search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:08
MENU CLOSE

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την Κύπρο

31.05.2011 07:29
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την Κύπρο - Media

Σε τριπλή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου για μακροπρόθεσμα δάνεια σε εγχώριο και ξένο νόμισμα προχώρησε την Τρίτη ο οίκος Fitch Ratings, εξαιτίας της κατοχής ελληνικών τίτλων από τις τράπεζες της χώρας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης.

Σε τριπλή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου για μακροπρόθεσμα δάνεια σε εγχώριο και ξένο νόμισμα προχώρησε την Τρίτη ο οίκος Fitch Ratings, εξαιτίας της κατοχής ελληνικών τίτλων από τις τράπεζες της χώρας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Κύπρος υποχώρησε στη βαθμίδα «A-» από την «ΑΑ-», γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα συνεχίζει να ανήκει σε αξιόχρεη επενδυτική κατηγορία. Ωστόσο, η αξιολόγηση αυτή συνοδεύεται από αρνητική προοπτική, πράγμα που αφήνει περιθώριο για περαιτέρω υποβάθμισή της μεσοπρόθεσμα. Για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα η αξιολόγηση μειώθηκε κατά μία βαθμίδα, από «F1+» σε «F1».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fitch είχε θέσει την Κύπρο υπό αρνητική παρακολούθηση στις 17 Ιανουαρίου επικαλούμενη τα διαρθρωτικά προβλήματα του δημοσιονομικού ισοζυγίου, περιλαμβανομένων και των κρατικών συντάξεων και τη διασύνδεση του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος με την Ελλάδα.

«Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά τη σοβαρότητα της κρίσης στη γειτονική Ελλάδα και τον κίνδυνο που αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και, κατά συνέπεια, για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», σημειώνει ο Κρις Πράις, υπεύθυνος αξιολόγησης της Fitch σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το εν τρίτον περίπου των κυπριακών τραπεζών κινδυνεύουν να επηρεασθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την ελληνική κρίση. Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ και τραπεζικά ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ ενώ τρεις από αυτές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομική κρίση: η Τράπεζα της Κύπρου, η Marfin Popular Bank και η Hellenic Bank.

Όμως, για τη Fitch Ratings, είναι πιθανό ένα σενάριο όπου το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος φθάνει το 25% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το κυπριακό κράτος θα μπορούσε να επωμισθεί το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα, καθώς το δημόσιο χρέος του δεν αντιπροσωπεύει παρά το 61% του ΑΕΠ και κατά συνέπεια ανήκει στις λιγότερο χρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:08