search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:37
MENU CLOSE

Αν φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, ποιος θα φτιάχνει καφέ;

22.06.2016 07:05
Αν φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, ποιος θα φτιάχνει καφέ; - Media

Τις άμεσες συνέπειες ενός πιθανού Brexit στην καθημερινότητα των Βρετανών αναλύει σε άρθρο του το Bloomberg.

 

Τις άμεσες συνέπειες ενός πιθανού Brexit στην καθημερινότητα των Βρετανών αναλύει σε άρθρο του το Bloomberg. Ο Anthony Mansell, είναι ο μόνος Βρετανός που δουλεύει στο κατάστημα της αλυσίδας Costa Coffee  στην οικονομική περιοχή του Λονδίνου και ανησυχεί τι θα συμβεί εάν οι συμπατριώτες του ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Όλοι οι συνάδελφοί του είναι από άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βουλγαρίας και της Πορτογαλίας.

«Δεν είναι πολλοί οι Βρετανοί που έρχονται στο μαγαζί για να ζητήσουν δουλειά» λέει ο Mansell και προσθέτει ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει φίλους.

Και δεν είναι μόνο η αλυσίδα Costa, γράφει το Bloomberg και η ανταγωνιστική εταιρεία  Starbucks στηρίζεται στους μετανάστες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απασχολεί 2,2 εκατ. εργαζόμενους από άλλες χώρες της ΕΕ, από εργαζόμενους στα χωράφια για τη συγκομιδή φράουλας, οδηγούς φορτηγών, στον κατασκευαστικό κλάδο, υπάλληλοι ξενοδοχείων και αυτούς που φτιάχνουν τα σάντουιτς. Mε την ανεργία να κινείται γύρω από το 5% το χαμηλότερο ποσοστό από το 2005 οι επιχειρήσεις λένε ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν  ελλείψεις εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Το θέμα της μετανάστευσης ήταν ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα του δημοψηφίσματος και ανησυχεί περισσότερο αυτούς που επιθυμούν η χώρα νa εγκαταλείψει την ΕΕ.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον επικαλείται στοιχεία που δείχνουν ότι η μετανάστευση αυξήθηκε κατά 330.000 το 2015 και υποστηρίζει ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι ο μοναδικός τρόπος για να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές.

Ο έντονος διάλογος για τη μετανάστευση μετριάστηκε μετά τη δολοφονία της Κοξ την περασμένη Πέμπτη, η οποία υποστήριζε ότι η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η μετανάστευση.

Η εταιρεία Costa ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, εάν και όπως λένε οι συνέπειες για τους εργαζόμενους δεν θα είναι άμεσες.

Οι εργοδότες στη Βρετανία δημιούργησαν περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο χρόνο και εάν συνεχιστεί αυτή η αναπτυξιακή τάση δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να καλύψουν τις θέσεις εργασίες λέει ο James Hick, διευθυντής εταιρείας εύρεσης εργασίας, που δίνει δουλειά σε 30.000 ανθρώπους την εβδομάδα. Οι άνεργοι στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο λάθος τμήμα της χώρας ή δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα, προσθέτει και τονίζει ότι η ιδέα ότι οι μετανάστες τους παίρνουν τη δουλειά είναι τελείως  λανθασμένη. Η Βρετανία χρειάζεται ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων και ευελιξία που φέρνει η συμμετοχή στην ΕΕ, τονίζει.

Το ποσοστό των μεταναστών εργαζόμενων στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει αυξηθεί από το 2004 όταν η κυβέρνηση επέτρεψε στους πολίτες  των 8 νέων μελών της ΕΕ να εργάζονται ελεύθερα στη Βρετανία. Το 2014 οι εργαζόμενοι από αυτές τις χώρες αποτελούν το 21% των συνολικών εργαζόμενων στη βιομηχανία

«Η μετανάστευση από την ΕΕ έχει ιδιαίτερα σημαντική επίδραση στην αγορά εργασίας της Βρετανίας, η αντιστροφή αυτής της σχέσης θα δημιουργήσει προβλήματα» λέει ο οικονομολόγος Jonathan Portes. «Η ιδέα ότι ο περιορισμός της μετανάστευσης θα αποτελέσει πανάκεια για τα προβλήματα των Βρετανών εργατών με χαμηλά προσόντα είναι πιθανότατα λάθος» προσθέτει.

Η Βρετανία απασχολεί 290.000 οδηγούς φορτηγών από τους οποίους οι 60.000 είναι από χώρες τις Ευρώπης και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εάν η χώρα φύγει από την ΕΕ, αναφέρει η ομοσπονδία των οδηγών. «Εάν δεν είχαμε αυτούς τους 60.000 οδηγούς η οικονομία θα ακινητοποιηθεί και  δεν θα μπορούσε να υπάρξει σωστός ανεφοδιασμός των καταστημάτων» λέει Jack Semple, διευθυντής της ομοσπονδίας και προσθέτει, «χρειαζόμαστε οδηγούς, από πού θα έρθουν όλοι αυτοί οι οδηγοί».

Οι υποστηρικτές της καμπάνιας υπέρ της εξόδου, και πιο συγκεκριμένα ο Φάρατζ, είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα και θα περιοριστεί ο αριθμός νέων αφίξεων. Κάποιες χώρες όπως η Ελβετία, έχουν διαπραγματευθεί όρους για την ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων ανάμεσα στα κράτη.

Κάποιοι μετανάστες λένε ότι κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Βρετανοί και ο διευθυντής καταστήματος αλυσίδας έτοιμου φαγητού ενισχύει το επιχείρημα τονίζοντας ότι εάν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ θα είναι δύσκολο να βρει υπαλλήλους. « Δεν έχουμε πολλές αιτήσεις για δουλειά από Βρετανούς, και όταν έρχονται συνήθως δεν τους αρέσει και παραιτούνται» προσθέτει.

 

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:37