search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:15
MENU CLOSE

Πρόβα νυφικού (ή διαζυγίου) ο εκλογικός νόμος

29.06.2016 05:32

 

Αν υπάρχουν προοπτικές μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς,θα το ξέρουμε σε ένα βαθμό, αν επιτευχθεί συμφωνία για τον εκλογικό νόμο που θα κατατεθεί στην Βουλή. 

Στην περίπτωση που βρεθούν οι 200 βουλευτές για να ψηφίσουν την πρόταση που θα φέρει η κυβερνητική πλειοψηφία,τότε οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό θα είναι σημαντικές και όχι μόνο μετά από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Και αυτό γιατί:

  • Θα δημιουργηθούν συμμαχίες σε μια σειρά ζητήματα στο προσεχές διάστημα (Συνταγματική αναθεώρηση, πορεία αποκρατικοποιήσεων, εργασιακά, νομοθετικές πρωτοβουλίες για διαφάνεια στην πολιτική ζωή, κλπ)
  • Θα περιοριστούν οι δυνατότητες της ΝΔ για διεύρυνση προς το κέντρο, με σκοπό την μετεκλογική συνεργασία.
  • Και το κυριότερο, δημιουργούνται προϋποθέσεις για την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από εκλογές, αφού ο νέος εκλογικός νόμος θα “επιβάλει” συνεργασίες προκειμένου να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία.
  • Κάτι δηλαδή σαν “πρόβα νυφικού” θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις διαβουλεύσεις για τον επικείμενο νόμο που συνεχίζονται παρά τις δημόσιες δηλώσεις που δείχνουν την δυσκολία του εγχειρήματος.
  • Σε περίπτωση που δεν βρεθούν οι διακόσιοι βουλευτές για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, να περιμένουμε δυο πράγματα:
  • Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με έντονα στοιχεία πόλωσης
  • Σε κάθε περίπτωση ολοκλήρωση της τετραετίας από το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να κάνουν στο τέλος τον πολιτικό λογαριασμό της θητείας τους.

Εκτός κι αν έχουμε ενδιάμεσα ξαφνικό(;) διαζύγιο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:15