23/04/2019 22:05:44

ΕΕ: Τελειώσαμε με τους Βρετανούς - Ακυρώνεται και η συμφωνία

ΕΕ: Τελειώσαμε με τους Βρετανούς - Ακυρώνεται και η συμφωνία - Media

 

Αυστηρό μήνυμα αναφορικά με το νέο στάτους κβο που επικρατεί στην ΕΕ στη μετά - Brexit εποχή στέλνει το κουαρτέτο των προέδρων της ΕΕ, Ντοναλντ Τουσκ, της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως «η  συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας δεν θα εφαρμοστεί και παύει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση». Ξεκαθάρισαν επίσης πως «στην όποια συμφωνία καταλήξουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να υπάρχει ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

 «Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία ο Βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από την ΕΕ. Λυπούμαστε γι αυτή την απόφαση, αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρει η δήλωση του κουαρτέτου, την οποία διάβασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου.

Συνεχίζοντας η δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Αυτή είναι μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο αλλά είμαστε ενωμένοι, θα παραμείνουμε ισχυροί και θα υπερασπιστούμε τις αρχές της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η ένωση με τα 27 κράτη μέλη θα συνεχίσει, είναι το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος. Είμαστε δεμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και τα κοινά συμφέροντα και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας επ’ αυτής της βάσης. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την οικονομική μεγέθυνση, τη βελτίωση της ευημερίας και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες μας.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταστήσει αποτελεσματική την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και να είναι αυτή η διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει, χωρίς λόγο, την αβεβαιότητα. Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ένωσης, αναφέρεται στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις ομαλά με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις αποχώρησής του από την ΕΕ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Το δίκαιο της Ένωσης συνεχίζει να ισχύει πλήρως και για το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι που αυτό, να μην είναι πλέον μέλος της ΕΕ.

Η ρύθμιση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, η συμφωνία του Φεβρουαρίου, δεν θα εφαρμοστεί και παύει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στενός εταίρος της ΕΕ στο μέλλον και αναμένουμε να διατυπώσει τις προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση. Στην όποια συμφωνία καταλήξουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να υπάρχει ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.»

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.