search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:08
MENU CLOSE

«Βάλτε φρένο στις πολυεθνικές»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1922
23-06-2016
26.06.2016 03:00
pn2306ttip.jpg

Σφοδρό πρέσινγκ προς την κυβέρνηση ασκούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών προκειμένου να διατυπώσει σαφώς την αντίθεσή της με την υπό διαπραγμάτευση εμπορική και επενδυτική συμφωνία TTIP μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ αλλά και τη συμφωνία CETA με τον Καναδά, δυο συμφωνίες που θα θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά και τα θεμελιώδη δικαιώματα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη.

 

Σφοδρό πρέσινγκ προς την κυβέρνηση ασκούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών προκειμένου να διατυπώσει σαφώς την αντίθεσή της με την υπό διαπραγμάτευση εμπορική και επενδυτική συμφωνία TTIP μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ αλλά και τη συμφωνία CETA με τον Καναδά, δυο συμφωνίες που θα θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά και τα θεμελιώδη δικαιώματα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη.
 
Η Greenpeace και η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA, που συγκροτήθηκε από ένα δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών, καλούν τον πρωθυπουργό εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 28 και 29 Ιουνίου 2016, να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να διατυπώσει προς τους εταίρους την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ αλλά και την ανάγκη για δομικές αλλαγές στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον Καναδά.
 
Όχι λευκή επιταγή στον Γιούνκερ
 
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα κληθούν, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, να ανανεώσουν την εντολή που έχουν δώσει στην Επιτροπή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
 
Η Greenpeace και η Ελληνική Πρωτοβουλία καλούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να αρνηθεί να ανανεώσει την εντολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αφού πρόκειται, όπως επισημαίνουν, για μία συμφωνία που θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που βαραίνει τη χώρα μας και θα πλήξει περαιτέρω τους πολίτες της.
 
Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία, όπως προκύπτει από τα μυστικά έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης στην Ολλανδία, «οι μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις του πλανήτη και τα λόμπι τους αποκτούν άνευ προηγουμένου εξουσίες, αφού θα μπορούν να επηρεάζουν και να αλλάζουν τη νομοθεσία προς όφελός τους ή να μηνύουν σε ιδιωτικά δικαστήρια τις κυβερνήσεις που δεν συμμορφώνονται».
 
Να σημειωθεί ότι το αίτημα για τη μη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ έχει λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, με εκατοντάδες ευρωπαϊκές οργανώσεις και συνδικάτα να απαιτούν τη διακοπή των συνομιλιών για μια συμφωνία που αποτελεί απειλή για όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
 
Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων, όπως από την κυβέρνηση της Γαλλίας και κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, έως αναλυτές, επιστήμονες, αγροτικούς φορείς, συνδικάτα, εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απλούς πολίτες.
 
Παράλληλα, όσον αφορά την εμπορική και επενδυτική συμφωνία CETA με τον Καναδά, οι ελληνικές οργανώσεις καλούν την ελληνική κυβέρνηση να πιέσει προκειμένου να χαρακτηριστεί μεικτή, έτσι ώστε, «αν δεν βρεθούν εμπόδια να την “μπλοκάρουν”, να συζητηθεί στα εθνικά Κοινοβούλια και εκεί να αναλάβει ο καθένας τις πολιτικές του ευθύνες». Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να μη συναινέσει στην «προσωρινή εφαρμογή» της CETA και στη συνέχεια να μην την επικυρώσει.
 
Να σημειωθεί ότι πρωτοβουλίες για να «μπλοκαριστούν» οι TTIP και CETA αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο και πρόσφατα και στη χώρα μας με τις αποφάσεις 17 δήμων, 2 περιφερειών και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής για τη δημιουργία Ελεύθερων Ζωνών από τις TTIP και CETA καθώς και με τη δημιουργία Περιφερειακών Επιτροπών κατά των δύο συμφωνιών σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Ιόνια νησιά.
 
Οι κινήσεις της κυβέρνησης
 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και να τις λάβουν σοβαρά υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η θέση αυτή διατυπώθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Μαΐου από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο διαπραγματεύεται η Ε.Ε. ώστε να είναι πιο ανοικτός και διαφανής, να υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο και να επανέλθει στον αρχικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την προάσπιση των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών.
 
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε την άποψη ότι η Συμφωνία είναι μεικτής αρμοδιότητας (συντρέχουσα αρμοδιότητα Ε.Ε. και κρατών-μελών), πράγμα που σημαίνει ότι για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει αφενός να επικυρωθεί με ομοφωνία, και όχι με ειδική πλειοψηφία, στο Συμβούλιο αφετέρου να εγκριθεί σύμφωνα με την εκάστοτε εθνική διαδικασία από τα κράτη-μέλη.
 
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών επισημαίνουν, όμως, ότι η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να δράσει άμεσα αίροντας την εντολή προς την Κομισιόν και να μην περιοριστεί στην απλή διατύπωση θέσεων που δεν επηρεάζουν τον τρόπο που η Ευρώπη αποφασίζει.
 
Όπως επισήμανε, μάλιστα, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, «στον δρόμο που χαράζετε για δίκαιη ανάπτυξη, οι όποιες εμπορικές συμφωνίες που βάζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών πάνω από κεκτημένα όπως την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αποτελούν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο που πρέπει να σταματήσετε πριν να είναι αργά».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:05