search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:21
MENU CLOSE

Πανικός στις αγορές: Εξανεμίστηκαν 120 δισ. λίρες από το Βρετανικό χρηματιστήριο – Βυθίζεται η Στερλίνα

24.06.2016 04:26
Πανικός στις αγορές: Εξανεμίστηκαν 120 δισ. λίρες από το Βρετανικό χρηματιστήριο - Βυθίζεται η Στερλίνα  - Media

Την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων ετών καταγράφει το βρετανικό νόμισμα μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και την επιλογή των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

 

Με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο οι αγορές έδειξαν τον πανικό τους μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

Με την εκκίνηση των συναλλαγών εξανεμίστηκαν 120 δισ. λίρες  από το Βρετανικό χρηματιστήριο.

Οι μετοχές των τραπεζών της Barclays και της Royal Bank of Scotland πέφτουν και οι δύο κατά 25%.

Δραματική πτώση της λίρας

Την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων ετών καταγράφει το βρετανικό νόμισμα μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και την επιλογή των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

Οι επενδυτές βρίσκονται σε πανικό και η λίρα καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 8%.

Η πτώση της λίρας είναι η μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Πανικός στα χρηματιστήρια

Οι προθεσμιακές τιμές των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου (E – mini futures του S&P 500 και του Nasdaq) κατρακύλησαν έως 5% σήμερα το πρωί, προκαλώντας αυτόματες διακοπές των συναλλαγών, μετά την ψήφο της Βρετανίας για την έξοδό της από την ΕΕ. Η δραστική πτώση των προθεσμιακών τιμών υποδηλώνει ότι η Wall Street θα ανοίξει με βαριές απώλειες αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, καθώς το ιστορικό δημοψήφισμα ώθησε τους επενδυτές να στραφούν στο δολάριο και άλλα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, ανησυχώντας για ένα πιθανό σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Οι βρετανικές αγορές έκαναν βουτιά, με τη στερλίνα να υποχωρεί σε χαμηλό επίπεδο 31 ετών, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν μεγάλες απώλειες στο άνοιγμα της αγοράς. Οι ασιατικές αγορές, επίσης, σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Οι συναλλαγές στις προθεσμιακές τιμές του S&P 500 και του Nasdaq διακόπηκαν σύντομα, μετά την πτώση τους πάνω από 5%, ενώ μετά την επανάληψη των συναλλαγών σημείωναν πτώση 4,8%.

Πανικό προκάλεσε στη χρηματιστηριακή αγορά της Νότιας Κορέας, η ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας, από την ΕΕ.

Ο βασικός δείκτης KOSPI έχασε περισσότερο από το 4% της αξίας του, κάτω από τις 1.900 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης KOSDAQ έχασε το 7% της αξίας του, προκαλώντας τη διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών για πέντε λεπτά.

Οι χρηματιστηριακές αρχές της Νότιας Κορέας συνεδρίασαν εκτάκτως προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος των επιπτώσεων που προκαλεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η γαλλική επενδυτική τράπεζα Exane BNP Paribas πρόβλεπει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να υποχωρήσουν έως 15% τις επόμενες ημέρες μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησης είναι ένα άσχημο σοκ για τις αγορές σήμερα», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Exane. Πρόσθεσαν ότι προβλέπουν πιθανή υποχώρηση 10-15% των ευρωπαϊκών μετοχών τις επόμενες λίγες ημέρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:19