search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:07
MENU CLOSE

Η αστροφυσική γίνεται τέχνη στο «Project AΤΛΑΣ» του φεστιβάλ Αθηνών (Photos)

22.06.2016 21:52
Η αστροφυσική γίνεται τέχνη στο «Project AΤΛΑΣ» του φεστιβάλ Αθηνών (Photos) - Media

Ο έναστρος ουρανός που πάντα γοήτευε τους ανθρώπους ενέπνευσε τον συνθέτη Παναγιώτη Βελιανίτη ο οποίος με το project ΑΤΛΑΣ δημιουργεί μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου.

 

Ο έναστρος ουρανός που πάντα γοήτευε τους ανθρώπους ενέπνευσε τον συνθέτη Παναγιώτη Βελιανίτη ο οποίος με το project ΑΤΛΑΣ δημιουργεί μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου. Ο επισκέπτης, έχει τη δυνατότητα να ακουμπήσει ένα από τα άστρα του αστερισμού το οποίο αμέσως γίνεται λαμπρότερο και παράγει ήχο.

Ο συνθέτης χρησιμοποιεί τις σταθερές διατάξεις των άστρων για να αντιστοιχίσει το ηχητικό σύμπαν ηχογραφήσεων από την ανθρώπινη ιστορία μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις και το προσωπικό του μουσικό ιδίωμα. Από κάθε αστερισμό δημιουργείται μια μουσική σύνθεση ανοικτής φόρμας για τον κάθε αστερισμό με ηχητικό υλικό βασισμένο σε ηχογραφήσεις, από τον φωναυτογράφο του Édouard-Léon Scott de Martinville μέχρι τον αχό των πρόσφατων βομβαρδισμών στην Συρία και τις κραυγές των προσφύγων.

Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της εγκατάστασης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 19:30 στο κτήριο Α της Πειραιώς 260 και για τέσσερις ξεχωριστές βραδιές, τρία φορητά τηλεσκόπια θα βρίσκονται τοποθετημένα έξω από τον χώρο της εγκατάστασης, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρούν τα – ορατά κάθε βραδιά – ουράνια σώματα. Επίσης στον κήπο της Πειραιώς 260 θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για θέματα Αστρονομίας από αστρονόμους και εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Δευτέρα 4 Ιουλίου 23:00

“Εξερευνώντας τον ήχο του Διαστήματος”

Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Ph.D, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

 

Παρασκευή 8 Ιουλίου 23:00

“Σελήνη: Πως δημιουργήθηκε”

Δημήτριος Τσιμπίδας, MSc, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

 

Τρίτη 12 Ιουλίου 23:00

“Ήλιος, το δικό μας άστρο”

Αναστάσιος Αναστασιάδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

 

Παρασκευή 15 Ιουλίου 23:00

“Αναζητώντας την αλήθεια με το φως”

Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Η εγκατάσταση είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 19:30 έως μισή ώρα μετά τη λήξη της τελευταίας παράστασης έως τις 15/07.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:07