25/06/2019 09:57:50
1.12.2009

Ημέρα κατά του AIDS στη σκιά της Η1Ν1

Ημέρα κατά του AIDS στη σκιά της Η1Ν1 - Media

Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τον ιό της γρίπης Η1Ν1. Στα απανταχού εμβολιαστικά κέντρα, που μέχρι το επόμενο σαββατοκύριακο αναμένεται να έχουν γίνει 427 τον αριθμό, προσέρχονται μόνοι ή με τους κηδεμόνες τους, οι υγιείς πολίτες (6 μηνών έως 49 χρόνων) που επιθυμούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους με τον τρόπο που προτείνει το Υπουργείο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κάθε μέρα εμβολιάζονται σταθερά πάνω από 10.000 πολίτες και αναμένεται πολύ σύντομα να σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 100.000 εμβολίων. Καλώς ή κακώς, μπήκαμε στο χορό της σύριγγας και τον χορεύουμε με ένταση και πάθος…

Σήμερα επίσης,  είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Ένας πρόχειρος απολογισμός πεπραγμένων αλλά  και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις τους Ευρωπαϊκού Οργανισμού  Health Consumer Power House δείχνουν ότι ως χώρα είμαστε πολύ πίσω στην αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής μάστιγας. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια δράσης και οι ελευθεροστομίες της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απέδωσαν. Το 2008 μάλιστα, υπήρξε η πρώτη χρονιά μετά το 1998 κατά την οποία παρατηρήθηκε ξανά αυξητική τάση στα κρούσματα. Η έλλειψη συγκροτημένης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, ο ευησυχασμός και οι ασυντόνιστες, αποσπασματικές ενέργειες των αρμόδιων φορέων, επέφεραν οπισθοδρόμηση στην αντιμετώπιση του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, τόσο σε ό,τι αφορά το ιατρικό κομμάτι, όσο και στο κοινωνικό μέρος.

Το Υπουργείο, σε χθεσινή Συνέντευξη Τύπου πάντως, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του Σχεδίου του Δημήτρη Αβραμόπουλου και σε θέσπιση Εθνικής Ημέρας Ελέγχου προκειμένου να δημιουργήσει ένα εθιμικό πλαίσιο διεξαγωγής προληπτικών εξετάσεων.  Το σίγουρο είναι ότι τα ετήσια πυροτεχνήματα δεν αρκούν για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας και της θνησιμότητας από HIV στο ελάχιστο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.