search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:00
MENU CLOSE

Κοινή σκληρή στάση των Θεσμών: Καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο

28.06.2016 22:25
Κοινή σκληρή στάση των Θεσμών: Καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο  - Media

 

Ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα το δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ δίχως την συμμετοχή της Μ. Βρετανίας, ενώ σκληρός παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να κάνει λόγο για τήρηση των κανόνων.

Την κοινή θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο πριν από την επίσημη κοινοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση της πρόθεσης εξόδου από την ΕΕ, εξέφρασαν οι τρεις πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Το Brexit, η ενεργοποίηση του Άρθρου 50, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μέχρι την επίτευξή του αλλά και το ποιός θα το χειριστεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κρατών – μελών, ήταν τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, στην οποία για τελευταία φορά παρέστη ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και οι διαπραγματεύσεις της αποχώρησης να ξεκινήσουν άμεσα, ο Κάμερον όμως φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει και να μεταθέσει την συγκεκριμένη διαδικασία για τον Σεπτέμβρη αφήνοντας την ευθύνη της απόφασης στον διάδοχό του, που θα πάρει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ένταση φαίνεται πως προκλήθηκε μεταξύ των θεσμών και των κρατών-μελών, σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας. Το Άρθρο 50 δεν περιλαμβάνει τη σχετική πρόβλεψη και οι θεσμοί μοιάζουν να βρίσκονται στα “μαχαίρια”. Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε μετά το τέλος της Συνόδου, έδωσε το… χρίσμα σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές επιπτώσεις του Brexit στις ιταλικές τράπεζες, ανέφερε πως ο ίδιος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για καμία τράπεζα, ωστόσο, η Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τον τραπεζικό τομέα.

Τέλος, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένονται «χρονοβόρες» πρέπει να διεξαχθούν σε «φιλικό κλίμα». Επίσης, ανέφερε πως οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες χώρες. «Η ευρωπαϊκή συνεργασία πρέπει να δίνει συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα, να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις μετά το τέλος της Συνόδου:

Τουσκ: “Συζητήσαμε για την Βρετανία. Πήραμε αποφάσεις για αγορά, μετανάστευση, ΝΑΤΟ. Ο Κάμερον μας ενημέρωσε για το δημοψήφισμα.  Η απόφαση ενεργοποίησης του άρθρου 50 θα παρθεί από τη νέα κυβέρνηση. Ασχοληθήκαμε με τις συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο του Brexit. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μας είπε ότι το Brexit θα έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, θα είναι η πρώτη άτυπη συνάντηση χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας”.

Γιούνκερ: “Είχαμε μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τον Τουσκ και τους υπόλοιπους. Δεν θα υπάρχει ενεργοποίηση του άρθρου. Και καμία άλλη συζήτηση. Αυτό είπα και στην Κομισιόν ότι δεν θα υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Ο κύριος Κάμερον θέλει κάποιο χρόνο για περισυλλογή. Αυτό που δεν κατανοώ είναι πως αυτοί που θέλουν να φύγουν, πως παραμένουν. Δεν είναι ικανοί να μας πουν τι θέλουν οι ίδιοι. Αυτοί που ήθελαν να φύγουν, τώρα ζητούν χρόνο. Αν θέλεις να φύγεις έχεις και σχέδιο. Το αίτημα, θα γίνει από την επόμενη βρετανική κυβέρνηση και αυτό θα γίνει το ταχύτερο. Εγώ, ο Σουλτς και ο Τουσκ ζητήσαμε να γίνει το συντομότερο δυνατό”.

Μέρκελ: “Ο θυμός δεν εμπίπτει στην πολιτική δράση. Όλοι ξέρουμε ότι ως πολιτικοί θα πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις. Αυτό είναι πολιτική. Αυτό πρέπει να το λέμε και στον εαυτό μας. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης. Νομίζω ότι το άρθρο 50, είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν κανόνες. Στο άρθρο ορίζεται ότι η Ένωση διαπραγματεύεται αλλά ορίζει ξεκάθαρα. Το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν. Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι δεν βλέπω τρόπο να αντιστραφεί αυτό (σ.σ. για την πιθανότητα να αλλάξει γνώμη η Βρετανία). Χρειάζεται όλοι μας να δούμε την κατάσταση ρεαλιστικά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ευχολόγια”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50