search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:56
MENU CLOSE

Ξεκίνησε κι επίσημα η Εξεταστική στη Βουλή για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα

28.06.2016 17:17
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για τα κονδύλια στα ΜΜΕ - Media

 

Με πρώτο μάρτυρα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ξεκίνησε επί της ουσίας το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Φραγκιαδάκης, το σύνολο του δανεισμού των επιχειρήσεων ΜΜΕ από την Εθνική Τράπεζα είναι στα 430 εκατ. ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει νέες δανειοδοτήσεις.

Σε ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτη Φάμελου σχετικά με τη χορήγηση τραπεζικής ενημερότητας ενόψει των αδειοδοτήσεων των καναλιών, ο κ. Φραγκιαδάκης απάντησε ότι οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι. «Αν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις θα δοθεί τραπεζική ενημερότητα, αν όχι δεν θα δοθούν. Το θέμα είναι νομικό ως επί το πλείστον. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θίξει τα συμφέροντα της τράπεζας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελος μίλησε για σαφή διάκριση των τραπεζών υπέρ των ΜΜΕ σε σχέση με τα δάνεια που δίνουν σε ιδιώτες και επιχειρηματίες παρότι, όπως είπε, μόνο το 35% από τα «μίντια» έχουν εξασφαλίσεις.

«Η δική μας τραπεζική τακτική, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, ήταν να μην λαμβάνονται προσωπικές εγγυήσεις και δεν είναι διαφορετική σε σχέση με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης σημειώνοντας ότι για τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια εφαρμόζεται διαφορετικό μοντέλο. Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ακόμα ότι σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ οι προβλέψεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους, που είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ, «επί του παρόντος, οι τράπεζες είναι επαρκώς καλυμμένες».

«Η Εθνική Τράπεζα έχει 400 εκατ. ευρώ δάνεια σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, σε ένα χαρτοφυλάκιο 19 δισ. Δεν εξαρτά την επιβίωση της από τα “μίντια”. Οι τράπεζες είναι τράπεζες. Δεν είναι επιχειρηματίες. Όταν μιλάμε περί βιωσιμότητας μιας επιχειρήσεις, είμαστε εδώ για να τη στηρίξουμε, να πάμε μπροστά», σημείωσε.

«Από τα 430 εκατ. ευρώ των δανείων, το 50% είναι μη εξυπηρετούμενα. Δώσαμε 47 δισ. ευρώ με 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες για να κρατηθούν όρθιες. Παραβιάστηκε ο κανονισμός, δεν τέθηκαν όρια. Τι έκαναν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του; Τι θα κάνετε τώρα εσείς σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη και για όλα όσα παραβιάστηκαν;» επέμεινε ο κ. Φάμελος.

«Η τράπεζα έχει μια πιστωτική πολιτική την οποία τηρεί. Έχει κανόνες που τηρεί. Δεν θεωρώ ότι η τράπεζα έχει παραβεί τον τρόπο λειτουργίας της στις περιπτώσεις των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης», απάντησε ο κ. Φραγκιαδάκης και συμπλήρωσε:

«Τα πράγματα στην οικονομία πήγαν άσχημα, διαφαίνεται αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών, όμως η τράπεζα έχει τα μέσα να το διαχειριστεί. Οι τράπεζες σήμερα είναι ιδιαίτερα φειδωλές σε νέες χρηματοδοτήσεις. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας και να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προάσπιση των συμφερόντων των τραπεζών και στο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Οφείλει μια τράπεζα να εξαντλήσει όλες τις ενέργειες για να γίνει ένα δάνειο βιώσιμο. Είμαστε σε συζητήσεις με κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης για να δούμε πώς και με ποιο τρόπο θα αποπληρωθεί η τράπεζα. Λαμβάνονται πρόσθετες εξασφαλίσεις. Στο πλαίσιο του εφικτού, προσπαθεί μια τράπεζα να ικανοποιηθεί, και πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, και να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της και να μην κλείσει η εταιρεία. Αυτό είναι το τελευταίο μέτρο που πρέπει να ισχύσει και αυτό επιβάλλεται από τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη χώρα. Πολιτική της τράπεζας είναι να μην πνίξουμε τις εταιρείες. Το θέμα είναι αν μια τράπεζα μπορεί να τραβήξει το σωληνάκι σε έναν κλάδο. Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να βρεθούν σε αυτή την ακροβασία και να τραβήξουν το σωληνάκι».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Εθνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν είναι εξυπηρετούμενα, ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τα δύο κόμματα προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αποπληρωμής τους.

Οι επισημάνσεις του κ. Φάμελου προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη, που τον κατηγόρησε για προσπάθεια να εμφανίσει ως συμπεράσματα της Επιτροπής τις προσωπικές του απόψεις.

«Δικαιούται ο κάθε Έλληνας να βγάλει συμπεράσματα και να εκφράσει την άποψη του. Οι συνάδελφοι εδώ του ΣΥΡΙΖΑ διαβάσαμε άπειρο υλικό που ήρθε στην Επιτροπή, κάτι που δεν κάνανε όλοι. Δεν θα κρύψουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό», αντέτεινε ο κ. Φάμελος.

Από την πλευρά τους, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν την κριτική τους στο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κατάφερε να έχει καλύτερες εξασφαλίσεις με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε δάνεια που έδωσε σε ΜΜΕ, αλλά και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:55