search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:35
MENU CLOSE

Κλείνουν οι κάλπες, στο κόκκινο η αγωνία σε Βρετανία, Ευρώπη, αγορές – Ανεβαίνει το Bremain

23.06.2016 12:41
Κλείνουν οι κάλπες, στο κόκκινο η αγωνία σε Βρετανία, Ευρώπη, αγορές - Ανεβαίνει το Bremain  - Media

Στο κατακόρυφο η αγωνία σε Βρετανία, Ευρώπη και διεθνείς αγορές για το αποτέλεσμμα της βρετανικής κάλπης σχετικά με την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία έδινε σημαντικό προβάδισμα στο Bremain, στην παραμονή, δηλαδή, της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, το γκάλοπ της εταιρείας Populus που διεξήχθη online την προηγούμενη του δημοψηφίσματος, δίνει 10 μονάδες προβάδισμα στo στρατόπεδο του Bremain (55%) αφήνοντας αρκετά πίσω το Brexit, που συγκέντρωσε μόλις 45%.

Και η προτελευταία όμως δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα δίνει προβάδισμα τεσσάρων μονάδων στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της Ipsos Mori, σε δείγμα 1.592 ατόμων το 52% τάσσεται με το πλευρό του Bremain και το 48% με το πλευρό του Brexit.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 12% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή, γεγονός που δείχνει πόσο το ιστορικό αυτό δημοψήφισμα έχει διχάσει τη χώρα.

Έξι μονάδες σηκώνει «κεφάλι» το Remain», σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα λίγες ώρες προτού οι Βρετανοί, ένα διχασμένο έθνος, κληθούν να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή τύχη της χώρας τους σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την Βρετανία αλλά και την Ε.Ε, στη σκιά της δολοφονίας της «σουφραζέτας των σύγχρονων καιρών», Τζο Κοξ.

Aποκλειστική δημοσκόπηση της εφημερίδας “Daily Mail” και του τηλεοπτικού δικτύου “ITV News” δείχνει ότι, το 48% των Βρετανών θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη ενώ το 42% υπέρ του Brexit την ώρα που, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό, γύρω στο 11%.

Την ίδια ώρα, άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, φέρνουν τη διαφορά στις δύο ποσοστιαίες μονάδες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα σύμφωνα με την ιστοσελίδα WhatUKThinks.

Αναλυτικότερα, η ιστοσελίδα δημοσιεύει κοινή σφυγμομέτρηση τεσσάρων εταιριών δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 49%.

Τα εκλογικά τμήματα παραμένουν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης.

Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του “Remain” και του “Leave”.

 
Πως έκλεισε το χρηματιστήριο στην Αγγλία
 
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε μεγάλη άνοδο σήμερα, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα αποφευχθεί ένα Brexit.
Ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε άνοδο 76,91 μονάδων ή 1,23% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και έκλεισε στις 6.338,1 μονάδες.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:34