Για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.eventbrite.co.uk/e/25817596125?aff=efbevent

* Η εγγραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί εναλλακτικά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (Αριθμ. Λογ. 104 480 46515, Εθνική Τράπεζα) ή στον Χώρο Τέχνης και Δράσης, Βρυσάκι, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Δήλωση Συμμετοχής Απαραίτητη

Επικοινωνία:

www.atticaterrawalks.com

email: [email protected]

Τηλ. +30 6932 74 44 90

3. «Ευχής Έργον»  Oμαδική έκθεση της ομάδας «Ίριδα»

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2016 πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής της καλλιτεχνικής ομάδας «ΙΡΙΔΑ» με θεματικό τίτλο  «Εὐχῆς Ἔργον» στο Χώρο Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι.

«Εὐχή» είναι η έκφραση επιθυμίας, ο πόθος να πραγματοποιηθεί ό,τι επικαλούμαστε με προς-ευχή, επίκληση, πρόσκληση, με την ελπίδα  η ροή του χρόνου να επιφέρει την  εκπλήρωσή της.

«Ἔργο» είναι μέσον με τη συνδρομή του οποίου η δράση της ευχής λαμβάνει  ένα είδος ένυλης διάστασης και υποστηρίζει την πραγμάτωσή της.

Οι ελλείψεις και οι απώλειες, οι έντονες επιθυμίες, η αύξηση και προσάρτηση δημιουργούν μια κεντρομόλο δύναμη προς το έσω ΕΓΩ και συγκέντρωση ενέργειας. Αντίθετα η φυγόκεντρος κίνηση είναι η αντίστροφη διαδικασία του αποφορτίζομαι, δίνω, μοιράζω και μοιράζομαι, με  αλληλοπεριχώρηση,  με δράση μέσα από τη δημιουργία.

Η ομάδα ΙΡΙΔΑ με το έργο των μελών της ‒μία εικαστική έκφραση της ευχής‒ έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον επισκέπτη της Έκθεσης να «δει» πίσω από καθημερινές εικόνες, έναν κόσμο αγάπης και προσφοράς, να αναδείξει την ανάγκη της ψυχικής ανάτασης,  της λύτρωσης, της αγαθής προαίρεσης, να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για τον συνάνθρωπο, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Κάθε μέλος της ομάδας, μέσα από μία μικρή καλλιτεχνική ενότητα των επί μέρους  έργων του, καταθέτει τα εσωτερικά του πιστεύω, τις αναζητήσεις του, την προσωπική του εικαστική προσέγγιση  και επιθυμία για την πραγμάτωση ή μη κάποιας δικής του θέσης, ιδέας, πρότασης ‒η οποία τον απασχολεί‒ με μορφές, σχήματα και γνώριμες σκηνές, συνθέτοντας την προσωπική του πρόταση, μια κατάθεση ευχής για διέξοδο από τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε.

«Ευχής Έργον είναι η Πράξη».

Συμμετέχουν : Βαγγέλης Σώρας, Ελένη Ραλλή, Θανάσης Οικονόμου, Κέλυ Αλεξανδροπούλου, Κώστας Τσιώλης, Μάγδα Φίλη, Μαρία Αθανασίου, Μαρία Αριανούτσου, Μαριάννα Τριανταφυλλίδη, Νώντας Λεοντίδης, Σπύρος Σιατούφης, Σταμάτης Μαθές, Φραντζέσκα Γιαννακού.

Επιμέλεια έκθεσης : Μάγδα Φίλη – Εικαστικός 

Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουνίου – 9 Ιουλίου 2016

Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 20:00

www.artirida.com, e mail: [email protected]

4. AtticaTerraWalks:  Κεραμεικός, χώρος “μνήμης” και “αντιφωνίας”

Η AtticaTerraWalks σε μία νέα δημιουργική “συνέργεια” με το “Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης” συνδιοργανώνουν μία σειρά πολιτιστικών δράσεων από τις (15 Ιουνίου ως τις 31 Ιουλίου  2016) για μη “εφησυχασμένο κοινό”.

