search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:27
MENU CLOSE

Ο… χορός άνοιξε με Καμμένο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1922
23-06-2016
24.06.2016 03:00
sp2306aplh.jpg

 

Με τον κυβερνητικό εταίρο, πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο άνοιξε τον κύκλο των επαφών του ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο Καμμένος τάχθηκε υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, με την ύπαρξη – μικρότερου ενδεχομένως – μπόνους εδρών, αλλά με τη διατήρηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%. 
 
«Το πλαφόν του 3% είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε θέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και θεωρούμε ότι για γνωστούς λόγους πρέπει να παραμείνει το 3%. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτό το όριο του 3%, το οποίο θα επιτρέψει πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή να έχουν και την έγκριση ενός αρκετά μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. 
 
Τώρα, όσον αναφορά το μπόνους, δεν μπορεί να παραμείνει με κανέναν τρόπο στους 50 βουλευτές. Θα το δούμε, θα ακούσουμε και τις απόψεις των άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι το μπόνους πρέπει να μειωθεί αρκετά, δηλαδή να μην προσβάλλει την αναλογικότητα της ψήφου, αλλά να δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών» υποστήριξε ο Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
 
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ: «Μπορούμε να εφαρμόσουμε αποφάσεις που έχουμε πάρει από κοινού, πριν γίνουμε κυβερνητικοί εταίροι, όπως είναι το θέμα της ψήφου στα 17, η ψήφος των ομογενών και η εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, η οποία μας στήριξε σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.
 
Επίσης, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε αυτό που ζητάει ο ελληνικός λαός, συνταγματική αναθεώρηση, σε ένα Σύνταγμα το οποίο, κατ’ αρχήν, θα προβλέπει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ελληνικό λαό. Όταν εκλέγονται από τον ελληνικό λαό οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι βουλευτές, η κυβέρνηση, ήρθε πλέον η ώρα της εκλογής και του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ανώτατου άρχοντα, από τον ελληνικό λαό». 
 
Μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος οι ΑΝΕΛΛ έδωσαν στη δημοσιότητα την πρότασή τους για τη συνταγματική αναθεώρηση, που περιλαμβάνει 18 σημεία. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου τάσσεται υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ενώ θα έχει αυξημένες ρυθμιστικές εξουσίες, όπως αυτές ίσχυαν πριν από την Αναθεώρηση του 1986. 
 
Μεταξύ άλλων οι ΑΝΕΛΛ προτείνουν:
 
♦ Καθιέρωση ανώτατου ορίου δύο τετραετιών για τη συνολική θητεία όλων των αιρετών αξιωμάτων και ειδικότερα των βουλευτών.
 
♦  Κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών και υφυπουργών για ποινικά αδικήματα που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα κοινά δικαστήρια, χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής. 
 
♦  Τροποποίηση των άρθρων 35 παρ. 3 και 44 παρ. 2 του Συντάγματος όσον αφορά τις διαδικαστικές προϋποθέσεις για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, ώστε ο θεσμός αυτός να αποτελέσει όργανο ελέγχου της κρατικής εξουσίας από το εκλογικό σώμα.
 
♦  Οι ΑΝΕΛΛ προτείνουν ακόμη την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος. 
 
Στις προτάσεις των ΑΝΕΛΛ περιλαμβάνονται ακόμα καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, καθιέρωση σταθερού φορολογικού συστήματος, θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς των ΜΜΕ, θέσπιση ρητής πρόβλεψης για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας, θέσπιση πλήρους διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, ανάθεση του ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, αναθεώρηση της οργάνωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, θεσμοθέτηση τεσσάρων μόνιμων υφυπουργών: Εξωτερικών, Εθνικής Παιδείας, Προϋπολογισμού και Ναυτιλίας. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:27