search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:13
MENU CLOSE

Η γιορτή έγινε παρέλαση μίσους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1922
23-06-2016
25.06.2016 03:00
sp2306adolf.jpg

Οι σελίδες των εφημερίδων και ιστοσελίδων γέμισαν τις τελευταίες ημέρες από ρεπορτάζ και άρθρα ειδικών του αθλητισμού και των πολιτικών επιστημών σχετικά με την επέλαση του νεοναζισμού και του φασισμού στα γήπεδα της Γαλλίας και τις άγριες συμπλοκές μεταξύ των χούλιγκαν πριν και μετά τη διεξαγωγή των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

 

Οι σελίδες των εφημερίδων και ιστοσελίδων γέμισαν τις τελευταίες ημέρες από ρεπορτάζ και άρθρα ειδικών του αθλητισμού και των πολιτικών επιστημών σχετικά με την επέλαση του νεοναζισμού και του φασισμού στα γήπεδα της Γαλλίας και τις άγριες συμπλοκές μεταξύ των χούλιγκαν πριν και μετά τη διεξαγωγή των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.
 
Φουσκωμένοι μύες, ξυρισμένα κρανία, τατουάζ με σβάστικες, νεοναζιστικά και φασιστικά σύμβολα, συνθήματα ξενοφοβίας, αλλά και εδαφικών διεκδικήσεων. Όπως το πανό των Αλβανών οπαδών για τη «γενοκτονία 100.000 Τσάμηδων στη Βόρεια Ελλάδα, τις δεκαετίες του 1930 και 1940» στον αγώνα με την Ελβετία, που ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων στη χώρα μας, και το διάβημα σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο του υπουργείου Εξωτερικών προς την αλβανική κυβέρνηση. 
 
Η Ευρώπη παρακολουθεί έκπληκτη και αποσβολωμένη την επέλαση των ταγμάτων εφόδου των Ρώσων χούλιγκαν, οι οποίοι έκαναν «επίδειξη της ρωσικής ανωτερότητάς τους» κατά τη διάρκεια των άγριων συμπλοκών με τους Άγγλους οπαδούς, στη Μασσαλία.
 
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον φερόμενο ως αρχηγό των Ρώσων οπαδών Alexander Shpringin, ο οποίος φέρεται να ταξίδεψε στη Γαλλία με διαπίστευση μέλους της ρωσικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για τις διασυνδέσεις του με Ρώσους ακροδεξιούς και νεοναζί.
 
Ο συγκεκριμένος συνελήφθη τη Δευτέρα το βράδυ από τις γαλλικές αρχές να παρακολουθεί την αναμέτρηση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας του με την αντίστοιχη της Ουαλίας, παρότι θεωρητικά πριν από λίγες ημέρες είχε απελαθεί μαζί με άλλους 20 Ρώσους χούλιγκαν για τις συμπλοκές με τους Άγγλους στη Μασσαλία. 
 
«Έκπληκτοι» δηλώνουν οι Ευρωπαίοι και για τη δράση των νεοναζί οπαδών από τις υπόλοιπες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ: 
 
◆ τους Ούγγρους στην εξέδρα να χαιρετούν ναζιστικά φωνάζοντας «Χάιλ Χίτλερ», 
 
◆ τους Κροάτες να προκαλούν επεισόδια πετώντας καπνογόνα και ρίχνοντας φωτοβολίδες με πιστόλι «ευθείας βολής» προκαλώντας την προσωρινή διακοπή του αγώνα του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος με την Τσεχία, 
 
◆ τους Ουκρανούς ακροδεξιούς να συγκρούονται με Γερμανούς ομοϊδεάτες τους στη γαλλική πόλη Λιλ, 
 
◆ και τις γαλλικές αρχές να λαμβάνουν «δρακόντεια μέτρα ασφαλείας» για την αντιμετώπιση των αυτοαποκαλούμενων «Ultras» της Πολωνίας, των σκληροπυρηνικών νεοναζί οπαδών της χώρας – οι περισσότεροι είναι οπαδοί της Λεχ Πόζναν και της Ρουφ Χορζόφ –, οι οποίοι θεωρούνται οι πιο βίαιοι στην Ευρώπη.
 