Όραμα της νέας αυτής “συνέργειας” είναι η δημιουργία ποιοτικών, πρωτότυπων, πολιτιστικών δράσεων (όπως πολιτιστικών περιπάτων, σεμιναρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αφηγήσεων παραμυθιών, καλλιτεχνικών εργαστηρίων) με μία  συμβολική συμμετοχή, ώστε να μπορεί ν’ανταποκριθεί και το ευρύτερο κοινό.

Σκοπός των πολιτιστικών μας δράσεων, μέσα από  μια δια-πολιτισμική και κυρίως διεπιστημονική ματιά,  είναι ν’αναδειχθεί  η πόλη της Αθήνας σε πηγή έμπνευσης για “δημιουργία” και να γίνει η αφορμή  για “επικοινωνιακό μοίρασμα” καθώς  και  το κίνητρο να “ξανα-ανακαλύψουμε” κάτι  που έχουμε λησμονήσει…!

Η περιοχή του Κεραμεικού αποτελούσε το δυτικό όριο της αρχαίας πόλης αλλά και συμβολικό και τοπογραφικό όριο μεταξύ ζωής και θανάτου. Αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης με κατάλοιπα των αρχαίων τειχών και τμήμα του νεκροταφείου της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και ενός μικρού μέρους  του «Δημοσίου Σήματος». Λόγω της ύπαρξης αυτών των καταλοίπων, ο Κεραμεικός αποτελούσε, από την αρχαιότητα, κατεξοχήν χώρο μνήμης.

Σε αντίστιξη με τα αρχαία μνημεία βρίσκεται η σύγχρονη συνοικία του Κεραμεικού καθώς και η ευρύτερη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τις συνοικίες Μεταξουργείο και Γκάζι. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πυκνή δόμηση και βιομηχανικά κτίρια. Χαρακτηριστικό των αντιφάσεων της σύγχρονης πόλης αποτελεί η συνύπαρξη, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, πολιτιστικών κέντρων, κέντρων διασκέδασης και κατοικιών μεταναστών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή παρουσιάζει μεγάλη εξάπλωση το φαινόμενο της«StreetArt”.

O περίπατός μας, με σημείο έναρξης στο Βρυσάκι, θα ξεκινήσει με μια σύντομη εισαγωγική παρουσίαση για τα τφικά έθιμα στην Αρχαία Ελλάδα και θα συνεχιστεί με περιήγηση που θα περιλαμβάνει τόσο τον αρχαιολογικό χώρο, όσο και χαρακτηριστικά σημεία της σύγχρονης συνοικίας.

Η διαδρομή σχεδιάστηκε από τον Αριστοτέλη Κοσκινά (Αρχαιολόγος – Ξεναγός) για την AtticaTerraWalks σε συνεργασία με την Έμμη Γραμμένου (Ιστορικός Τέχνης-Δημιουργός της AtticaTerraWalks) στο πλαίσιο νέας δημιουργικής συνεργασίας με το “Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης”(Βρυσακίου 17, Πλάκα).

Διάρκεια: 3 ώρες περίπου

Ημερομηνία: Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016,ώρα 17:00 

Σημείο συνάντησης: “Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης “,Βρυσακίου 17, Πλάκα

Συμμετοχή στη πολιτιστική  δράση: 15 €

(Δεν συμπεριλαμβάνονται στη διαδρομή εισιτήρια σε Αρχαιολογικούς χώρους καθώς και αναψυκτικά)

Για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.eventbrite.co.uk/e/25818549978?aff=efbevent

* Η εγγραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί εναλλακτικά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (Αριθμ. Λογ. 104 480 46515, Εθνική Τράπεζα) ή στον Χώρο Τέχνης και Δράσης, Βρυσάκι, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Δήλωση Συμμετοχής Απαραίτητη

Επικοινωνία: www.atticaterrawalks.com

email: [email protected]

Τηλ. +30 6932 74 44 90

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:02