search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:42
MENU CLOSE

Επιστρέφουν καταθέσεις, μειώνεται ο ELA

23.06.2016 14:34
Επιστρέφουν καταθέσεις, μειώνεται ο ELA - Media
 
Επιστροφή καταθέσεων ύψους 2-2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές τράπεζες καταγράφει σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), η οποία ανακοίνωσε και νέα μείωση του ELA, του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
 
Συγκεκριμένα, η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 65,0 δισ. ευρώ, από 68 δισ. ευρώ που ήταν, ως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016.
 
Η μείωση αυτή του ELA δεν οφείλεται στην επαναφορά του waiver, της κατ’ εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αφού άλλωστε το νέο ευνοϊκότερο καθεστώς θα ισχύσει από τις 29 Ιουνίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση αυτή οφείλεται στην επιστροφή καταθέσεων περίπου 2 έως 2,5 δισ. ευρω, από τις αρχές Μαΐου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί συνολικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που προσφέρεται μέσω του ευρωσυστήματος (δηλαδή αθροιστικά από την ΕΚΤ και από τον ELA).
 
Από την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το waiver, ο ΕLA θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3,9 δισεκ. ευρω. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ το ανώτατο όριο του ELA από την ερχόμενη Τετάρτη θα διαμορφωθεί στα 61,1 δισεκ. ευρώ. Η περαιτέρω αυτή μείωση οφείλεται στο waiver καθώς το κομμάτι αυτό της ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες θα το «υποκαταστήσουν» με κεφάλαια προερχόμενα απευθείας από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:41