Φτωχοί συγγενείς
 
Η παρέλαση του μίσους έχει την εξήγησή της. Το ποδόσφαιρο δεν είναι άλλωστε τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από μια μικρογραφία της κοινωνίας:
 
◆ Η κατάρρευση των αξιών, του μύθου της ενοποιημένης Ευρώπης, της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών. 
◆ Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 60 χρόνων, η έξαρση των κοινωνικών ανισοτήτων.
◆ Η τιμωρία «των σπάταλων και τεμπέληδων» λαών της νότιας Ευρώπης από τους πραγματιστές και ρεαλιστές Βόρειους.
◆ Η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού.
◆ Η αδυναμία διαχείρισης και αντιμετώπισης της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Αυτά είναι τα στοιχεία που εκκόλαψαν και ανέθρεψαν τα «κύματα» της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που απειλούν να «πλημμυρίσουν» την Ευρώπη. 
Βέβαια οι Ευρωπαίοι προτιμούσαν να κρύβουν το πρόβλημα του φασισμού και του νεοναζισμού στο ποδόσφαιρο πίσω από την ανυποληψία των εθνικών πρωταθλημάτων. Ποιος άλλωστε έμαθε ποτέ για το αιματοκύλισμα των Πολωνών και Ρώσων ακροδεξιών σε ένα χωράφι της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2012, σε ένα ξεκαθάρισμα εθνικών διαφορών που κρατάει από την εισβολή των ναζί του Χίτλερ και των Σοβιετικών το 1939 στην Πολωνία;
 
Ούγγροι, Σουηδοί και Έλληνες 
 
Η ουγγρική Φερεντσβάρος είναι η ομάδα με τις περισσότερες ποινές από την UEFA για ρατσιστικά συνθήματα και νεοναζιστικά πανό των οργανωμένων οπαδών της.
 
Τον περασμένο Ιανουάριο στη Στοκχόλμη νεαροί νεοναζί χούλιγκαν ξυλοκόπησαν άγρια 15χρονο πρόσφυγα στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια περίοδο Γερμανοί οργανωμένοι οπαδοί της Κολωνίας και μέλη του νεοναζιστικού κόμματος NPD επιδόθηκαν σε πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών. 
 
Για να μην αναφερθούμε στους νοσταλγούς του Μουσολίνι και αδελφοποιημένους με τη Χρυσή Αυγή οργανωμένους οπαδούς της ιταλικής Λάτσιο και φυσικά στα «εγχώρια άνθη του κακού» της Γαλάζιας Στρατιάς, που ίδρυσε ο Παναγιώταρος στις αρχές του 2002…
 
«Beers and God save the Queen»
 
Και μέσα σ’ όλα οι Άγγλοι. Τους οποίους όλοι αγαπούν να μισούν, αλλά και να θαυμάζουν για τον αυθορμητισμό τους. Ίσως οι μόνοι πραγματικοί ταραξίες, αλλά και γνήσιοι οπαδοί του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος. Όχι από βλακεία ή σάπια νεοναζιστική ιδεολογία, αλλά από άποψη…
 
Τι άλλο είναι άλλωστε μια διεξαγωγή ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή Παγκοσμίου Κυπέλλου για τους Βρετανούς εκτός από βόλτες στις πόλεις και τις πλατείες όπου φιλοξενείται η εκάστοτε διοργάνωση, άφθονα λίτρα μπύρας στις παμπ και καμιά σφαλιάρα με ανοιγμένα κεφάλια ως χάπενινγκ πριν και μετά το τέλος των αναμετρήσεων των «Λιονταριών»… Ώστε εν τέλει να καταλήξουν σε άφθονες κατάρες εναντίον προπονητών και παικτών, και εν τέλει στο αιώνιο συμπέρασμα των Βρετανών «God save the Queen» (Ο Θεός σώζοι τη Βασίλισσα).
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10